Lindahl är en av Sveriges ledande advokatbyråer inom obeståndsjuridik med lång och gedigen erfarenhet av företagsrekonstruktioner. Våra obeståndsjurister har i rollen som anlitade rekonstruktörer genomfört en stor mängd framgångsrika företagsrekonstruktioner genom åren.
Lindahl har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg, men våra rekonstruktörer är verksamma i rekonstruktioner över hela Sverige. Våra experter bistår med juridisk rådgivning och hjälper ditt företag genom hela processen.
Läs mer om obeståndsrätt och konkurs eller ta kontakt med någon av våra företagsrekonstruktörer.
Så går det till vid en företagsrekonstruktion
Sedan den 1 augusti 2022 gäller en ny lag om företagsrekonstruktion som innehåller flera nyheter i förhållande till den tidigare lagen.
För ett företag i ekonomiska svårigheter kan en rekonstruktion av företaget och dess verksamhet utgöra ett alternativ till konkurs.
Ett krav för att beviljas företagsrekonstruktion är att företaget och dess verksamhet bedöms ha en livskraft bortom de ekonomiska svårigheter som rekonstruktionen syftar till att hantera.
I en företagsrekonstruktion undersöks om företagets organisation och verksamhet kan förändras för att på sikt bli lönsam (s,k. ”rekonstruktion i sak”). Vidare undersöks möjligheterna att minska de befintliga skulderna i bolaget genom en skuldnedskrivning eller ”ackord” (s.k. ”finansiell rekonstruktion”). Syftet med en företagsrekonstruktion är med andra ord att företaget ska ta sig ur sina ekonomiska svårigheter med en frisk och lönsam verksamhet och utan en tyngande skuldbörda.
Beslut om rekonstruktion
En ansökan om företagskonstruktion förbereds gemensamt av det krisdrabbade företaget och den tilltänkta företagsrekonstruktören. Ansökan – med bl.a. förslag på vem som ska utses som rekonstruktör – ges in till tingsrätten på den ort där bolaget har sitt säte.
Ansökan får bara beviljas om tingsrätten bedömer att det finns grundad anledning att anta att verksamhetens livskraft kan säkras genom rekonstruktionen. Detta ”livskraftstest” har skärpts i och med den nya lagstiftningen, vilket innebär högre krav än tidigare på innehållet i ansökan. I ansökan ska företaget därför inte bara redogöra för bakgrunden till de ekonomiska svårigheterna, utan även visa på en tydlig och övertygande väg framåt för att kunna ta sig ur svårigheterna.
Ett beslut om företagsrekonstruktion har bl.a. följande verkningar:
- Skydd mot en borgenärs ansökan om konkurs (s.k. ”konkursskydd"). Företaget får samtidigt själv ansöka om konkurs och på så sätt avbryta rekonstruktionen.
- Skydd mot utmätning och annan verkställighet mot företaget. (Skyddet har vissa undantag som inte berörs närmare här.)
- Företaget får i princip inte betala gamla skulder eller fullgöra andra typer av förpliktelser (alltså även s.k. naturaförpliktelser) som uppkommit före beslutet om företagsrekonstruktion.
- Företagets avtalsparter får inte häva avtal på grund av bristande betalning eller dröjsmål med annan prestation även om grund för det funnits före beslutet om företagsrekonstruktion. Detta innebär en rätt och möjlighet för företaget att fullfölja avtal trots att företaget inte har erlagt betalning för tidigare motprestationer.
- Den statliga lönegarantin kan under en övergångstid nyttjas för att täcka kostnaderna för anställdas löner.
Företagsrekonstruktörens uppgift
Till skillnad från konkurs, där konkursförvaltaren övertar det fulla ansvaret verksamheten och tillgångarna, är det i en rekonstruktion företagets styrelse och vd som även fortsatt leder verksamheten. Företagsrekonstruktören övervakar att regelverket för företagsrekonstruktion efterlevs genom råd och anvisningar till företagsledningen. För vissa åtgärder under rekonstruktionen krävs dock rekonstruktörens samtycke. Rekonstruktören har även vissa möjligheter att ingripa mot regelvidriga åtgärder som företagsledningen företagit genom att begära återgång av dessa. Det åligger allmänt rekonstruktören att med sin kunskap om regelverket vägleda företaget i rekonstruktionen och de verktyg och möjligheter som förfarandet medför, t.ex. möjligheten att säga upp betungande avtal samt begära s.k. partiell (dvs. delvis) fullgörelse av avtal.
Rekonstruktören ansvarar för upprättandet av vissa dokument under förfarandet såsom underrättelse till borgenärerna om att företagsrekonstruktion har inletts samt den s.k. rekonstruktörsberättelsen, där rekonstruktören i olika frågor ska uttala sig om företagets förhållanden. Rekonstruktören biträder även företaget med upprättandet av den rekonstruktionsplan som företaget lägger fram till borgenärerna och övriga berörda intressenter att ta ställning till. Ifall företagets rekonstruktionsplan inte skulle godtas har rekonstruktören även möjlighet att lägga fram en egen alternativ rekonstruktionsplan.
Förhandling om rekonstruktionsplanen
Huvudmålet med en företagsrekonstruktion är att få borgenärerna att godkänna den rekonstruktionsplan som företaget lägger fram. Planen ska innehålla de åtgärder som är nödvändiga för att komma till rätta med företagets ekonomiska svårigheter och säkerställa verksamhetens framtid.
Rekonstruktionsplanen innehåller närmast undantagslöst ett förslag till nedskrivning av företags skulder (ackord), men den kan också innehålla förslag på förändringar i verksamheten såsom försäljning av vissa verksamhetsgrenar eller egendom, eller förändringar i företagets operativa ledning. Planen kan även innebära att företagsägarnas aktier späds ut genom att nya ägare, som tillför företaget nytt friskt kapital, tecknar aktier i företaget. Planen kan även innehålla att bolagets borgenärer helt eller delvis ska få betalt för sina fordringar i form av aktier i företaget (s.k. ”debt-to-equity swap"). Rekonstruktionsplanen – med dess många olika möjligheter – utgör en av de huvudsakliga nyheterna i den nya lag om företagsrekonstruktion som trädde i kraft den 1 augusti 2022.
De som kan beröras av förslagen i rekonstruktionsplanen – borgenärer vars fordringar uppkommit före beslutet om rekonstruktion samt aktieägarna – får vid planförhandlingen rösta om planen ska antas eller inte. De berörda parterna delas därvid in i olika grupper, i regel utifrån deras ställning i förmånsrättsordningen, dvs. den betalningsordning som skulle ha gällt vid en konkurs.
För ett antagande av planen krävs stöd av 2/3-majoritet av de röstande samt av fordringarnas totala storlek i respektive grupp. Ifall majoritetskravet inte skulle uppnås i varje grupp kan emellertid, under vissa invecklade och strikta villkor som preciseras i lagen, övriga grupper ändå tvinga igenom ett antagande av rekonstruktionsplanen (s.k. ”cram down” enligt terminologin i det EU-direktiv som reglerna bygger på).
Ifall planen antagits av de berörda parterna (grupperna) ska tingsrätten slutligen besluta om fastställande av planen. En av tingsrätten fastställd rekonstruktionsplan är bindande för företaget, som då måste genomföra de åtgärder som har lagts fram i planen. Om företaget sedan skulle bryta mot rekonstruktionsplanens innehåll kan tingsrätten besluta att upphäva planen.
När tingsrätten har fastställt rekonstruktionsplanen upphör rekonstruktionsförfarandet. Rekonstruktionen kan emellertid av olika skäl upphöra redan på ett tidigare stadium, t.ex. om företaget själv begär det eller om tingsrätten skulle bedöma att syftet med företagsrekonstruktionen inte kan antas bli uppnått.
Utmaningar under en företagsrekonstruktion
Ett företag som träder in i en företagsrekonstruktion behöver säkerställa tillräcklig likviditet för att kunna fortsatt bedriva sin verksamhet under rekonstruktionen. Att företagets lönekostnader initialt täcks av den statliga lönegarantin gynnar likviditeten medan det förhållandet att företagets avtalsparter regelmässigt kräver förskottsbetalning för nya leveranser av varor och tjänster tynger likviditeten. Även de löpande kostnaderna för själva rekonstruktionsförförandet behöver beaktas, särskilt i mindre företag. Det är därför mycket viktigt att en likviditetsbudget tas fram inför en företagsrekonstruktion.
En lyckad företagsrekonstruktion kräver inte sällan tillfällig finansiering under rekonstruktionsförfarandet samt ny finansiering när företaget träder ut ur rekonstruktionen, t.ex. för att säkerställa att företaget ska kunna fullgöra sina betalningsskyldigheter enligt den rekonstruktionsplan som fastställts.
Såväl tillfällig som ny finansiering kan förenas med att finansiären ges bästa allmänna förmånsrätt för sina fordringar mot företaget och på så vis får en gynnad position i förhållande till andra borgenärer. Att allmänt väga olika borgenärers intressen mot varandra kan bli en svår utmaning under en rekonstruktion, inte minst i arbetet med att ta fram en rekonstruktionsplan.
Vanliga frågor:
-
Vad bör ett företag tänka särskilt på inför en företagsrekonstruktion?
Det vanligaste misstaget är att företaget agerar för sent och inte har förberett sig tillräckligt inför en företagsrekonstruktion.
-
Hur lång tid tar en företagsrekonstruktion?
En företagsrekonstruktion kan förlängas av tingsrätten med tre månader åt gången i upp till ett år. De flesta framgångsrika företagsrekonstruktioner pågår mellan sex och tolv månader.
-
Vad innebär ett ackord?
En företagsrekonstruktion enligt den tidigare gällande lagen syftade normalt till genomförandet av ett ackord innebärandes att skulderna sattes ned med en viss andel, ofta till 25 procent av skuldbeloppet. Även enligt den nya lagen kommer en rekonstruktion medföra en skuldnedskrivning. Förslag till skuldnedskrivning presenteras med andra eventuella åtgärder i rekonstruktionsplanen. Det är bolagets oprioriterade borgenärer (främst Skatteverket och leverantörer) som omfattas av en skuldnedskrivning. Om en tillräcklig majoritet vinns för den föreslagna skuldnedskrivningen, är även de borgenärer som röstat emot förslaget bundna av det.
-
Varför skulle en borgenär rösta för en skuldnedskrivning?
Därför att alternativet till en skuldnedskrivning som huvudregel är att företaget går i konkurs och att borgenären då får betydligt mindre betalt på sin fordran än den betalning som erhålls genom rekonstruktionsplanen.
-
Träffas alla företagets borgenärer av rekonstruktionsplanen?
Rekonstruktionsplanen kan föreskriva olika skuldnedskrivningar, eller andra typer av belastningar, för olika grupper av borgenärer och oftast kommer borgenärer med förmånsrätt eller säkerheter inte att omfattas av en skuldnedskrivning. Borgenärer med förmånsrätt eller säkerheter har oftast inte lika mycket att förlora på att bolaget går i konkurs eftersom de kan påräkna utdelning före oprioriterade borgenärer vid en konkurs.
-
Skyddar företagsrekonstruktion mot personligt betalningsansvar?
Företagsrekonstruktion skyddar tillfälligt mot personligt betalningsansvar för skatteskulder som förfaller till betalning närmast efter att ansökan givits in till tingsrätten. För skatteskulder som uppkommer under rekonstruktionsförfarandet gäller de vanliga reglerna om personligt ansvar.
Företagsrekonstruktion skyddar inte mot personligt betalningsansvar enligt reglerna om kontrollbalansräkning i 25 kap. aktiebolagslagen. Regelverket om kontrollbalansräkning måste därför följas även under en företagsrekonstruktion.
-
Vilka är nackdelarna med företagsrekonstruktion?
Leverantörer och kunder kan reagera negativt på en rekonstruktion av företaget. Inte sällan finns en bristfällig förståelse för vad en rekonstruktion innebär. Att befinna sig i företagsrekonstruktion innebär också regelmässigt hinder för deltagande i offentliga upphandlingar. Innan företagsrekonstruktion inleds måste därför för- och nackdelar med en rekonstruktion noga övervägas.
-
Vilka är alternativen till företagsrekonstruktion?
Ett alternativ till att ge in en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten är att försöka komma överens på frivillig väg med borgenärerna, ett så kallat underhandsackord. Förhandlingar om underhandsackord ger samtidigt inte samma omfattande skydd för företaget som ett formellt förfarande medför.
Ett annat alternativ kan vara att ansöka om konkurs, vilket också kan vara ett effektivt sätt att rekonstruera en verksamhet. Nackdelen med konkurs är att företagets aktieägare då förlorar hela sitt aktieägarvärde i företaget, vilket däremot kan räddas genom en framgångsrik företagsrekonstruktion.
Ett tredje alternativ är att finna nya finansiärer som tror på företagets framtid och därför är beredda att skjuta till medel mot att nödvändiga förändringar genomförs i verksamheten.