Lindahl är en av Sveriges ledande juridiska rådgivare inom immaterialrätt och är högt rankade av de internationella rankinginstituten. Våra experter erbjuder högkvalitativ rådgivning inom det immaterialrättsliga området.
Lindahl biträder regelbundet klienter med rådgivning inom patent, varumärkesrätt, upphovsrätt, mönsterrätt och marknadsföringsrätt. Våra experter har lång erfarenhet av att hjälpa våra klienter med IP-strategier och löpande hantering av klienters varumärken och mönster, såväl vid ansökan, vidmakthållande som försvarande av registrering och rättigheter.
“A great choice for any kind of trademark instruction, Lindahl works quickly and bases its advice on solid facts and a great legal background. Its lawyers are super-skilled, open, honest, and have succeeded in every case they have been involved in.”
Finns ett växande behov
Lindahl ger även immaterialrättslig rådgivning vid transaktioner, till exempel i samband med förvärv, etableringar och finansieringar. Licenser och överföringar av know-how och rättigheter av olika slag är ett viktigt sätt att exploatera immateriella rättigheter, inte minst inom området life science. Vi ser ett växande behov av rådgivning inom detta område och har en gedigen erfarenhet av att förhandla och skriva avtal om licensiering av skyddade rättigheter.
I tvister inom immaterialrättsområdet krävs särskild expertkunskap, särskilt med tanke på att ärendena ofta är mycket komplexa och inte sällan omfattar flera inblandade länder. Våra jurister har stor erfarenhet av att hantera kommersiella tvister och genom våra nätverk hanterar vi även kommersiella tvister på internationell nivå.
Tillsammans arbetar vi för att ge våra klienter raka svar och tydliga råd, oavsett uppdragets komplexitet.
Immaterialrätt och marknadsföringsrätt
Immateriella rättigheter som till exempel varumärken utgör ofta en av de viktigaste och mest värdefulla tillgångarna hos ett företag. På en allt mer internationellt präglad marknad utgör immateriella rättigheter dessutom ett värdefullt och viktigt konkurrensmedel.
De immaterialrättsliga tillgångarna hos ett företag kan utgöras av idéer, tekniska lösningar, kännetecken eller produkters utseenden och dessa kan skyddas genom bland annat patent, varumärkesskydd och upphovsrätt.
En näringsidkare som vill skydda sina tillgångar behöver i de flesta fall ansöka och registrera sina rättigheter. Patent- och registreringsverket (PRV) är den myndighet i Sverige som registrerar varumärken, design samt beviljar patent. På motsvarande sätt hanterar andra myndigheter såsom WIPO internationella varumärkes- och designregistreringar, medan EUIPO hanterar EU-varumärken och EU-design.
Vilket skydd som är aktuellt för en näringsidkare beror på vad det är som har skapats. En produkt eller idé kan ofta skyddas på flera sätt, till exempel genom patent för den tekniska lösningen och dess utseende genom designskydd.
Förenklat kan man säga att de olika slags skydden är indelade på följande sätt:
- En ny teknisk innovation eller lösning på ett problem kan skyddas genom patent
- Varumärkesskyddet ger näringsidkare skydd för det kännetecken företaget använder för sina produkter eller tjänster
- Konstnärliga uttryck i form av exempelvis musik, litteratur eller datorprogram kan det finnas möjlighet att få skydd för genom upphovsrätt
- En nyskapande design, en form eller ett mönster kan få skydd i form av designskydd, vilket gäller både för industri- och hantverksprodukter
- Marknadsrätten kan exempelvis ge skydd mot tredje mans användning av vilseledande kopior, misskrediterande uttalanden samt överdrivna påståenden om produkters egenskaper
Vanliga frågor:
-
Vad är en immaterialrättstrategi?
En immaterialrättsstrategi, även kallad IPR-strategi, är en strategi för att hantera företagets immateriella rättigheter. Strategin syftar till att ge riktlinjer för hur företagets immateriella rättigheter ska upptäckas, hanteras, skyddas och kommersialiseras, allt för att på bästa sätt ge största möjliga affärsnytta.
-
Bör jag värdera mina immateriella tillgångar?
Ofta står de immateriella tillgångarna för en mycket stor del av ett företags värde. Därför kan det finnas många skäl till att värdera dessa. En värdering kan exempelvis bli nödvändig vid licensiering av en immateriell tillgång, där du vill få en uppskattning på framtida licensavgifter. Det kan också bli aktuellt om du står inför att köpa eller sälja rättigheter eller hela företag.
-
Kan jag som privatperson ha immateriella rättigheter?
Ja. Om du som privatperson skapat en skyddsvärd immateriell rättighet så kan du också försöka registrera den på lämpligt sätt och kanske därefter sälja eller upplåta den till någon annan. Om någon annan börjar tillverka och sälja produkter som gör intrång i dina rättigheter kan det finnas möjlighet att vidta rättsliga åtgärder och försöka få stopp på intrånget.
-
Vad är skillnaden mellan patent och mönsterskydd?
En designregistrering skyddar utseendet på produkten men inte funktionen. Ett patent skyddar den tekniska lösningen på ett problem men inte utseendet på produkten.
-
Vad innebär ett intrång i immaterialrätten?
Att tillverkar eller marknadsföra en vara eller produkt som gör intrång in en immaterialrätt kan medföra att rättighetsinnehavaren både kan få till ett förbud för fortsatt tillverkning men kan också resultera i en skadeståndsskyldighet. Det är därför viktigt att hålla ögonen öppna för att upptäcka sådana intrång för att kunna agera i tid. Lika viktigt är det att själv inte göra intrång varför man alltid bör undersöka detta innan man själv börjar marknadsföra eller tillverka nya produkter eller tillhandahålla tjänster.
-
Är ett företagsnamn en immateriell rättighet?
Ja, den rättigheten faller under benämningen näringskännetecken. Annat kännetecken som en näringsidkare använder för sin verksamhet vid sidan av ett företagsnamn kallas sekundärt kännetecken. Näringskännetecken skyddas av ensamrätt genom registrering eller inarbetning.
-
Hur registrerar jag näringskännetecken?
Registrering av näringskännetecken hanteras av Bolagsverket. Beroende på vilken typ av företagsform som registreras så uppstår skyddet i hela eller delar av landet. Skyddet gäller tills det avregistreras, hävs eller upphör att vara inarbetat. Passivitet kan alltså leda till förlust av rättigheten.
Tveka inte att ta kontakt med oss om du har behov av rådgivning inom varumärkesrätt, patenträtt, upphovsrätt, mönsterrätt eller marknadsföringsrätt.