Vi på Lindahl har följt utvecklingen av det nya regelverket för utländska direktinvesteringar på nära håll. Vi erbjuder rådgivning och biträde kring alla aspekter av investeringar i, och överlåtelser av, sådan skyddsvärd verksamhet som omfattas av lagens tillämpningsområde.
FDI – lagen om granskning av utländska direktinvesteringar
Den nya svenska FDI-lagen trädde i kraft den 1 december 2023. Foreign Direct Investment-reglerna, som har sina motsvarigheter i flera andra EU-länder, motiveras av nationella säkerhetsintressen och ger Inspektionen för strategiska produkter möjlighet att granska investeringar i det som kallas skyddsvärd verksamhet. Förfarandet omfattar även rent svenska och EU-interna investeringar.
Syftet med granskningsförfarandet är att identifiera och vid behov ytterst förbjuda investeringar från tredjeland om sådan kan innebära en säkerhetspolitisk risk. Regelverket innebär att parterna ska lämna in en relativt omfattande investeringsanmälan till granskningsmyndigheten och sedan invänta myndighetens bedömning innan investeringen får genomföras.
Vilka verksamheter omfattas av FDI-lagen?
Den nya Foreign Direct Investment-lagen omfattar investeringar i skyddsvärd verksamhet som bedrivs av aktiebolag, europabolag, handelsbolag, ekonomisk förening, enkelt bolag, enskild näringsverksamhet eller stiftelse med säte i Sverige. Även inkråmsöverlåtelser och interna omstruktureringar omfattas. Alla investeringar i skyddsvärd verksamhet över vissa tröskelvärden föranleder anmälningsplikt, oavsett investerarens nationalitet eller säte. Det innebär till exempel att även investeringar genom nyemissioner över dessa tröskelvärden omfattas av anmälningsplikten.
Med skyddsvärd verksamhet avses:
- samhällsviktig verksamhet
- säkerhetskänslig verksamhet enligt säkerhetsskyddslagen
- prospektering, utvinning, anrikning eller försäljning av kritiska råvaror eller metaller eller mineral som annars är strategiskt viktiga för Sveriges försörjning
- behandling i stor omfattning av känsliga personuppgifter eller lokaliseringsuppgifter i eller genom en vara eller tjänst
- tillverkning eller utveckling av, forskning om eller tillhandahållande av krigsmateriel enligt lagen om krigsmateriel eller tillhandahållande av tekniskt stöd avseende sådan krigsmateriel
- forskning om eller tillhandahållande av produkter eller teknik inom framväxande teknologier och annan strategisk skyddsvärd teknologi eller verksamhet med förmåga att utveckla sådana produkter eller sådan teknik.
Det är därmed tydligt att regelverket omfattar en stor del av näringslivet. Sådana verksamheter som vid första anblick inte ger sken av att vara skyddsvärda, kan på grund av tillverkning av viss komponent eller tillhandahållandet av viss teknik anses falla inom tillämpningsområdet.
Om anmälningsplikt föreligger, ska en omfattande investeringsanmälan göras till granskningsmyndigheten, om både investeraren och målbolaget.
Vid en försummelse av anmälningsplikten riskerar investeraren sanktionsbelopp på ett spann mellan 25 000 – 100 000 000 kr. Och en investering i strid med utfärdat förbud medför rättshandlingens ogiltighet.
-
Bakgrund till den nya lagen om utländska direktinvesteringar
Utländska direktinvesteringar, som innebär att utländska aktörer köper upp svenska företag, är i sig inget ovanligt. Utländskt ägande eller inflytande bidrar ofta positivt till det svenska näringslivet genom tillförande av kapital, kunskap, kompetens och nya marknader. Utländska direktinvesteringar ökar dessutom konkurrensen, vilket bidrar till en ökad produktivitet samt stärker innovationskraften. Men trots att majoriteten av de utländska direktinvesteringar som görs är oproblematiska så kan det innebära stora risker när det berör skyddsvärda verksamheter eller företag som innehar värdefull teknik eller information för Sveriges säkerhet. Det är de riskerna som den nya FDI-lagen syftar till att eliminera.
-
FDI-granskning i andra EU-länder
Merparten av EU:s medlemsstater har redan inrättat ett liknande granskningssystem och det finns exempel där detta har fått oväntade utfall. Som exempel kan nämnas att Frankrikes finans- och ekonomiminister stoppade ett kanadensiskt företag från att förvärva Frankrikes ledande detaljhandelskedja Carrefour i januari 2021 med hänvisning till skyddet för livsmedelssuveränitet. Den franska regeringen gjorde en extensiv tolkning av vad som utgör skyddsvärd verksamhet för att skydda nationella intressen.
Vad Lindahls experter kan hjälpa dig med:
Som en av Sveriges största och ledande affärsjuridiska advokatbyråer har vi ett kunnigt team med lång erfarenhet av komplexa transaktioner och framgångsrika affärer.
Med raka och tydliga råd kan Lindahls experter hjälpa dig genom hela transaktionsprocessen – allt från planering och förståelse för FDI-kraven, till att upprätta och skicka in investeringsanmälan.
Genom vår position som exklusiv svensk medlem i det internationella nätverket Terralex har vi ett nära samarbete med advokatbyråer runtom i världen, vilket gör vår rådgivning i dessa frågor än mer heltäckande.