Advokatfirman Lindahl har deltagit i Sveriges advokatsamfunds arbete med att ta fram ett remissyttrande över EU-kommissionens förslag till rådets direktiv om en global minimiskatt för multinationella företag inom EU. Remissyttrandet publicerades på regeringens hemsida den 4 februari 2022, se remissyttrandet här.
Direktivet bygger på OECD:s skattereformsprojekt, varigenom OECD:s så kallade pelare 2 om en global minimiskatt ska införlivas. Regelverket innebär att företag med en årlig omsättning som överstiger 750 miljoner euro ska vara föremål för den globala minimiskatten om 15%.
Advokatsamfundet anser att regelverket är viktigt i arbetet med att minska stora företags möjligheter till skatteflykt och skadlig skattekonkurrens mellan länder. Införandet av en global minimiskatt är i grunden ändamålsenligt och ett viktigt första steg i reformeringen av det internationella företagsbeskattningssystemet.
I remissyttrandet konstateras emellertid att det föreligger vissa utmaningar med regelverkets komplexitet, med särskild hänsyn till rättssäkerheten och förutsägbarheten i beskattningen. Enligt den uppställda tidsramen ska direktivet vara implementerat redan den 1 januari 2023. Advokatsamfundet befarar att den planerade tidsramen inte ger tillräckligt utrymme för företag att vidta nödvändiga åtgärder i linje med direktivet.
Därutöver anser Advokatsamfundet att det föreligger en risk med att implementera en första version av EU-lagstiftningen innan OECD:s arbete är avslutat. Motiveringen bakom OECD:s ramregelverk är inte slutgiltig utan kommentarerna avses att publiceras först under denna månad. Det innebär att det finns en möjlighet att OECD:s modellregler ändras eller framförallt preciseras. För att eliminera risken för två parallella regelverk bör en EU-lagstiftning träda ikraft först efter att OECD:s arbete färdigställts.
I remissyttrandet uppmanar därför Sveriges advokatsamfund att Regeringen vidtar nödvändiga åtgärder för att se till att EU förlänger tiden för direktivets ikraftträdande och att en grundlig översyn av direktivet sker, i syfte att öka förutsägbarheten och rättssäkerheten för svenska skattebetalare.
Välkommen att kontakta någon av våra jurister inom skatterätt om ni har vidare frågor eller funderingar.