I november 2022 kom Olga Oleksiuk till Lindahl genom Beredskapslyftet och Ukrainian Professional Support Center, som kompetensmatchar nyanlända ukrainare med svenska arbetsgivare. I dag är hon tillsvidareanställd som receptionist på Lindahls Stockholmskontor. Vi passade på att fråga Olga om hennes tid på Lindahl och skillnaderna från att jobba i Ukraina.
Olga Oleksiuk
Hur började din resa på Lindahl?
- Jag stötte på jobbannonsen på Ukranian Professional Support Center-sidan på sociala medier. Jag ansökte och hade en första intervju via Beredskapslyftet. Nästa steg var en intervju på Lindahl och lyckligtvis fick jag ett erbjudande!
Olga har sedan dess blivit en självklar del av Lindahls Stockholmskontor där hon tar emot klienter och andra gäster, hanterar olika typer av bokningar och kontorsfrågor samt jobbar med sociala arrangemang.
- Jag är tacksam för möjligheten att vara en del av Lindahls team under en utmanande tid för mig, och över att få använda mina erfarenheter och bättre förstå den nordiska företagskulturen.
Kan du beskriva några av de nyckelskillnader du har märkt mellan att arbeta i Ukraina och att arbeta på Lindahl?
- Den mest betydelsefulla skillnaden och det som imponerade på mig var den platta organisationsstrukturen, vilket är väldigt annorlunda från tidigare erfarenheter i Ukraina.
Olga beskriver att hon i Sverige märker av mindre könsojämlikhet och åldersdiskriminering. Hon upplever också att alla anställda på Lindahl ges delaktighet i utvecklingsprocessen samt att det finns en förståelse för att varje person är en del av ett fungerande system och bidrar till företagets övergripande framsteg.
- Vi har också ett stort antal sociala initiativ och välgörenhetsprojekt. Det är viktigt för mig att veta att det företag jag är en del av gör en betydande insats för dem som behöver det.
"Den mest betydelsefulla skillnaden och det som imponerade på mig var den platta organisationsstrukturen."
Kan du dela några minnesvärda ögonblick du har haft under tiden på Lindahl?
- Under min tid på Lindahl har jag haft många minnesvärda ögonblick som har format känslan av att företaget är en stor familj. Alla är lika viktiga för en produktiv och bekväm arbetsmiljö och har samma rättigheter. Det ger en stor drivkraft för personlig utveckling inom företaget.
Hur skulle du jämföra balansen mellan arbete och fritid i Ukraina kontra Sverige?
- För mig var det något nytt att ett företag investerar betydande resurser i att organisera fritidsaktiviteter för alla anställda. Veckovis "fika" på kontoret, temafester, gemensamma luncher och resor. Dessa pauser och övergångar från det dagliga arbetet ger möjlighet att lära känna varandra bättre och minska stressnivåerna, vilket jag tror leder till ökad produktivitet.