Lisa Liljekvist är biträdande jurist på Lindahl och ingår i byråns kompetensgrupp för IT/Tech sedan tre år tillbaka. Med bakgrund från Storytel hjälper hon många företag i frågor rörande dataskydd, marknadsföring och immaterialrätt. Vi tog en pratstund för att höra varför hon valde Lindahl och hur karriären går att kombinera med den nya rollen som mamma till Leo, född i oktober 2022.
Lisa Liljekvist med sonen Leo.
Lisa Liljekvist tog sin juristexamen från Umeå Universitet 2018 och flyttade därefter till Stockholm med siktet inställt på att jobba med immaterialrättsliga frågor. Det dröjde inte länge innan förhoppningen blev verklighet då hon redan före examen fått en praktikplats på ljudboksföretaget Storytel. En tjänst som efter examen snabbt ledde till en fast anställning.
– På Storytel fick jag arbeta med ett brett spann av juridiska frågor, bland annat olika rättighetsfrågor. Det var verkligen en värdefull skola inom området, berättar Lisa.
Efter ett par år på Storytel nåddes hon av nyheten att Lindahl skulle starta upp ett nytt kontor i Stockholm, med en grupp fokuserad på bland annat immaterialrätt och marknadsrätt. Lisa hörde av sig till Lindahl och berättade att hon gärna ville vara med på resan. Kort därefter, i början av 2020, blev Lisa den andra biträdande juristen att ansluta till Lindahls nystartade Stockholmskontor.
– När Lindahl gick ut med att de skulle göra en omstart i Stockholm såg jag att en av delägarna arbetat på Spotify. Det var en av anledningarna att jag sökte mig hit. Jag tänkte att han skulle förstå vad jag kunde och hur jag fungerar eftersom han också varit på ett expansivt och entreprenöriellt bolag i ett tidigt skede. På intervjun var jag ärlig med mina åsikter och mitt driv, vilket uppskattades.
Idag är Lisa biträdande jurist i kompetensgruppen IT/Tech på Lindahl – en grupp som bland annat hanterar avtal och tvister kopplat till dataskydd, marknadsföring, konsumenträtt och immaterialrätt.
”På Lindahl får jag ta plats”
Många unga jurister går in i affärsjuridiken och väntar sig ett hårt och hierarkiskt arbetsklimat. Något som väcker både nyfikenhet och nervositet.
– Vissa trivs med en sådan arbetskultur, men jag är en person som behöver få ta plats, tänka högt och säga ifrån. Det får jag göra på Lindahl, annars hade jag aldrig sökt mig hit, berättar Lisa.
"Byrån har insett att ingen vill arbeta dygnet runt och att många trivs med att arbeta hemma trots att pandemin är över."
– Lindahl har förstått hur viktigt det är att låta juristerna tycka och tänka i frågor som rör oss. Byrån har insett att ingen vill arbeta dygnet runt och att många trivs med att arbeta hemma trots att pandemin är över.
För Lindahl är det viktigt att alla klienter får snabb hjälp när de behöver det. Det kan vara en utmaning med konsultrollen, men något som byrån enligt Lisa har lyckats hantera.
– Man får vara med när det brinner till och det vill man ju också vara. Det gäller bara att förhålla sig till det och där är löpande samtal kring balansen viktig. Jurister behöver vara modiga i att prata med sin närmaste chef om hur arbetet fungerar och vad man själv behöver. På Lindahl går det mesta att lösa bara man är öppen med det.
– Vår VD Tobias Wåhlén sa det så bra och det är något som fastnat hos mig. I stället för att bara jämföra oss med andra advokatbyråer ska vi jämföra oss med alla andra arbetsgivare. Det kommer i sin tur göra Lindahl bättre, eftersom man jobbar målmedvetet för att medarbetarna ska trivas.
Kände lugn inför föräldraledigheten
Inför att Lisa under 2022 skulle gå på föräldraledighet kände hon en trygghet i att det skulle lösas på bästa möjliga sätt.
– Jag och min chef pratade mycket om att det som fungerar för mig nu sannolikt inte kommer göra det när jag kommer tillbaka. Då märkte jag att även andra delägare än min närmsta chef ville flika in med stöttande ord om att vi skulle komma fram till en bra lösning tillsammans.
På frågan om vad som utmärker Lindahl som byrå är svaret, enligt Lisa, viljan att vara modern och flexibel. Något som enligt henne kännetecknas av just lyhördhet i mötet med de anställda och en förmåga att snabbt anpassa sig.
"Vi är en sammansvetsad grupp som tar hand om varandra."
– Det har skapat en god stämning på kontoret. Många av oss biträdande jurister lever samma typ av liv, oavsett hur gamla vi är eller om vi har familj eller inte. Det har gjort att vi blivit en sammansvetsad grupp som tar hand om varandra.
”Jättestora möjligheter till utveckling”
På Lindahl är alla måna om att byrån ska växa för att utveckla affären med kunderna.
– När det kommer till oss jurister finns det jättestora möjligheter till utveckling. Man kan bli delägare om man vill det och då finns det många steg att ta på vägen. Det viktiga är att vi uppmuntras att vara tydliga med vad vi vill och vilken hjälp vi behöver får att nå dit.
I närtid ser Lisa ser fram emot att fortsätta njuta av föräldraledigheten tillsammans med sin son. Men när den värsta virussäsongen är över ser hon också fram emot att besöka kollegorna på kontoret.
"Trots att jag är föräldraledig är jag alltid hjärtligt välkommen att vara med på alla sociala aktiviteter."
– Trots att jag är föräldraledig är jag alltid hjärtligt välkommen att vara med på alla sociala aktiviteter. Vi har även möten varje månad med alla biträdande jurister och då har jag ringt in när jag kunnat. Det är givetvis inget måste och Lindahl är måna om att man själv väljer hur delaktig man vill vara när man är ledig en längre tid.
Hon avslutar intervjun med ett tydligt medskick som hon tycker att fler jurister behöver höra.
– Man ska inte vara rädd för en advokatbyrå bara för att man vill ha familj. De allra flesta cheferna har också barn och alla är väl medvetna om att familjen är en naturlig del av livet, säger Lisa Liljekvist, biträdande jurist på Lindahl.