Sedan årsskiftet är Anna Juhlin en av de allt fler seniora advokater på Lindahl som bär titeln counsel. Anna är utbildad domare och specialiserad inom tvist och arbetsrätt. Själv tycker hon att hon fått det bästa av två världar.
När Anna Juhlin klev in genom dörrarna på Lindahl i Malmö 2019 hade hon erfarenhet från både affärsjuridiska byråer och från domstol. Anna hade lämnat byrån hon arbetade på för att gå domarutbildningen, eftersom det var så roligt att tvista i domstol. Hon trivdes i domarrollen under utbildningsåren, men hon gillade också ombudsperspektivet. Det ledde tillbaka till affärsjuridiken och idag är Anna en av Lindahls specialister inom arbetsrätt och tvistlösning.
– Det är två otroligt roliga rättsområden, och jag tycker att jag har det bästa av två världar, säger hon.
Anna beskriver arbetsrätten som handfast, lättbegriplig och möjlig för alla att relatera till. Samtidigt kan den upplevas som snårig, med mycket formalia. Kraven på att göra och formulera saker på rätt sätt är stora.
– Jag gillar arbetsrätten i praktiken. Där finns i bästa fall långvariga klientrelationer och som advokat lär du känna bolaget, verksamheten och frågeställningarna på ett sätt som gör att rådgivningen verkligen kan anpassas och bli relevant för klienten. Jag arbetar med vd:ar och bolagsjurister, men också med HR-avdelningar och mellanchefer. Arbetet är både coachande och konfrontativt – ibland är jag i bakgrunden och ibland är önskemålet att jag ska kliva fram. Jag tycker om den variationen.
Brinner för att förmedla
På Lindahl finns idag ett tiotal counsel med olika profil. Rollen är ett karriärsteg för seniora advokater och ser lite olika ut på olika byråer.
– Det är fortfarande ganska nya roller för oss och de är under utveckling. Det är en möjlighet att arbeta med sin specialisering och ta ett större ansvar, säger Anna.
Som counsel kommer Anna att fungera som mentor till nya biträdande jurister och både coacha och arbetsleda dem. Hon är redan tidigare engagerad i introduktionen av nyanställda och olika sammanhang där Lindahl möter studenter, bland annat som föreläsare.
"Jag tycker om att berätta om mitt jobb, och varför jag tycker att det är så roligt och givande."
– Jag brinner för att förmedla information. Jag tycker om att berätta om mitt jobb, och varför jag tycker att det är så roligt och givande. Sedan trivs jag generellt med att hålla föreläsningar och att försöka lämna relevanta svar på olika frågor.
Anna har beskrivits som en ”positiv kraft och en väldigt fin förebild”. När hon får frågor om det säger hon att det känns märkligt att tänka på sig själv som en förebild, men att hon blir mycket glad om hon uppfattas på det sättet av sina kollegor.
– Jag vill vara tillgänglig och jag bollar gärna frågor och frågeställningar, både i ärenden och på ett mer generellt plan. Jag tycker att jag har fått med mig mycket tack vare mina tidigare erfarenheter och jag försöker alltid uppmuntra studenter och mer juniora kollegor att inte känna så stor stress inför olika steg i karriären. Om något inte blir som man tänkt sig, går det att byta. Och även sådana erfarenheter har man nytta av!
Flexibiliteten på Lindahl är viktig
Vi talar om suget efter seniora kvinnliga förebilder, inte minst inom advokatbranschen, och om deras betydelse för hur yngre kollegor ser på karriären och yrket i sig.
– När man överväger en karriär inom juridiken tittar man ju på andra och funderar på om det är en plats där man vill vara på sikt. Många undrar hur advokatyrket fungerar om man blir förälder och då är det viktigt att se att det finns småbarnsföräldrar här som trivs.
Att få ihop karriär och familjeliv under småbarnsåren kan vara utmanande i vilket yrke som helst. Anna menar att ett jämställt förhållande på hemmaplan och en flexibilitet kring var, när och hur man jobbar är avgörande.
"Jag är i en fas där jag kombinerar advokatjobbet med tre små barn och då finns det saker som bara måste fungera."
– Jag är i en fas där jag kombinerar advokatjobbet med tre små barn och då finns det saker som bara måste fungera. Flexibiliteten i mitt jobb är en förutsättning, som inte finns på samma sätt i exempelvis domaryrket.
Det är ett välkänt dilemma att flera delar av livet, både privat och i karriären, går in i intensiva faser vid ungefär samma tidpunkt. För att kunna behålla engagerade och kompetenta kollegor under den tiden tror Anna på ett engagerat ledarskap och en ärlig dialog.
– Vi vill inte tappa våra kompetenta medarbetare för att de inte känner sig bekväma med att berätta att de känner stress över att ”få in sina timmar” eller över balansen med familjelivet, och att de därför väljer att lämna byrån. Jag tänker att det är viktigt att ta upp och diskutera olika svårigheter och fundera kring lösningar. Allra helst ska den diskussionen påbörjas på ett tidigt stadium. Min uppfattning är att en ärlig kommunikation ställer stora krav på gott och förtroendeskapande ledarskap, men kan göra stor skillnad både för oss som byrå och för alla som jobbar här.
Vad ser du fram emot nu?
– Det känns så spännande och roligt att bekanta mig med min nya roll och att få en delvis annan och fördjupad inblick i vår arbetsplats. Och att försöka bidra med att skapa de bästa förutsättningarna för våra klienter och medarbetare!