Johan Tollgerdt har lång erfarenhet av fastighetstransaktioner, och har sedan 17 år varit verksam på Lindahl – som advokat och delägare. Johan ansvarar idag för Lindahls kompetensgrupp för fastigheter. I den här artikeln berättar han mer om vägen dit, vad området präglas av idag och vilken roll Lindahl har spelat för karriären.
Johan Tollgerdts yrkesmässiga bakgrund stavas i mångt och mycket Lindahl, även om han inledde karriären på Lunds Tingsrätt. När han började på Lindahl fick han efter en tid möjlighet till ett secondment vid en affärsjuridisk byrå i Storbritannien. En upplevelse som givit honom mycket, och som han har Lindahl att tacka för.
– För mig personligen var det väldigt utvecklande, men det gav också en känsla av att man blivit satsad på från byråns sida, vilket gör att man känner att man vill ge något tillbaka i andra ledet efter en sådan erfarenhet, berättar Johan Tollgerdt.
Idag är Johan, utöver arbetet på Lindahl, dansk generalkonsul för Danmark. Han ansvarar även för byråns nationella kompetensgrupp för fastigheter. En arbetsgrupp som, bland byråns alla starka arbetsgrupper, är en av verksamhetens största.
Stort intresse för fastigheter och entreprenader
I arbetet på Lindahl ägnade sig Johan till en början mestadels åt att skriva och förhandla entreprenadkontrakt för olika större entreprenadprojekt. Efter hand kom han i kontakt med fler och fler fastighetsrättsliga ärenden, från stora exploateringsprojekt till fastighetstransaktioner. Idag arbetar han nästan uteslutande med kommersiella fastighetstransaktioner. Han uppskattar att vara en del av en dynamisk bransch med aktörer som sträcker sig från börsnoterade bolag, internationella investerare till familjeägda fastighetsbolag.
– Man kan gå förbi en fastighet, se på den och känna sig stolt över att man varit med och sålt den från en part till en annan. Vissa fastigheter har jag hunnit vara med och sälja/köpa flera gångar, vilket såklart är lite extra kul.
Johan Tollgerdt lyfter även fastighetsbranschens olika segment som stimulerande. Beroende på vilken del av marknaden man arbetar med ställs det olika krav på det juridiska förhållningssättet, och vid fastighetstransaktioner tillkommer ofta samarbete med Lindahls andra arbetsgrupper. Det är viktigt med branschkunskap för att kunna göra ett bra juridiskt arbete.
Detta präglar fastighetsområdet idag
Fastighetsbranschen går, precis som samhällsekonomin i stort, i cykler. Johan lyfter att fastighetsbranschen har varit en het investeringsmarknad under ett stort antal år. Det syns tydligt i form av lägre avkastningsnivåer. Segment som bostäder och samhällsfastigheter har länge varit attraktiva tillgångsslag och de senaste åren har det kompletterats med ett stort intresse för lager och logistik.
Johan Tollgerdt berättar om sitt specialområde transaktioner i fastighetsområdet, och det intressanta läge han har förmånen att arbeta i. Att arbeta med transaktioner innebär att man ofta kommer in i ett skede där två parter faktiskt är överens om att göra affär. Det är då viktigt att som juridisk rådgivare vara lyhörd mot kunden, för att vara ett juridiskt hjälpmedel istället för hinder i att de ska nå sin målbild.
Lindahl kännetecknas av en möjliggörande anda
Trots några tuffa år med svårigheter att träffas, har Lindahl varit skickligt på att hitta nya sätt att träffas och svetsa samman kollegorna. Byrån lägger stort värde i att möta alla anställda där de är kunskapsmässigt i karriären.
– Vi har en speciell anda och känsla i organisationen som är väldigt möjliggörande. Vi jobbar kontinuerligt och hårt med individuella utvecklingsplaner för alla som jobbar hos oss. Både för att fånga upp signaler och för att man ska få en utveckling hos oss under många år framöver.
Lindahl verkar för lika förutsättningar att göra karriär
Johan Tollgerdt passar på att lyfta frågan om delägarskapet, som ofta är på tapeten hos affärsjuridiska byråer. På Lindahl finns inget egenvärde i att bli delägare, och det finns heller inget “up or out”-system. Istället strävar byrån efter att medarbetarna ska kunna, och vilja, arbeta länge i organisationen.
Slutligen har alla på Lindahl samma möjlighet att göra karriär, oavsett målsättningar. Byrån värnar starkt om att alla ska få möjlighet att bygga ett starkt kontaktnät, skapa en egen profil och tillhörighet – i det lokala likväl som det nationella näringslivet.
– Det är så man skapar en plattform långsiktigt. Lindahl tjänar på det och du tjänar på det resten av livet, avslutar Johan Tollgerdt.