Per Mildner har ägnat hela sitt yrkesmässiga liv åt juridiken bakom industriella anläggningar och kraftverk. Ett intresse som växt till en internationell specialisering. Per har tidigare varit verksam som bolagsjurist, men är sedan 2006 en del av Lindahls Helsingborgskontor. Här berättar han om intresset för industri- och energibranscherna, komplexiteten i de branschspecifika avtalen och Lindahls värdeord ”no nonsense”.
Historien bakom hur Per Mildner blev jurist är enligt honom själv en väldigt lyckad uteslutningsmetod. Idag tillhör Per Mildner en grupp av jurister som dedikerat hela sitt yrkesmässiga liv åt en viss juridisk disciplin. För Pers del handlar det om rådgivning inom tillverknings- och energibranschen, där han är särskilt specialiserad inom olika avtal för industriella anläggningar och kraftverk.
Per har erfarenhet som bolagsjurist på ABB, vilket gett honom förståelse för branschens affärsverksamhet, villkor och behov ur ett kommersiellt likväl som legalt perspektiv. Processen för uppförandet av industriella anläggningar och kraftverk ser i grunden likadana ut, även om slutprodukten skiljer sig åt.
– När det handlar om kraftverk handlar det om el, medan slutprodukten för industriella anläggningar kan vara många olika saker, som exempelvis en bil. Oavsett är det i mångt och mycket samma juridiska frågor att beakta, berättar Per Mildner.
Företräder svenska bolag internationellt
Per har alltid arbetat med att företräda svenska leverantörer och beställare vid leverans av industriella anläggningar och kraftverk, oavsett om han varit bolagsjurist eller advokat. Det är däremot ovanligt att båda parter är svenska vid en sådan affär eller samarbete.
– Den typiska situationen är att en av parterna är svensk, medan den andra är verksam i ett annat land. Det påverkar i sin tur vilka lagar som gäller för avtalet.
I de fall Per är på leverantörssidan styrs inte avtalen av svensk lag, utan istället gäller lagarna i beställarens land. Om beställarens land tenderar att vara en ostabil demokrati kan det tillkomma en förhandling om ett tredje, neutralt, land vars lagar ska styra avtalet.
“Olika länder har olika traditioner för hur ett avtal ska skrivas”
Arbetet som bolagsjurist på ABB har varit en bra skola, då det givit Per många internationella erfarenheter. Erfarenheter han samlat på sig tack vare de resor han genomförde för att förhandla avtal över hela världen, däribland Kina och USA.
– Det jag tar med mig från den tiden är det faktum att olika länder har olika traditioner för hur ett avtal ska skrivas och vad som är rimligt och normalt. Framförallt hur man förhandlar avtal, det skiljer sig verkligen mellan länder.
Aldrig längtat efter arbete med annan juridisk fråga
Det juridiska området för industriella anläggningar och kraftverk, eller energi som sistnämnda kategorin heter i samlat namn, skiljer sig från andra juridiska discipliner. För att kunna företräda företag i denna bransch behöver jurister ha en grundläggande förståelse för den teknik som ligger bakom det som produceras.
Det är behovet av förståelse för de tekniska frågorna som gjort att Per aldrig haft någon längtan efter att ägna sig åt någon annan juridisk fråga. I sitt arbete blir han även naturligt involverad med teknikerna och de tekniska frågorna, vilket gör arbetet berikande.
– Det är roligt att som jurist lära sig hur saker går till och hur allt hänger ihop. Det krävs också att man blir tillräckligt allmänbildad inom det tekniska området för att skriva juridiska texter som knyter an till det.
Per ger ett exempel när det gäller de kommunala kraftvärmebolagen. Oavsett vad man eldar med bildas det i slutändan rökgas, vars innehåll behöver hålla sig inom vissa uppsatta gränser. Beroende på beskaffenheten i det bränsle som tillförs i eldningsprocessen, blir innehållet i rökgaserna olika. Leverantörerna ska emellertid kunna garantera att innehållet i rökgaserna inte överstiger en viss nivå, något som påverkar de frågor som behöver besvaras i ett juridiskt avtal.
Tekniska sambanden måste hänga ihop
När det kommer till det juridiken bakom industriella anläggningar och kraftverk finns det en del utmaningar. Det handlar först och främst om komplexa avtal, där de tekniska sambanden har en stor betydelse för processen. Utmaningen ligger i att skriva avtal på ett sätt som får alla tekniska samband att hänga ihop med varandra, både för leverantör och beställare.
– Om de tekniska sambanden inte hänger ihop blir det alltid något problem för någon av parterna. Det är på så vis hög komplexitet i dessa avtal, och de tar därför ofta lång tid att förhandla fram.
De tekniska sambanden är många, men genom att besvara vissa frågor går det att skriva bra avtal. Vilka handlar om vem som bär ansvar för olika delar i processen, vilka förutsättningar de olika parterna har för att klara av det ansvaret och vad som händer om en av parterna inte uppfyller sitt ansvar. Frågor som inte går att läsa sig till i någon svensk bok.
– Det finns inga svenska böcker för detta, till skillnad från mer klassiska juridiska frågor. Det är därför ett hantverk man måste lära sig. I yngre år behöver man därför arbeta tillsammans med en jurist som har kompetens i området, och lära sig på den vägen.
Fler tvister ställer högre krav på bra avtal
Lindahl är en av få byråer som tydligt skiljer på klassisk entreprenadrätt (som syftar till att bygga ett hus eller en väg) och avtal för industriella anläggningar och energi (som syftar till att bygga en produktionsanläggning) samt har en specialiserad grupp för industriella anläggningar och energi. En kategori i vilken Lindahl har en av sina högsta rankingar hos de internationella rankinginstituten.
Rättsområdet har historiskt sett präglats av få rättsliga tvister, som en konsekvens av områdets relativt få aktörer. Branschen har däremot genomgått stora förändringar.
– I takt med globaliseringen fattas allt fler beslut på företagens huvudkontor utomlands istället för i det land där anläggningen uppförs. På huvudkontoren har man större fokus på siffror än i det lokala landet, som tänker mer på nästa affär, vilket skapat ett hårdare klimat och fler tvister.
Den ökade risken för rättsliga tvister ställer högre krav på de juridiska avtalen, då både beställare och leverantörer lutar sig mot det i en sådan situation.
– Dagens leverantörer av industriella anläggningar och kraftverk är därför mindre benägna att acceptera ett avtal som inte är tillräckligt bra.
“Juridiken är inte målet, utan ett medel för klientens framgångsrika affärer"
Innan Per började arbeta som jurist på Lindahl, var han verksam på en mindre byrå. Behovet av en större miljö som inte bara har fokus på s.k. ägarfrågor utan även på den operationella juridiken var det som lockade honom till Lindahl.
– Utöver ägarfrågor hjälper Lindahl företag med dagliga affärsjuridiska problem, vilket stämt sedan jag började på byrån. Kunskapen inom den operationella juridiken är en enorm styrka som får Lindahl att sticka ut.
De budskap som fick Per att välja Lindahl som sin nästa arbetsplats lever fortfarande kvar. Ett sådant exempel är byråns värdeord “no nonsense”.
– Juridiken är inte målet, utan ett medel för klientens framgångsrika affärer. Det är viktigt att klienterna upplever oss som smidiga och snabba, det skapar förtroende. Att vi inte krånglar till det i onödan.
Stort ansvar och klientkontakt tidigt i karriären
Per arbetar på kontoret i Helsingborg, men samarbetar också med de andra kontoren. Ett välfungerande samarbete som utvecklats under åren. Kollegorna i Helsingborg består av yngre likväl som äldre jurister, där de nyexaminerade får stort ansvar och klientkontakt tidigt i karriären. Alla på Lindahl, oavsett ålder, ges förutsättningar att ägna sig åt det som är roligast och det man känner att man klarar av.
Slutligen lyfter Per Mildner avsaknaden av svenska böcker om hur avtal inom industriella anläggningar och kraftverk bör hanteras. Därför ägnar han sig nu, tillsammans med professorerna Per Samuelsson och Niklas Arvidsson, åt att skriva en sådan bok.
– Boken ska bli en kommentar till ABA 99, som är ett vanligt standardavtal i Sverige, och Orgalime Turnkey Contract for Industrial Works, som är ett liknande europeiskt standardavtal, samt ge en allmän bild av juridiska frågeställningar inom området, avslutat Per Mildner.
Boken ska vara färdig vid årsskiftet och ges ut under år 2023.