Annika Andersson har lång erfarenhet inom offentlig upphandling och entreprenadrätt, men också närliggande offentligrättsliga och fastighetsrelaterade frågor. Förutom sin över 10 år långa erfarenhet av att jobba på byrå, undervisar hon även i offentlig upphandling på Juristprogrammet vid Lunds universitet. Här berättar Annika om hur det hela började och varför hon brinner för upphandling av entreprenader.
– Jag har varit på Lindahl sedan 2011, och förstod snabbt att jag hamnat rätt i områdena offentlig upphandling och entreprenadrätt. Annika är numera gruppchef för den grupp som arbetar med upphandling och entreprenadkontrakt på Malmökontoret. Det har verkligen hänt mycket sedan jag började, vilket är jättekul, fortsätter Annika.
Från ekonomi till juridik
Det har däremot inte alltid varit självklart att Annika skulle arbeta som jurist, då hon till en början studerade ekonomi. På universitetet träffade hon, av ren tillfällighet, en juridikstudent vilket lockade Annika till att byta spår och istället börja läsa Juristprogrammet vid Lunds Universitet. Hon kände snabbt att hon träffat rätt, och fann ett stort intresse för samspelet mellan juridik och företagande.
Idag har Annika en arbetsledande roll och har haft förmånen att få vara med och bygga upp en verksamhet från grunden. Konsultrollen, som är en central del av arbetet på advokatbyrå, passar henne väl då hon uppskattar att ha många bollar i luften och hantera flera frågor parallellt under dagen.
Passion för upphandling av entreprenader
Upphandling av entreprenader handlar ofta om att stötta vid genomförande av entreprenadprojekt – från upphandling till genomförande. Det kan handla om nyproduktionsprojekt för kommuner och kommunala bostadsbolag, såsom uppförandet av skolor, vårdinrättningar och bostäder. Det kan även handla om olika former av exploateringsprojekt.
En av faktorerna som driver Annika i hennes arbete är känslan av att vara med och bidra till allt som händer runt omkring i samhället. I samhällsbyggnationer handlar det inte bara om rationella beslut kring vad som, ur ett enbart ekonomiskt perspektiv, är mest försvarbart. Det tillkommer även hållbarhetsfrågor och politiska aspekter vid arbete med kommuner, och då gäller det att förena juridik, hållbarhet och politik för att hitta den bästa lösningen för ett projekt. En utmaning som Annika ser som både rolig och utvecklande.
Området idag och dess främsta utmaningar
Upphandlingsregelverket har sin grund i EU-rätten och förändras och utvecklas genom lagändringar och ny praxis från domstolarna. På det sättet skiljer sig upphandlingsrätten från entreprenadrätten där det i princip saknas lagstiftning och istället mer eller mindre styrs av standardavtal.
– Det mest intressanta med upphandlingsdelen är att det hela tiden kommer nya aspekter att tänka på. Det är kul att arbeta med två områden som är så olika, där upphandling är styrd av lagar, medan entreprenaddelen inte är det – utan istället regleras av avtal.
Det mest utmanande med Annikas arbete är de ständiga förändringarna, och att oväntade frågor allt som oftast dyker upp, det kan vara ekonomiska aspekter, miljöfrågor, politiska frågor – vilka alla spelar roll för projekten. Mycket av arbetet handlar då om att försöka skapa förståelse och hitta den bästa vägen framåt.
Lindahl är ett växthus för unga entreprenörer
Annika upplever Lindahl som en byrå med stor kompetens inom många områden, däribland offentlig upphandling. Byråns mångåriga expertis känner många till. Inte minst tack vare Helena Rosén Andersson, som efter flera år som advokat på Lindahl idag är domare i Högsta Förvaltningsdomstolen och huvudförfattare av kommentarerna till upphandlingslagarna.
– Trots att Lindahl funnits länge, drivs byrån framåt i ung entreprenörsanda. Byråns höga standard, i kombination med den platta organisationen, gynnar individuell utveckling på alla plan. Vi uppmanar, och utmanar, varandra till att ta egna initiativ för att utvecklas i den riktning man vill. Vilket i sin tur leder till utveckling för Lindahl i stort.
Byråns styrka ligger i kandidatupplevelsen
Lindahls styrka ligger i mötet med kandidater och studenter. I rollen som arbetsgivare är byrån flexibel för kandidater att ta olika vägar in i arbetet. Det finns med andra ord ingen uttalad väg alla behöver vandra. Istället värdesätter Lindahl människor med olika bakgrunder, och möjligheten att arbeta med flera olika rättsområden likväl som specialisering inom ett särskilt.
"Vissa personer kanske trivs bäst ute hos klient, på mingel eller "där det händer", andra föredrar att djupdyka i rättsfall och spännande böcker."
– Vissa personer kanske trivs bäst ute hos klient, på mingel eller ”där det händer”, andra föredrar att djupdyka i rättsfall och spännande böcker. Lindahl är en arbetsplats där alla får plats, och där olikheter värdesätts. Det speglar även arbetet med våra klienter, då inte heller klienterna behöver vara på ett speciellt sätt. Flexibilitet och lyhördhet i mötet med studenter, kollegor och klienter är det som utmärker Lindahl. Vi vill inte vara en kristallkronebyrå, utan en modern och framåtriktad arbetsplats.
Nu längtar Annika tillbaka till samhörigheten med kollegorna, och alla gemensamma aktiviteter som anordnades innan pandemin. Hon ser ljust på den affärsmässiga framtiden, spännande möten och möjligheter tillsammans med Lindahl.