Sten Gejrot har en lång och gedigen erfarenhet inom finansiering och kapitalmarknadsfrågor, men också inom sjörätt, bolagsrätt och företagsöverlåtelser. Förutom 25 års erfarenhet av att jobba på byrå har han tjänstgjort vid domstol och arbetat som bolagsjurist på en svensk storbank. I "Lindahl möter" berättar Sten om hur det hela började med ett stort intresse för fartyg och båtliv – och varför han brinner för att träffa juridikstudenter i Lindahls studenttävling Business Law Challenge.
– Jag har jobbat på advokatbyråer i Stockholm med finansiering och kapitalmarknad som huvudområde i snart 25 år. År 2019 flyttade jag till Skåne och tog då kontakt med min tidigare kollega Johan Herrström som är Managing Partner på Lindahl i Malmö, och vi sågs och pratade över en lunch.
Tack vare den där lunchen en vårdag är Sten sedan 1 januari 2019 en av Lindahls uppskattade jurister på kontoret i Malmö, där han ingår i Lindahls kompetensgrupp Corporate Finance. Han arbetar främst med finansiering, kapitalmarknads- och aktiemarknadsrätt samt bolagsrätt.
I sin roll biträder Sten regelbundet svenska och utländska bolag och finansiella institutioner i frågor som avser köp och försäljning av bolag, omstrukturering och kapitalisering samt alla typer av finansierings-, obligations-, preferensaktier- och derivattransaktioner.
Började med intresset för fartyg
För att kunna besvara frågan om vad som fick Sten Gejrot att intressera sig för sina huvudområden finansiering och kapitalmarknad måste vi först måste backa bandet till finanskrisen år 1991.
– Jag är seglare och har alltid haft ett intresse för fartyg och båtliv, därför var tanken från början att jag skulle bli sjörättsjurist. Efter min jur. kand. läste jag sjörätt i Oslo, och därefter arbetade jag i domstol för att sedan gå vidare till att bli sjörättsjurist. Då inträffade finanskrisen i Sverige och shippingbranschen drabbades hårt och blev ganska ansträngd. I samma veva fick jag ett erbjudande från en svensk bank om att börja jobba med deras fartygsfinansieringar, men vid den tidpunkten hade jag inte kunskaper inom finansiering. Banken sa då att deras jurister saknade kunskaper i sjörätt, och kom fram till att det var bättre att jag som kunde sjörätt kom till dem än att deras jurister skulle lära sig det.
Tack vare denna tillfällighet började Sten på sätt och vis arbeta med fartyg, och till en början ägnade han tid vid sidan av jobbet till att läsa in sig på finansiering.
– Det var en väldigt speciell tid i början på 90-talet, det var oerhört nervöst på bankmarknaden och jag fick den tid jag behövde för att sätta mig in i det här området. Det tog ungefär tre månader, därefter började jag jobba helt självständigt med finansiering.
Utmanande och intressant område
I sin roll som jurist arbetar han fortfarande med fartygsfinansiering då och då, vilket är ett av hans absoluta favoritområden, berättar han.
– Det är något av det roligaste man kan göra eftersom det är internationell juridik, du får ägna dig åt finansiering för både svenska och utländska rederier vilket är oerhört spännande. Det handlar ofta om extremt stora fartyg, vilket i sig också är väldigt roligt.
Det mest utmanande med att jobba med finansiering är att området är starkt reglerat, enligt Sten.
– Det är en ständig utveckling på finans- och kapitalmarknaden då den är väldigt reglerad. Det kommer nya regelverk och anvisningar, och det är en ständig känsla av att man behöver ny kunskap. Det innebär att man aldrig slutar att lära sig, vilket också är mycket motiverande i arbetet som advokat.
Han anser att det bästa med att jobba på just Lindahl är alla bra kollegor, inte bara vid Malmökontoret, utan landets alla kontor.
– Kollegorna är den stora glädjen för mig. Sättet vi arbetar på är unikt, vi arbetar väldigt lösningsorienterat och vi fastnar inte i gamla hjulspår. Tillsammans ser vi till att vi uppnår det klienten vill och det finns ett kreativt tänkande bland alla som arbetar här. Oavsett vilka utmaningar vi ställs inför kan vi lösa dem, stora som små. Det är något vi gör varje dag, det är vardag för oss, och det är genomgående för Lindahls alla kontor.
Utbildar studenter i populär tävling
När vi ringer upp Sten har han fullt upp med att förbereda sig inför Lindahls studenttävling Business Law Challenge där han håller två utbildningspass. Förra året var första gången tävlingen hölls digitalt av hänsyn till pandemiläget. Under oktober månad hålls fyra kurstillfällen, och även i år är dessa digitala.
– Vi försöker göra utbildningspassen pedagogiska och så praktiska som det bara går. För att ge studenterna något extra och göra det roligare och intressantare kommer vi att inleda kurstillfällena med vad vi kallar för Morgonsoffan. Där bjuder vi på samtal med kollegor, jurister och delägare som berättar om hur det är att arbeta på en affärsjuridisk byrå,
Det är viktigt att advokatbyråerna har en bra kontakt med studenterna, menar Sten. Särskilt i en tid då konkurrensen om de duktigaste talangerna ökar. Att ha ett gott rykte som arbetsgivare är helt avgörande för att kunna attrahera jurister till byrån, menar han.
– Som advokatbyrå behöver man se till att bygga upp en god relation till juriststudenterna och universiteten, och bevara den. Vårt sätt att göra detta är att vi bidrar med något meningsfullt för studenterna, genom att ge dem givande och roliga utbildningstillfällen och möjligheten att få tävla i juridik.
Ger ett stort värde tillbaka
I Business Law Challenge får studenterna under fyra utbildningstillfällen lära sig bland annat om hur affärsjuridik, avtalsrätt, aktiebolagsrätt, och finansiering tillämpas i praktiken, och hur de förhandlar som advokater ute i yrkeslivet.
– Förhoppningen är att de ska tycka att vi är intressanta och relevanta och söka sig till byrån i framtiden. Det ger oss väldigt mycket tillbaka, då juristerna som söker sig till oss är duktiga, samtidigt som de förstår och kan tillämpa juridiken i praktiken eftersom de fått göra det i Business Law Challenge. För studenterna är det ett stort värde att få en ökad förståelse för hur det är att jobba på en byrå, och dessutom är det ett sätt att börja bygga upp ett nätverk och få kontaktpersoner på byråerna. Många av de tidigare deltagarna har valt att söka sig till oss på Lindahl efter att de varit med och är idag uppskattade kollegor.
För Lindahl är den nära kontakten med studenterna också ett gyllene tillfälle att ha “örat mot marken” och få en förståelse för hur dagens juriststudenter tänker och tycker, och vilka frågor som är viktiga för dem.
– Det som ska forma den framtida advokatbyrån är den yngre generationen, därför är de viktigt att få deras insikter. Det är också otroligt viktigt att vara lyhörd för detta för att kunna vara relevant som arbetsgivare. Personligen är jag en nyfiken person och tycker att det är kul att få den här möjligheten att träffa unga människor som befinner sig i början av sin karriär precis som jag gjorde en gång i tiden.