Hon ingår i Lindahls kompetensgrupper för Corporate Finance, aktiemarknadsrätt samt ICT och har stor erfarenhet av ägarfrågor och avtalsfrågor. Sedan hon började på Lindahl för snart tio år sedan har hon biträtt vid flera börsnoteringar och löpande anlitats som styrelsesekreterare i noterade bolag. I “Lindahl möter” berättar Helena Lindbäck från Uppsalakontoret om hur hon tycker att det är att arbeta på Lindahl.
Helena Lindbäck är född och uppvuxen i Gävle, och studerade vid juristprogrammet vid Uppsala Universitet. En av de första gångerna hon kom i kontakt med Lindahl var på en arbetsmarknadsmässa år 2011, och kort därefter blev hon anställd på Uppsalakontoret.
– Jag hade tidigare varit på en studentaktivitet som Lindahl ordnade och visste sedan innan att det var en stor och välrenommerad byrå. Jag fick också ett bra intryck av dem på mässan och tyckte att det verkade vara en väldigt trevlig byrå. Kort därpå fick jag komma på en intervju och fick besked samma dag om att jag hade fått jobbet.
Aktiemarknadsrätt som specialområde
Helena har fått driva många olika spännande uppdrag och projekt under årens lopp. I dag arbetar hon brett med bolagsrätt, aktiemarknadsrätt, företagsöverlåtelser och kommersiella avtal med klienter inom ett flertal olika branscher, men främst forsknings- och teknikintensiva bolag.
– De senaste åren har aktiemarknadsrätten upptagit en allt större del av min tid och jag har haft möjlighet att arbeta med ett flertal noteringar och stora kapitalanskaffningar, men jag jobbar också en hel del med start-ups.
Bakgrunden till att Helena specialiserat sig inom bland annat aktiemarknadsrätt är hennes intresse för aktiemarknaden och hur den fungerar, och eftersom många av klienterna befinner sig på en tillväxtresa är notering och kapitalanskaffning relativt vanliga inslag.
– Jag tycker att det är intressant att följa våra klienters utveckling och kunna vara ett bollplank i de juridiska frågor som typiskt sett aktualiseras i olika utvecklingsfaser.
Får stöd och coaching
När hon började på Lindahl märkte hon snabbt att kollegorna var väldigt måna om att tidigt se till att hon hade direktkontakt med klienterna, vilket är ett viktigt steg i att bli en bra rådgivare. Helena uppskattar särskilt det stora stödet hon får från kollegorna på Lindahl, som hjälper henne att utvecklas i sin roll.
– Jag har fått bra coachning när det gäller att ta nästa steg, att nätverka och dra in nya uppdrag. I och med att jag har så många duktiga kollegor är det en väldigt lärande miljö här på Lindahl där man ständigt utvecklas och blir inspirerad.
Kollegorna är som vänner
Hon har en god relation med kollegorna, och kan alltid stämma av med dem, stort som smått.
– Många av mina kollegor ser jag inte enbart som kollegor utan nära vänner. Det är en väldigt god stämning på kontoret och det känns alltid roligt att gå till jobbet.
Att arbeta hemifrån har nog påverkat oss alla mycket, inte minst när det gäller den sociala biten. Helena berättar att hon saknat att känna gemenskapen som finns på kontoret och att kunna ta fikapauser med kollegorna.
– Det senaste året med pandemin har kanske varit extra utmanande på det viset att vi är så bortskämda med att vi har väldigt roligt och trevligt, det är högt i tak och lätt att prata med varandra. Det är under utmaningar som dessa som man inser vad som är viktigt och vad man uppskattar med sin arbetsplats.
En sund arbetskultur
Det är ingen hemlighet att det är ett krävande jobb att vara jurist, och den affärsjuridiska branschen är inget undantag. Helena upplever att Lindahl sticker ut på ett positivt sätt jämfört med vissa andra i branschen.
– Det finns en sund arbetskultur här, en stor flexibilitet och jag tycker att man ställer rimliga krav på medarbetarna. Att jobba mycket är inget självändamål, fokus är att vi ska lösa uppgiften för våra klienter på ett så bra sätt som möjligt.
Hon upplever att mycket går att göra på distans, och det finns inga krav på att man ska inställa sig på kontoret en viss tid, vilket bidrar till att man har relativt stor flexibilitet i tillvaron.
– Vi arbetar mycket med att försöka se till så att uppgifterna fördelas på ett bra sätt, så att det inte blir en skev arbetsbelastning mellan olika personer. Har man haft en period med en hög intensitet är målet att den ska följas av en lite lugnare period med tid för återhämtning. För egen del tycker jag att det blivit lättare att prioritera i takt med att jag vuxit in i min roll. Det gör att känslan av stress sällan infinner sig även om det är mycket att göra.
Föräldraledigheten en självklarhet
Helena har tidigare varit föräldraledig med sitt första barn, och det faktum att föräldraledigheten sammanföll med att hon blev delägare sågs inte som något konstigt, tvärtom.
– Det fanns definitivt en stor förståelse bland mina kollegor och det sågs som en självklarhet att jag skulle vara föräldraledig. Utmaningen har snarare legat i de kraven jag ställer på mig själv. Jag landade i att jag ville vara så ledig som möjligt, och jobbade i princip ingenting med klientärenden, utan valde bara att vara med på delägarmöten för att hålla mig uppdaterad om hur det gick för firman.
När ledigheten var slut och Helena återvände till kontoret fanns det en liten oro hos henne för hur omställningen skulle bli, men hon behövde inte vara orolig länge.
– Eftersom kollegor tagit över kontakten med vissa klienter jag haft kontakt med trodde jag att det skulle bli ett slags tomrum. Men det visade sig bli tvärtom, jag har haft fullt upp sedan jag kom tillbaka och fått möjlighet att jobba i flera spännande och roliga projekt. Nu går jag snart på föräldraledighet igen, faktiskt om bara några veckor, och vi får hoppas att det går lika bra den här gången.