Den starka entreprenöriella andan och det väletablerade varumärket lockade Natali Engstam Phalén till Lindahl. I denna artikel delar hon med sig av sina lärdomar, om vikten av att arbeta proaktivt med antikorruption och regelefterlevnad och vad rättsområdet präglats av de senaste åren.
Från och med oktober i år ansvarar Natali Engstam Phalén för rådgivningen inom Compliance & Investigations samt EU- och konkurrensrätt, inbegripet offentlig upphandling, på Lindahls kontor i Stockholm. Natali kommer närmast från rollen som generalsekreterare för Institutet Mot Mutor (IMM) där hon arbetat sedan 2017. Hon har tidigare erfarenhet som advokat med stor erfarenhet inom EU- och konkurrensrätt, compliance och upphandling.
Under de tre senaste åren har Natali utnämnts till en av framtidens kvinnliga ledare, och utsågs till en av näringslivets mäktigaste kvinnor år 2019. Med en omvittnat hög förmåga att leda utveckling och nå resultat till glädje för både klienter och kollegor är Natali ett mycket välkommet tillskott.
– Det känns fantastiskt roligt att både vara tillbaka i byråvärlden efter mina år som generalsekreterare för IMM, och även att vara tillbaka i yrkeslivet efter att ha varit på föräldraledighet.
Hennes tidigare erfarenheter har gett henne många viktiga lärdomar och insikter. Bland annat vikten av att arbeta med frågor som rör antikorruption från alla perspektiv.
– Det är viktigt ur ett samhällsperspektiv, för enskilda individers skull, och för att säkerställa goda affärer. Frågor som rör antikorruption och regelefterlevnad måste tas på allvar, inte bara för att det finns regler kring det, utan för att det är rätt sak att göra och leder till goda resultat.
Ett område präglat av utmaningar
Idag har Natali en grundmurad övertygelse för att proaktivt arbete kring antikorruption och regelefterlevnad är avgörande för att vi ska kunna uppnå hållbarhet i samhället såväl som näringslivet. Hon berättar att en stor utmaning med rättsområdet är att det kan upplevas som en känslig fråga att ta itu med.
– Korruptionsfrågan är ofta elefanten i rummet, det vill säga det finns än idag en viss ovilja att röra vid frågan eftersom den upplevs både svår och känslig. Bara det att man kan riskera att begå brott i sitt jobb är speciellt. Misstankar om korruptionsöverträdelser är en stor påfrestning, både för enskilda individer och organisationen.
En annan utmaning är att det fortfarande finns en okunskap, som ofta grundar sig i att många inte har den bredare förståelsen för vad korruption innebär fortsätter hon.
– Det är lätt att tänka att korruption handlar om mutor och något som sker i länder väldigt långt borta. Men trots att vi inte har en så kallad vardagskorruption kan det visa sig genom andra ageranden. Vi är också ett relativt litet export- och importberoende land med omfattande kontakt med en omvärld som i stora delar tyvärr är mer eller mindre korrupt och där systemen inte ser ut som de gör här i Sverige.
Korruption bland svenska företag
En av de största riskerna är därmed i internationella sammanhang, särskilt när man använder sig av mellanhänder och tredjeparter, fortsätter Natali.
Även företag som har mycket kontakt med offentlig sektor eller deltar i offentliga upphandlingar är särskilt riskexponerade. Nivån för vad som är tillåtet i kontakten mellan det offentliga och privata skiljer sig väsentligt från relationen privat-privat, fortsätter hon.
– Vi har också det som man kanske inte upplever som korruption i daglig bemärkelse men som ändå är det: Nämligen den typiskt svenska korruptionen, vänskapskorruption, tjänster och gentjänster. Detta är inte alltid straffbelagt men kan få väl så negativa konsekvenser både ryktesmässigt men kanske framför allt för möjligheten att göra sunda och goda affärer.
Det som på senare år präglat rättsområdet är ökade förväntningar att agera etiskt, från lagstiftare men också investerare och anställda liksom konsumenter.
– Antikorruption och affärsetik är grundpelare i allt hållbarhetsarbete, och vi börjar sakta koppla ihop de här delarna. Samtidigt finns en stark internationell trend med ökad lagstiftning och ökade krav på företag och organisationer, både gällande att arbeta proaktivt med korruption men också hårdare sanktioner om man missar i det avseendet. Den kommande visselblåsarlagstiftningen ställer också krav på många företag att ha formella visselblåsarsystem på plats.
En rolig och givande arbetsmiljö
Natali berättar att det som särskilt lockade henne till Lindahl var den starka entreprenöriella andan, inom ramen för en stor etablerad byrå som har allt på plats gällande infrastruktur och gedigen kompetens inom alla områden.
– Det bidrar till att det är en väldigt rolig och givande miljö att arbeta i. Därtill har Lindahl ett väldigt starkt och väletablerat varumärke som ger goda förutsättningar att jobba med de juridiska frågorna på ett bra sätt.
Slutligen vill Natali trycka på att antikorruption är ett rättsområde som inte kommer minska i betydelse, snarare tvärtom. Förväntningarna på företag att arbeta strukturerat och proaktivt med frågorna kommer bara att öka.
– Om man vill bygga långsiktigt hållbara bolag som gör goda affärer är det här en kärnfråga. Vi på Lindahl erbjuder därför utbildningar inom antikorruption till våra klienter, där vi också tar tempen på verksamhetens nuläge och kan hjälpa till att identifiera vilka risker som finns.