Ledarskap är en nyckelfaktor i alla typer av verksamheter. På en advokatbyrå, där den enda tillgången är människorna som arbetar där, är ledarskapet extra viktigt. Här berättar Gabriel Svedberg, mångårig partner på Advokatfirman Lindahl, om hur ledarskapet är en självklar del i hans vardag.
Gabriel Svedberg har bred erfarenhet som jurist, med en karriär som spänner över notarietjänstgöring, arbete på advokatbyråer samt tio år som chefsjurist på Tieto. Sedan 2010 har han varit partner på Lindahl, där han framför allt arbetar med företagsöverlåtelser, IT/Tech-avtal och dataskydd.
Gabriels första erfarenheter av ledarskap kom redan under tiden i Försvarsmakten. Efter två års militärtjänst blev han reservofficer och arbetade som befäl under somrarna när han pluggade juridik.
– Man jobbar ju mycket med ledarskap i försvaret vilket är avgörande för framgång. Det är ett speciellt system, för det utgår från att folk gör som man säger. Men jag lärde mig också att för att verkligen uppnå något med människor så måste det vara stimulerande, engagerande och roligt, berättar Gabriel.
Den insikten har följt honom sedan dess, liksom det han själv uppskattat hos andra ledare.
– De ledare som jag har uppskattat är de som lyckas skapa en engagerande, utmanande, varm och rolig miljö. En trygg atmosfär där medarbetare kan växa och där man ger utrymme att ta ansvar och utvecklas.
Ett individanpassat ledarskap
På Lindahl är Gabriel del av en teambaserad organisation, något som ställer krav på ett ledarskap anpassat utifrån individen – det vill säga att identifiera varje medarbetares styrkor och utmaningar för att kunna stötta dem på rätt sätt.
"Som ledare behöver man hitta rätt person och rätt sätt för att lösa uppgiften."
– Som ledare behöver man hitta rätt person och rätt sätt för att lösa uppgiften. På ett företag som Lindahl, med väldigt många motiverade och kompetenta personer, ligger utmaningen sällan i att öka ambitionen utan snarare i att skapa rätt förutsättningar för att ta vara på den.
Gabriel Svedberg betonar vikten av att skapa en miljö där medarbetarna känner sig delaktiga och där de får utmaningar som driver dem framåt.
– Ambitionen är förstås att varje medarbetare ska kunna utnyttja sin ambition och kunskap. Om någon går väldigt fort fram kan man behöva bromsa och fokusera på noggrannheten, och om någon är försiktig behöver man skapa utrymme och pusha personen att ta plats. Det handlar om att lyssna, analysera och hitta utmaningar som motiverar och gör arbetet intressant och glädjefyllt.
Kommunikation och delegering
För Gabriel är regelbunden och tydlig kommunikation grunden i ledarskapet, särskilt när tempot är högt.
– Det viktigaste för ett bra ledarskap är kommunikation. Att hålla teamet informerat skapar trygghet och engagemang. Ibland är vi i situationer där det är bråttom, och god kommunikation minskar de negativa effekterna av det och hjälper oss att förutse och hantera situationer som kräver snabb hantering.
Med många klienter och uppdrag kräver Gabriels arbete att han själv kan hantera sin tid effektivt. Hans lösning? Delegering och noggrann planering.
– Jag delegerar, delegerar och delegerar. Redan från start ser jag till att bygga team som kan ta ansvar och arbeta självständigt, och jag använder min kalender för att skapa utrymme för det jag behöver göra, förklarar Gabriel.
Att tidigt ge medarbetarna ansvar och förtroende, samtidigt som han stöttar dem med konstruktiv återkoppling, är ett sätt att balansera arbetsbelastningen samtidigt som individen och teamet utvecklas. Gabriel betonar också vikten av att tänka långsiktigt för att skapa ett hållbart arbetssätt.
– Nu använder jag klyschor, men vi måste komma ihåg att det är ett maraton, inte ett sprintlopp. Vi har oundvikligen arbetstoppar, men man måste balansera det över tid för att tycka att jobbet är hanterbart, stimulerande och kul. Det behöver både teammedlemmar och ledare lära sig och vara uppmärksamma på. Och för att det ska fungera är kommunikation, transparens och trygghet viktiga faktorer.
Gabriels råd till unga jurister
När Gabriel ska ge råd till unga jurister betonar han vikten av ödmjukhet samt insikten att saker kan ses på olika sätt.
– Det är lätt att tro att det man själv har tänkt är rätt, men man behöver vara ödmjuk och generös med sina kunskaper. Det finns så många perspektiv på hur människor fungerar i olika situationer och miljöer.
”Om du vill utvecklas till en ledare, var då en ledare.”
Ett annat viktigt råd är: ”Om du vill utvecklas till en ledare, var då en ledare”.
– I verksamheter som Lindahl finns många möjligheter att ta en ledarroll, så ta chansen när den uppstår. Utbildningar kommer förstås vara ett bra komplement, men de kommer ofta senare, så börja ta dig an ledarroller i olika projekt och var generös med den kunskap som du samlat på dig. Och lär dig tidigt att delegera och se hur utvecklande det är att arbeta tillsammans.
För Gabriel Svedberg är ledarskap inte bara en intern fråga i vardagen utan något mycket större.
– Ledarskap är avgörande i konkurrensen, både om klienter och talanger. Ett bra ledarskap skapar en bra byrå, det gäller både internt och externt, avslutar han.