Till våren går startskottet för fördjupningskursen Praktisk europaprocess vid Lunds universitet och i vanlig ordning kickades detta igång med årsmöte i Club Iuslund, den advokatklubb som administrerar kursen tillsammans med universitetet och Raoul Wallenberginstitutet. Sara Boklund är sedan några år tillbaka ordförande i klubben och hade även detta år arrangerat årsmötet på Lindahls Malmökontor. Utöver styrelsen samlades studenter som tidigare läst kursen i syfte att diskutera bl.a. formerna för förestående kurs och sociala evenemang under kursens gång.
Sara Boklund är advokat och har sedan år 2014 arbetat på Advokatfirman Lindahls kontor i Malmö där hon ingår i arbetsgrupperna för tvistlösning, energi och miljö. Utöver sitt engagemang som ordförande i Club Iuslund föreläser hon för de studenter som läser kursen Praktisk europaprocess och handleder dem under den rättegångstävling som kursen innefattar.
Sara Boklund, senior associate och advokat.
Kan du berätta lite om kursen Praktisk europaprocess och advokatklubben Club Iuslund?
– Tillsammans med företrädare för Lunds universitet ansvarar jag för fördjupningskursen Praktisk europaprocess. Kursens första del är skriftlig och går ut på att studenterna tillsammans ska skriva en partsinlaga baserad på ett fiktivt rättsfall innehållandes för samtiden aktuella rättsfrågor. Partsinlagan poängsätts och ligger sedan till grund för poängberäkningen i den andra delen av kursen – Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna. Här får studenterna plädera mot varandra inför domare från de nordiska ländernas högsta domstolar och från Europadomstolen i Strasbourg.
– Kursen genomförs i regi av olika så kallade advokatklubbar som deltagarlagen är knutna till. Jag läste själv kursen och deltog i tävlingen år 2007 och har på olika sätt varit engagerad sedan dess. Sedan år 2020 är jag ordförande för Club Iuslund, som laget från Lunds universitet tillhör. Förutom att handleda studenterna inför och under rättegångstävlingen, föreläser jag för dem om processrätt samt skriv- och förhandlingsteknik under kursens gång.
Vad är bakgrunden till att du engagerar dig i detta utöver ditt arbete som affärsjurist?
– Jag har alltid brunnit för att inspirera andra, och valde därför redan under studietiden att engagera mig som studentlärare och föreläsare för föreningen Fakultetsambassadörerna. När jag fick frågan om jag ville fortsätta mitt engagemang på universitetet även efter min examen, i form av föreläsare på kursen Praktisk europaprocess, var det en självklarhet för mig att svara ja. På samma sätt förhöll det sig när jag fick frågan om jag ville ta mig an ordförandeposten i Club Iuslund – det är ju ett riktigt hedersuppdrag. Jag känner starkt för frågor som rör mänskliga rättigheter och vill göra vad jag kan för att fördjupa studenternas engagemang och kompetens inom detta område.
Hur ser antagningsprocessen för kursen ut?
– Kursen ges varje vårtermin, en gång om året. De studenter som är behöriga att söka fördjupningskurser kan ansöka men endast sex stycken får plats. Det innebär att jag, tillsammans med företrädare för Lunds universitet och Raoul Wallenberginstitutet, under december varje år håller intervjuer med de studenter som sökt. Utifrån en helhetsbedömning väljer vi sedan ut vilka sex som ska få representera universitetet i den kommande rättegångstävlingen.
Vad väntar för studenterna som antagits till årets kurs?
– En rejäl utmaning och den enligt mig roligaste fördjupningskursen som universitetet erbjuder! Kursen ger inte enbart studenterna en inblick i arbetet som juridiskt ombud och möjlighet att utveckla deras analytiska förmåga, utan även chansen att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Utöver tävlingen innehåller programmet sociala aktiviteter i form av utflykter, mottagningar och en festbankett.
Hur känns det inför 2024 års upplaga?
– Mycket bra! Jag har initierat en del stadgeändringar som vi kommer att genomföra under året i syfte att bland annat underlätta styrelsearbetet och det övriga formella arbete som kringgärdar kursen. Årets tävlande studenter upplever jag som väldigt peppade och redo att gå all in. Nu ser jag fram emot att kursen ska starta!
Snabbfakta
-
Vad är kursen Praktisk europaprocess?
Praktisk europaprocess är en fördjupningskurs för juriststudenter vid Lunds universitet, där studenterna skriver en partsinlaga baserad på ett fiktivt rättsfall, följt av deltagande i Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna.
-
Vad är Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna?
Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna är en årlig rättegångstävling för nordiska juriststudenter. Varje år tävlar cirka 80 juriststudenter i lag från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Finalhelgen hålls under juni månad i en av de nordiska ländernas huvudstäder enligt ett rullande schema. Rättegångstävlingen år 2024 går av stapeln den 6–9 juni i Stockholm.
-
Vad är Club Iuslund?
Club Iuslund är en så kallad advokatklubb som är knuten till kursen Praktisk europaprocess och som studenterna som tävlar för Lunds universitet tillhör. Sara Boklund är sedan år 2020 ordförande för denna klubb och handleder, tillsammans med företrädare för Lunds universitet och Raoul Wallenberginstitutet, studenterna inför rättegångstävlingen.