Som advokatbyrå är Lindahls erbjudande inom life science-branschen närmast unikt. Utmärkande för byråns life science-verksamhet är den breda kompetensen i kombination med lång erfarenhet. Området har vuxit fram på byråns kontor i Uppsala för att sedan spridas till andra kontor inom Lindahl. Genom att ha varit med från början på en plats med så stort fokus inom life science tillhör Lindahl idag toppskiktet av Skandinaviens advokatbyråer inom området.
Lindahl är en av Skandinaviens ledande advokatbyråer inom en rad kunskapsintensiva branscher, inte minst inom life science. Att branschexpertisen har vuxit fram på Lindahls kontor i Uppsala, för att sedan sprida sig och bli framgångsrik på ett nationellt plan är ingen tillfällighet. Hugo Norlén, delägare och ansvarig för Lindahls life science-verksamhet, berättar:
– Life science har sedan länge haft en viktig position i Uppsalaregionen. Bara i Uppsala finns det säkert ett hundratal bolag inom sektorn, med allt från tillväxtbolag till börsnoterade och internationellt framgångsrika bolag. Lindahl har haft förmånen att vara med från början och vara en aktiv partner i innovationssystemet i Uppsala och till de olika aktörerna inom life science, stora som små.
Life science-sektorn i regionen har vuxit fram ur den spetsforskning som bedrivs vid Uppsala universitet (UU), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Akademiska sjukhuset, i nära samarbete med innovationssystemet i regionen (med aktörer som Almi, Connect Uppsala, Scilifelab, SLU, STUNS, UU och Uppsala Innovation Center (UIC)). Till detta kan man lägga till de stora aktörerna inom branschen som exempelvis Biotage, Cytiva, Fresenius Kabi Galderma Nordic Q-Med, Phadia (Thermo Fisher Scientific), Orexo och Recipharm.
– Vi har haft turen att det i vår närhet funnits många innovativa forskare och entreprenörer som tillsammans har skapat nya affärsmöjligheter och bolag, fortsätter Hugo.
Det som gör Lindahls erbjudande inom life science så unikt är framför allt bredden av kompetens i kombination med en lång samlad erfarenhet. Life science är inget eget juridiskt rättsområde utan en kombination av flera områden inom en bransch, vilka kräver särskild juridisk expertis. Lindahl har experter inom allt från komplexa kommersiella avtal, transaktioner, finansiering, börsfrågor, regulatoriska frågor till offentlig upphandling – men också, vilket är av stor betydelse inom life science, immaterialrätt (IP), dataskydd och GDPR.
– Life science är en komplex bransch. Möjligheten att kunna samla erfarenhet från olika situationer, juridiska problem och affärer gör att vi ständigt lär oss mer och blir en bättre rådgivare. Det som har varit Lindahls framgångsrecept är att vi har kombinerat en bred expertis som arbetar fokuserat med en specifik bransch, life science. Ryktet om att vi är duktiga på vad vi gör har spridit sig och idag har vi klienter från hela i Sverige men även utomlands, och som specifikt sökt sig till Lindahl för vår kunskap på området, förklarar Hugo.
Med över 25–30 år i branschen och många medarbetare som dagligen kommer i kontakt med life science-relaterad juridik i olika former har Lindahl därför en gedigen kompetens som också förmedlas vidare till nya medarbetare allteftersom de ansluter till byrån.
"Vi kan sticka ut hakan och säga att vårt erbjudande är unikt i Sverige."
– Att vi har kunnat samla erfarenhet av life science-branschen under så lång tid, och att vi har så många personer som dagligen arbetar med detta, gör att vi kan sticka ut hakan och säga att vårt erbjudande är unikt i Sverige. Det bästa berömmet som vi kan få av våra klienter är att vi inte bara kan den juridiska biten utan också kan bidra med vår erfarenhet om exempelvis vad som är kommersiellt gångbart, vad en investerare brukar leta efter eller vad som fungerar i internationella sammanhang, säger Hugo.
Ett område där man kan känna stolthet
För Hugo är life science även ett område där han kan känna stolthet över att det han och kollegorna jobbar med tillsammans med klienterna faktiskt bidrar till något som är bra för mänskligheten, som utvecklingen av nya behandlingar, läkemedel och hjälpmedel av olika slag.
Något annat som Hugo värdesätter med life science är att det är ett område där man kommer i kontakt med de bästa forskarna och de vassaste entreprenörerna inom sitt område och som har behov av just det som Lindahl erbjuder.
"Vi blir en viktig kugge för klienterna och deras framgångsresa."
– Vårt arbetssätt leder ofta till nära relationer med klienterna. Vi blir ofta en viktig partner för dem då många av våra klienter inte har egna bolagsjurister. Det leder till att vi arbetar nära och länge med klienterna. På så sätt blir vi en viktig kugge för klienterna och deras framgångsresa, vilket är stimulerande i det dagliga arbetet, förklarar Hugo.
– Det händer ofta att vi får vara med hela vägen: från början när man träffar forskare i ett inledande skede för att hjälpa dem med att sätta upp ett bolag kring en innovation, fram till bolaget ska börsnoteras eller säljas, och därefter fortsätta att arbeta operativt.
Ett aktuellt exempel är biofarmabolaget BioArctic AB (publ), som är ett forskningsintensivt biofarmabolag med målsättning att utveckla nya behandlingar som angriper orsakerna till neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Lindahl var bl.a. rådgivare i samband med uppstart av bolaget och bolagets notering på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. BioArctic är idag ett large cap-bolag.
– Exemplet med BioArctic är så häftigt då bolagets utlicensierade läkemedel, antikroppen Lecanemab, är det första läkemedlet som har godkänts i USA mot tidig Alzheimers. Detta är hur stort som helst både för Sverige som land och forskningsnation, men naturligtvis också för alla drabbade patienter och deras anhöriga, berättar Hugo.
"Det är just komplexiteten som gör det roligt att arbeta med life science."
Hugo beskriver life science-området som allmänbildande samtidigt som det är komplicerat och utmanande. Det är mycket att hålla reda på, som kan röra stora värden eller har hög kommersiell betydelse och som absolut inte får bli fel, vilket naturligtvis emellanåt kan vara tufft att hantera som rådgivare. Samtidigt är det just komplexiteten som gör att det är roligt att arbeta med life science.
– Det är väldigt stimulerande att vara en del av life science-sektorn och att inom Lindahl ha förmånen att arbeta med så många duktiga medarbetare i en utmanande bransch. Personligen tycker jag att det också är extra roligt att life science-branschen i Sverige är så internationellt inriktad. Det kräver även att man verkligen känner sig bekväm med att dagligen till större delen arbeta på engelska. Man vet inte heller om nästa möte kommer att vara med någon på promenadavstånd eller som sitter i Boston. Jag kan inte tänka mig något roligare jobb, avslutar Hugo.