Under vintern har flera nya utredningar och betydelsefulla förslag presenterats på energiområdet. Lindahls energi- och miljögrupper redogör här kort för ett urval av dem. Kontakta oss gärna om du vill veta mer om förslagen eller hur de implementeras.
Effektivare tillståndsprövning av kärnkraft
I syfte att effektivisera tillståndsprövningen av kärnkraftsreaktorer föreslår Kärnkraftsprövningsutredningen i delbetänkandet Ny kärnkraft i Sverige – effektivare tillståndsprövning och ändamålsenliga avgifter (SOU 2025:7) bland annat en tydligare uppdelning mellan prövningen enligt miljöbalken och lagen om kärnteknisk verksamhet samt införandet av frivilliga moment som förberedande dialog och förhandsbesked. Dessutom föreslås en ny lag om principbeslut, som är avsedd att tidigarelägga regeringens ställningstagande i processen. Utredningens översyn av systemet för ansöknings- och granskningsavgifter resulterade i förslaget att, som en anpassning till mindre reaktorer, införa ett differentierat avgiftsuttag för nya reaktorer baserat på reaktorns termiska effekt. Dessa förslag är för närvarande ute på remiss.
Kärnkraftsprövningsutredningens arbete fortsätter nu med att analysera behovet av anpassning och utveckling av det befintliga kärnavfallsprogrammet för hantering av avfall från nya reaktorer. Resultatet från analysen ska redovisas i augusti 2025. Parallellt med detta pågår en utredning som ska ta fram ett förslag på ny, modernare kärntekniklag genom att komplettera och uppdatera Kärntekniklagutredningens förslag från 2019. Sedan tidigare bereds remissvaren på förslagen i promemorian Finansiering och riskdelning vid investeringar i ny kärnkraft.
Möjliggörande av uranutvinning
Regeringen föreslår i promemorian Att åter möjliggöra utvinning av uran, som just nu är ute på remiss, att miljöbalkens sju år gamla förbud mot utvinning av uran ska avskaffas och att uran återigen ska klassificeras som ett så kallat koncessionsmineral enligt minerallagen. Förslaget syftar även till att underlätta brytning av kritiska metaller och mineral samt effektivisera undersökningar av berggrunden.
Auktionssystem för havsbaserad vindkraft
En dryg månad efter att regeringen beslutade att inte ge tillstånd till 13 planerade vindkraftparker i Östersjön presenterade Utredningen om havsbaserad vindkraft betänkandet Vindkraft i havet – En övergång till ett auktionssystem (SOU 2024:89). För att effektivisera och tydliggöra ordningen för miljöprövning av havsbaserad vindkraft föreslås att Sverige ska övergå till ett auktionssystem för vindkraft till havs. Genom detta system är tanken att staten i ett tidigt skede ska peka ut havsområden där det är lämpligt och önskvärt att bygga vindkraft. Förhoppningen är att den vinnande projektören kan ges ensamrätt till etablering av vindkraft i ett område, vilket skulle minska dagens tillståndsrisker väsentligt. Även dessa förslag är nu ute på remiss.