Regeringen föreslår i en promemoria från finansdepartementet att bedrivandet av finansiell verksamhet utan tillstånd eller registrering från Finansinspektionen ska kriminaliseras genom införandet av en ny lag om straff för olovlig finansiell verksamhet. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025.
Förslaget inbegriper all verksamhet som är föremål för tillstånds- eller registreringsplikt, exempelvis bank- och försäkringsrörelse liksom fond- och betaltjänstverksamhet. Den som bedriver sådan verksamhet utan erforderligt tillstånd eller registrering med uppsåt eller av oaktsamhet föreslås kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år. Om brottet anses vara grovt ska fängelse utdömas i lägst sex månader och högst sex år. Ringa fall föreslås inte vara föremål för kriminaliseringen men däremot försök, förberedelse och stämpling till grovt brott. Åtal får emellertid inte väckas om gärningen i fråga redan har varit föremål för Finansinspektionens beslut om sanktionsavgift eller ansökan om utdömande av vite.
Som promemorian konstaterar riskerar kriminaliseringen leda till att innovation hämmas och tillgången till vissa produkter och tjänster begränsas. I de fall där det inte är tydligt huruvida tillstånds- eller registreringsplikt föreligger ökar riskerna markant för de bolag som väljer att inte ansöka om tillstånd eller registrera sig. Denna effekt är förvisso inte avsedd men kan rimligen inte uteslutas givet den högst generella formuleringen av straffbestämmelsen. Promemorian konstaterar dock att tillstånds- eller registreringsplikt redan gäller för drivande av finansiell verksamhet, varför ytterligare ingripande regleringar inte bör få några ”beaktansvärda oönskade effekter”. Dessutom anses skyddsintresset att motverka kriminell verksamhet (i form av t.ex. penningtvätt och finansiering av terrorism) väga över till fördel för kriminalisering.
Många bolags verksamheter är svåra att hänföra till en specifik finansiell verksamhet vilket medför att det råder en stor osäkerhet och gränsdragningsproblematik i förhållande till om verksamheten ska anses vara tillstånds- eller registreringspliktig. Det nya förslaget om kriminalisering belyser, och förstärker, vikten av att noggrant analysera verksamheten i relation till tillämpliga regelverkskrav.
Promemorian berör även den lösning som förefaller kunna avhjälpa en stor del av problematiken, nämligen att införa ett system med förhandsbesked från Finansinspektionen avseende en verksamhets eventuella tillstånds- eller registreringsplikt – ett system som redan finns på plats på försäkringsområdet. Däremot konstateras det att ett sådant förslag skulle falla utanför ramen för lagstiftningsärendet. Det framstår emellertid något egendomligt att identifiera en lösning på en högst förutsebar problematik för att sedermera åsidosätta densamma av skäl som framstår något byråkratiska.
Promemorian finns att ladda ned på regeringens hemsida.
I samband härmed har regeringen även föreslagit att valutaväxling, all verksamhet i form av penningöverföringar och utgivning av elektroniska pengar ska omfattas av tillståndsplikt i stället för den registreringsplikt som i vissa fall gäller enligt nuvarande regelverk. Leverantörer av kontoinformationstjänster undantas emellertid även fortsatt från tillståndsplikten.