Den 18 juni i år presenterade regeringen en proposition med förslag till ändrade regler för utbetalning av ålderspension och efterlevandepension från pensionsförsäkringar och pensionssparkonton.
Förslaget kommer ursprungligen från Pensionsgruppen, d.v.s. den blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de åtta riksdagspartierna, som i oktober 2023 kom överens om att genomföra en översyn av utbetalningsreglerna med målet att göra uttag av tjänstepension mer flexibelt. Ändringarna av utbetalningsreglerna ska möjliggöra att en påbörjad pensionsutbetalning kan pausas samt att utbetalningstiden ska kunna förlängas efter att utbetalning påbörjats. Förslaget har sin bakgrund i att den s.k. femårsregeln - som innebär att utbetalning från pensionsförsäkring och pensionssparkonto inte får betalas ut under en kortare tid än fem år och ska ske med samma belopp vid varje utbetalningstillfälle eller med stigande belopp - har tolkats så att det inte går att avbryta pensionsutbetalningarna under de första fem åren efter att utbetalning har påbörjats. De nya reglerna ska exempelvis möjliggöra för en person som påbörjat utbetalning att göra uppehåll med utbetalningarna för att återuppta förvärvsarbete under en period.
Till skillnad från i det initiala förslaget föreslår regeringen i propositionen att de flexiblare utbetalningsreglerna även ska gälla för utbetalning av efterlevandepension. Denna ändring sker på förslag från Pensionsmyndigheten och Riksförbundet PensionärsGemenskap som efterfrågade detta i sina remissvar.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.