Europeiska unionens råd har meddelat att de har antagit det tidigare föreslagna penningtvättspaketet som innehåller en helt ny penningtvättsförordning, ett nytt penningtvättsdirektiv och inrättandet av den nya europeiska penningtvättsmyndigheten (”AMLA”). Beslutet innebär att kraven på verksamhetsutövarna i det nuvarande penningtvättsdirektivet överförs till penningtvättsförordningen och skapar således ett harmoniserat penningtvättsregelverk för verksamhetsutövare inom unionen. Det nya penningtvättsdirektivet och den nya penningtvättsförordningen väntas till största del träda i kraft 2027, medan AMLA ska påbörja sin verksamhet tidigare.
Penningtvättsförordningen
Penningtvättsförordningen innehåller flera skärpningar av nuvarande regler beträffande exempelvis kontantbetalningar och kundkännedomsåtgärder. Därvid är en stor nyhet att det införs ett unionsomfattande förbud för aktörer som handlar med varor eller tillhandahåller tjänster mot att lämna eller ta emot kontantbetalningar som överstiger 10 000 euro. Enligt förordningen ska medlemsstaterna vidta åtgärder för att säkerställa det finns proportionerliga men ändå tillräckligt avskräckande påföljder för brott mot detta förbud. Fler verksamhetsutövare än i nuläget kommer även att omfattas av kraven på att vidta kundkännedomsåtgärder. Exempel på ytterligare verksamhetsutövare som omfattas är företag som bedriver handel med lyxvaror såsom klockor, ädelstenar, smycken, lyxbilar m.m., fotbollsklubbar och fotbollsagenter, samt sektorn för kryptotillgångar.
Penningtvättsdrektivet
I det nya penningtvättsdirektivet regleras de nationella finanspolisernas befogenheter och samarbeten mellan varandra. Därutöver tillkommer nya regler om att medlemsstaterna ska hålla information från sina centrala bankkontoregister, fastighetsregister och register över verkliga huvudmän tillgängliga för andra medlemsstaters finanspoliser via en gemensam portal. Dessutom införs ett separat direktiv som ska säkerställa de nationella brottsbekämpande myndigheternas tillgång till sådana register.
AMLA
AMLA kommer att ha direkt penningtvättstillsyn över vissa verksamhetsutövare med hög residualrisk för penningtvätt och finansiering av terrorism. De kommer således att kunna utfärda sanktioner mot dessa verksamhetsutövare. Utöver detta ska AMLA bl.a. samordna de nationella finanspolisernas arbete, ta fram unionsgemensamma riskbedömningar och ta fram standarder och riktlinjer utifrån det europeiska penningtvättsregelverket.