Under Lindahls senaste frukostseminarium inom entreprenadrätt den 28 november 2024 presenterades spännande nyheter. Seminariet behandlade bland annat förslag till nya standardavtal, nya arbetsmiljöföreskrifter och några nya domstolsavgörande. Här följer en sammanfattning av de mest centrala punkterna.
Nya standardavtal på remiss
Arbetet med att revidera AB 04 och ABT 06 har pågått sedan år 2016 och har nu resulterat i remissversioner av AB 25 och ABPU 25. De nya avtalen förväntas publiceras sommaren 2025 och under seminariet behandlades bland annat:
- Större strukturella förändringar, nya bestämmelser och förekommande riskförskjutningar jämfört med tidigare standardavtal.
- Införlivande av praxis från Högsta domstolen avseende fackmässighet, avhjälpandeåtgärder och prisavdrag.
- Beställarens rätt att anmärka på utfört arbete och kräva åtgärdande under entreprenadtiden, beställarens kontrollmöjligheter samt möjlighet att avsluta ett entreprenadkontrakt i förtid.
- Begreppen ÄTA-arbeten, Likställda ÄTA-arbeten och Hinder ersätts av Ändring av entreprenaden och Avvikande förhållanden, samt tillhörande bestämmelser om justering av kontraktstid och rätt till tillkommande ersättning.
- Begreppet totalentreprenad försvinner och ersätts (helt eller delvis) av begreppet projekterings- och utförandeentreprenad.
Nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverkets har publicerat nya föreskrifter som träder i kraft den 1 januari 2025. Inom bygg- och anläggningsprojekt är det AFS 2023:3 som är av störst intresse, vilken ersätter AFS 1999:3. Förutom att förtydliga och strukturera upp ansvarsfördelningen, vilket varit det huvudsakliga syftet med hela omarbetningen, innehåller AFS 2023:3 nya regler som förtydligar ansvar och uppgifter, framför allt i de tidiga skedena av byggprocessen. Förändringarna kan komma att kräva uppdateringar av befintliga mallar.
Prisökningar och entreprenörens bevisbörda
En dom från Jönköpings tingsrätt (mål T 3033-23) har tydliggjort entreprenörens skyldighet att inledningsvis styrka de kostnadsändringar som görs gällande i mål rörande rätt till justering av avtalat pris enligt AB 04 och ABT 06 kap. 6 § 3. Utan detaljerade kalkyler och underlag riskerar krav på prisjustering att avvisas utan bedömning av oförutsebarhets- och väsentlighetskriteriet.
Avgöranden i tingsrätt är inte vägledande och den aktuella domen är överklagad till Göta hovrätt, varför vi med säkerhet får anledning att återkomma till frågan framöver.
Domar om ÄTA-arbeten och omsorgsplikt
En dom från Svea hovrätt (mål T 14555-22) klargör att entreprenörer måste underrätta beställaren skriftligen om tidspåverkan vid ÄTA-arbeten för att kunna göra gällande rätt till tidsförlängning, samt att bevisbördan för uppfylld omsorgsplikt enligt ABT 06 kap. 6 § 10 kan överskjutas till entreprenören.
Vill du veta mer? Du är varmt välkommen att kontakta oss på nedanstående kontaktuppgifter.