I en promemoria från Finansdepartementet som publicerades den 15 februari i år föreslogs att verksamhet med valutaväxling, utgivning av elektroniska pengar och all verksamhet med betaltjänster förutom kontoinformationstjänster, skulle bli tillståndspliktigt. Den 10 oktober i år överlämnades förslaget till Lagrådet för synpunkter.
Förslaget innebär att registrerade valutaväxlare, registrerade utgivare av elektroniska pengar och registrerade betaltjänstleverantörer (förutom sådana som enbart tillhandahåller kontoinformationstjänster) kommer att behöva ansöka om tillstånd från Finansinspektionen för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet. Det noteras särskilt att verksamhet med valutaväxling genom utbyte av kontanter endast kommer att kunna tillhandahållas av betalningsinstitut, institut för elektroniska pengar och kreditinstitut samt filialer till motsvarande utländska företag. Såvitt avser tillhandahållandet av betaltjänster kan aktörer – som ett alternativ till tillståndsplikt – registreras som ombud för svenska eller utländska betalningsinstitut.
Bakgrunden till förslaget är att Polismyndigheten och den nationella samordningsfunktionen mot penningtvätt i flera rapporter har konstaterat att valutaväxlare och betaltjänstombud har en central funktion i de kriminella nätverkens penningtvätt. Finansinspektionen har även i sina tematiska undersökningar av valutaväxlare under åren 2022 och 2023 funnit omfattande brister i deras penningtvättsarbete.
I dagsläget finns ca. 95 registrerade verksamhetsutövare som den föreslagna förändringen kommer att beröra. Av dessa är ca. 40 registrerade betaltjänstleverantörer och ca. 55 valutaväxlare. Kravet på tillståndsplikt innebär även att verksamheten kommer att behöver bedrivas via ett aktiebolag eller en ekonomisk förening. Detta medför bl.a. att trösklarna för att starta upp och bedriva sådan verksamhet höjs. Syftet med detta är att motverka oseriösa aktörer och att det finansiella systemet utnyttjas i kriminella syften.
Förslaget innebär vidare att registrerade betaltjänstleverantörer som tillhandahåller kontoinformationstjänster ska omfattas av penningtvättslagen, vilket utgör en anpassning till unionsrätten. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025 med en övergångsperiod för befintliga registrerade verksamhetsutövare som ska få fortsätta bedriva sina verksamheter till och med den 31 december 2025. Verksamhetsutövare som lämnar in tillståndsansökan till Finansinspektionen innan den 1 januari 2026 ska dock få fortsätta bedriva verksamheten även efter övergångsperioden fram till dess att tillståndsansökan har prövats slutligt.
Regeringens förslag i dess helhet finns att läsa här.