Energisektorn är en av de industrier där fokus på innovation och klimatvänliga lösningar är som starkast. På Lindahl har vi lång erfarenhet av att stötta i dessa frågor, och efter de senaste årens utveckling inom solenergi och vätgas är det nu koldioxidinfångning som ligger högt upp på agendan. Per Mildner, delägare på Lindahl, är tillsammans med sina kollegor Lina Stenson och Adam Boije en av de advokater i Sverige som har bäst koll på juridiken inom området.
Ett led i att nå EU:s och FN:s klimatmål är att minska koldioxidhalterna i atmosfären. För att klara det spås koldioxidinfångning få en viktig roll. Metoden går ut på att fånga in koldioxid och lagra den permanent i berggrunden, så kallad CCS (Carbon Capture and Storage). Den infångade koldioxiden går också att omvandla till olika fossilfria produkter.
- Merparten av den koldioxid som exempelvis ett kraftvärmebolag släpper ut kan fångas in med denna metod. Den infångade koldioxiden omvandlas sedan till en flytande koldioxidgas som fraktas till särskilda mottagningsstationer där den pumpas in i fickor i havsbotten. Anläggningar för att ta emot och hantera den flytande gasen är bland annat under uppförande i Norge. Under en relativt kort tid, cirka 15-80 år beroende på berggrunden, kommer sedan koldioxidgasen ombildas till helt ofarlig sten, berättar Per Mildner, delägare på Lindahl.
Den framväxande och innovativa tekniken innebär stora möjligheter för Sverige där massa- och pappersindustrin samt kraftvärmesektorn har stora utsläpp av biogen koldioxid, där tekniken kan nyttjas. Detta har också regeringen tagit fasta på och det finns ett förslag från Finansdepartementet som ska öka incitamenten för investeringar i koldioxidinfångning, genom skattebefrielse på den el som används för själva infångningen.
Eftersom utsläpp av koldioxid från hållbart producerade biobränslen (som många kraftvärmeverk använder) på längre sikt redan kan anses koldioxidneutrala, blir den positiva miljömässiga effekten av koldioxidinfångning stor.
Vad gör Lindahl inom koldioxidinfångning?
Lindahl är en av de rådgivare som ligger längst fram på den svenska marknaden, och byrån jobbar redan i flera skarpa projekt kring koldioxidinfångning, berättar Per Mildner.
- Med lång erfarenhet och stort fokus på energisektorn har vi på Lindahl följt utvecklingen i många år, och vi stöttar också flera klienter med koldioxidinfångningsprojekt i olika faser. Just nu hjälper vi en stor svensk aktör i förhandlingen av avtalet för en sådan här anläggning. Vi hjälper också flera andra svenska aktörer med förstudier och inledande avtalsarbete.
Utöver att vägleda klienter håller Lindahls experter även utbildningar på temat, exempelvis för energibolag som vill lära sig mer om vilka typer av avtal som är lämpliga, en högaktuell fråga i och med det stora intresset att handla upp metoder för koldioxidinfångning.
- Det finns många juridiska aspekter att ta i beaktande. Det gäller både leverantörernas fokus på sekretess och skydd av tekniken, samt finansiering av projekten. Eftersom det rör sig om avancerad men relativt ny teknik samt dyra investeringar bör utformningen av avtalet noga övervägas, säger Per Mildner.
Kostnaden för att bygga de anläggningar som behövs är stor, och Per Mildner spår att kraven på statligt stöd kommer att öka framåt:
- Uppsidan och fördelen av koldioxidinfångning är det ingen tvekan om, det är något som på ett effektivt sätt minskar mängden koldioxid i atmosfären. Dock så är det stora investeringar det handlar om, och de bolag som uppför anläggningarna får ingen ”försäljningsintäkt” av den infångade koldioxiden utan i stället en tillkommande kostnad för transport och lagring av koldioxiden. Det innebär att många bolag som överväger koldioxidinfångning vill att EU och staten går in och stöttar ekonomiskt. Det kommer vi nog att få läsa mycket mer om framöver.