Finansinspektionen meddelade idag beslut om anmärkning och sanktionsavgift för Loomis Sverige, Svenska kyrkans tjänstepensionsförening och Nasdaq Stockholm.
Inspektionen anser att Loomis har överträtt flera centrala delar av penningtvättsregelverket inom ramen för sin uppräkningsverksamhet, d.v.s. betaltjänstverksamhet som möjliggör insättningar av kontanter på betalkonton. Bland annat pekar inspektionen på brister i den allmänna riskbedömningen avseende bedömning av geografiska risker och riskerna förknippade med kunder som bedriver kontantintensiv verksamhet. Därutöver anser inspektionen att Loomis bedömningar av kundernas riskprofil varit bristfälliga. Bland annat ska Loomis i flera fall inte ha inhämtat information om affärsförbindelsernas syfte och art, inte gjort individuella bedömningar av om kunderna driver kontantintensiv verksamhet och inte ha inhämtat uppgifter om medlens ursprung från kunder förknippade med hög risk för penningtvätt. Finansinspektionen anser även att bristerna förvärras av att Loomis både enligt inspektionens bedömning och enligt bolagets egen allmänna riskbedömning bedriver verksamhet förknippad med hög risk för penningtvätt. Inspektionen anser att överträdelserna var allvarliga och sanktionsavgiften bestämdes till 40 miljoner kronor.
Svenska kyrkans tjänstepensionsförening meddelades en anmärkning förenad med sanktionsavgift på fem miljoner kronor till följd av brister i det interna regelverket. Bristerna avser att föreningens styrdokument för hantering av investeringsrisker inte har följt kravet på beslutade risktoleransgränser som följer av 8 kap. 20 § 2 i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2019:21) om tjänstepensionsföretag. Finansinspektionen anser även att det faktum att föreningen har låtit en investering i ett fastighetsbolags aktier bli en stor del av föreningens totala investeringar har gjort bristen på risktoleransnivåer än mer allvarlig. Inspektionen anser däremot att överträdelsen som helhet är av måttligt slag, bland annat eftersom det inte finns något som tyder på att bristen äventyrat föreningens finansiella ställning.
Nasdaq Stockholm meddelades en anmärkning förenad med sanktionsavgift på 100 miljoner kronor för överträdelser av EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014 (MAR) och lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden (LV). Överträdelserna består bland annat av brister i hur Nasdaq Stockholm har bedrivit den handelsövervakning som krävs enligt MAR, kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/957 och LV och som syftar till att förhindra, upptäcka och rapportera insiderhandel. Överträdelserna har skett i samband med fyra större bolagshändelser under 2021 och 2022. Finansinspektionen bedömer även att Nasdaq vid två tillfällen under 2022 och 2023 har inlett handel i finansiella instrument innan godkända prospekt fanns registrerade hos Finansinspektionen enligt kravet i 13 kap. 3 § andra stycket LV. Finansinspektionen bedömer att överträdelserna är allvarliga bland annat efter som de haft konkreta effekter på det finansiella systemet och även riskerar att skada marknadens förtroende till det finansiella systemet.