Reglerna om lokalhyresmoms har varit föremål för både prövning och kritik. Förslag om att förenkla reglerna och vidga dess tillämpningsområde har lyfts av Skatteverket och näringslivet. Med anledning av Högsta förvaltningsdomstolens dom i ett mål rörande tolkningen av rekvisitet ”stadigvarande användning” i 3. kap. 3 § 3 st. mervärdesskattelagen (1994:200), (”ML”) har vi återigen fått anledning att återkomma till regleringen. Utfallet är glädjande för de hyresvärdar som hyr ut lokaler som disponeras av flera hyresgäster.
På senare tid har reglerna om s.k. ”lokalhyresmoms” varit föremål för kritik med anledning av att regelverket ansetts vara för snävt. I april 2022 lämnade Skatteverket en promemoria till regeringen beträffande att utöka möjligheterna till lokalhyresmoms. Förslaget föreslogs träda i kraft 1 juli 2023, men under april 2023 beslutade riksdagen att avslå förslaget. Nu har vi återigen fått anledning att återkomma till reglerna då Högsta förvaltningsdomstolen (”HFD”) i början av maj meddelade dom i ett mål beträffande tolkningen av rekvisitet ”stadigvarande användning”.¹
Fastighetsupplåtelser är som utgångspunkt undantagna skattepliktiga för mervärdesskatt. En fastighetsägare som hyr ut lokaler kan dock välja att bli beskattad för uthyrningen genom s.k. frivillig skattskyldighet enligt 3 kap. 3 § 2 st. ML. Förutsättningarna för frivillig skattskyldighet är att en fastighetsägare hyr ut en lokal till en hyresgäst för stadigvarande användning och som bedriver mervärdesskattepliktig verksamhet eller vissa offentliga aktörer. En fastighetsägare som är frivilligt skattskyldig har möjlighet att göra avdrag för ingående moms till den del fastigheten används för mervärdesskattepliktig verksamhet.
Bakgrunden i målet avsåg ett bolag som ägde en fastighet på vilken bolaget hade uppfört ett hus. Bolaget hyrde ut fastigheten till en förstahandshyresgäst som i sin tur hyrde ut fastigheten till två andrahandshyresgäster. Förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästerna skulle använda fastigheten gemensamt. Samtliga hyresgäster skulle bedriva skattepliktig verksamhet eller var offentliga aktörer. Bolaget gjorde avdrag för ingående moms hänförlig till byggnationen på fastigheten. Skatteverket nekade avdrag med anledning av att villkoren för frivillig skattskyldighet inte var uppfyllda. Som skäl angav Skatteverket att kravet på stadigvarande användning innebar att fastighetsägaren kontinuerligt skulle hyra ut en bestämd lokalyta till en hyresgäst som disponerar ytan med ensamrätt och att det även skulle gälla vid uthyrning i andra och tredje hand. Förvaltningsrätten ansåg att förutsättningar för frivillig skattskyldighet förelåg, medan kammarrätten gick på Skatteverkets linje. Domen överklagades till HFD som beviljade prövningstillstånd för frågan hur rekvisitet ”stadigvarande användning” ska tolkas.
Med utgångspunkt i förarbetena konstaterade HFD att syftet med rekvisitet är att undanta situationer där skattskyldigheten ständigt förändras, samt att bedömningen av stadigvarande användning bör ske med utgångspunkt i fastighetsägarens avsikt med uthyrningen. Den omständighet att flera hyresgäster disponerade samma lokalyta ansågs inte i sig innebära att användningen inte var stadigvarande i den mening som bestämmelsen avsåg. Det avgörande för bedömningen ansågs vara fastighetsägarens avsikt med uthyrningen.
¹ Högsta förvaltningsdomstolen, 2023-05-05, mål 5329-22
Slutsatser
Utifrån rättsfallet kan alltså frivillig skattskyldighet inte nekas enbart på grunden att lokalytan disponeras av flera hyresgäster. Något krav på att hyresgästen ska ha ensamrätt till ytan som disponeras ställdes inte upp av HFD. Detta är glädjande besked då det öppnar upp för fastighetsägare som hyr ut lokaler som disponeras av flera hyresgäster att bli frivilligt skattskyldiga och därigenom ha möjlighet att göra avdrag för investeringsmoms för eventuella investeringsvaror i fastigheten.
Om reglerna om lokalhyresmoms kommer förändras framöver återstår att se. Beaktat att riksdagen i april valde att avslå en motion baserad på Skatteverkets förslag om förändrade regler för lokalhyresmoms verkar de befintliga reglerna stå sig. Huruvida HFD:s avgörande kan medföra att debatten tas upp på nytt får framtiden visa.
Lindahl följer utvecklingen med stort intresse och ser positivt på en enklare och mer ändamålsenlig reglering. Vid frågor om er verksamhet är ni välkomna att höra av er till oss.