EU-kommissionen presenterade i december 2022 ett lagförslag som bland annat innehåller föreslagna förändringar av prospektförordningen och marknadsmissbruksförordningen (MAR). Förslaget är en del av lagstiftningsinitiativet Listing Act som syftar till att förenkla kraven före och efter en börsnotering för att göra kapitalmarknaderna attraktivare i EU.
Vad innebär förslaget?
Om förslaget blir verklighet kommer det att medföra flera praktiskt viktiga förändringar som påverkar börsnoteringar och kapitalanskaffningar i noterade bolag. Undantagen från prospektskyldighet utvidgas vilket innebär att fler transaktioner kommer att undantas från prospektskyldighet. Informationskraven för prospekten standardiseras ytterligare och nya förenklade prospekttyper införs för sekundäremissioner och SME-bolag. Syftet är att det ska bli både enklare och billigare att upprätta prospekt i samband med en börsnotering eller kapitalanskaffning.
Förslaget innebär också förändringar avseende de noterade bolagens skyldighet att offentliggöra insiderinformation, förenklade krav avseende insiderförteckningar samt ett högre tröskelvärde för insynsrapportering av transaktioner som görs av personer i ledande ställning och deras närstående.
Ett urval av de föreslagna förändringarna i prospektförordningen och marknadsmissbruksförordningen presenteras kort nedan:
Prospektförordningen:
- Erbjudanden som understiger 12 MEUR (sammantaget under en tolvmånadersperiod) undantas från prospektskyldighet.
- Undantaget från prospektskyldighet vid upptagande till handel av värdepapper vid nyemissioner höjs från upp till 20% av de värdepapper som redan är upptagna till handel till upp till 40% av de värdepapper som redan är upptagna till handel. Undantaget föreslås också gälla vid erbjudanden till allmänheten.
- En ny förenklad prospekttyp för sekundäremissioner införs.
- En förenklad prospekttyp för SME-bolag som ersätter nuvarande EU-tillväxtprospekt införs.
- Ett nytt prospektundantag som gör det möjligt att under vissa förutsättningar i stället upprätta en särskild sammanfattning vid sekundäremissioner i SME-bolag införs.
- Informationskraven för prospekt standardiseras ytterligare och en fast disposition och sidbegränsningar införs.
- Införlivande genom hänvisning blir obligatoriskt för vissa typer av information (t.ex. finansiella rapporter).
- Det föreslås bli möjligt att upprätta prospekt endast på engelska utan att ansöka om undantag (med undantag för sammanfattningen som också måste upprättas på svenska).
Marknadsmissbruksförordningen (MAR):
- Det föreslås att skyldigheten att offentliggöra insiderinformation som avser ett steg i en pågående process tas bort (insiderinformationen behöver inte offentliggöras innan ett skeende är fullbordat).
- Det görs förtydliganden avseende villkoren för uppskjutet offentliggörande av insiderinformation och införs nya regler om när beslut om uppskjutet offentliggörande ska anmälas till den behöriga myndigheten.
- Kraven avseende insiderförteckningar förenklas genom att det noterade bolaget endast behöver upprätta en förteckning över permanenta insiders.
- Tröskelbeloppet för rapportering av insynshandel höjs från 5 000 EUR till 20 000 EUR per kalenderår.
Vad händer nu?
Synpunkter på förslaget kan lämnas fram till slutet av mars 2023. Innan lagförslaget kan träda i kraft måste det gå igenom EU:s lagstiftningsprocess och godkännas av såväl EU-parlamentet som Europeiska unionens råd. Det är därmed inte säkert att förslaget i dess nuvarande form kommer att leda till skarp lagstiftning och det är oklart när de föreslagna ändringarna kommer att träda i kraft, om de godkänns. Lindahl följer utvecklingen avseende Listning Act och återkommer med uppdateringar allteftersom lagstiftningsprocessen fortskrider.
Har du frågor avseende Listing Act eller andra frågor relaterade till aktiemarknadsrätt är du varmt välkommen att kontakta oss.