Få lär ha missat de senaste månadernas intensiva debatt kring generativ AI i allmänhet och ChatGPT i synnerhet. Chatboten på allas läppar lanserades i november 2022 och det är redan glasklart att denna och liknande lösningar kommer få enormt stor påverkan. Nu gäller det för juristerna och näringslivet att vara framåtlutade och proaktiva, säger Johanna Näslund, delägare på advokatfirman Lindahl.
Artificiell intelligens är i sig inget nytt påfund, men nu har teknikutvecklingen kommit så långt att det öppnats något av en dammlucka där de globala teknikjättarna konkurrerar i att vara först med en framgångsrik och vinstdrivande tillämpning.
Det som dock inte utvecklats lika fort är lagstiftningen på området.
– Det finns idag ett lapptäcke av olika regleringar, men ingen tydlig och sammanhållande AI-reglering. GDPR täcker exempelvis in personuppgiftsbehandling i system, men det är också mycket som inte regleras för att nå önskvärt transparenta, riskbedömda och robusta system. Samtidigt har generativ AI en enorm potential vilket kommer förutsätta att väldigt många professioner med nödvändighet behöver kunna hantera, prata med och riskbedöma AI-system, förklarar Johanna Näslund, delägare på Lindahl och advokat som just nu har särskilt fokus på AI-frågor.
I nuläget vilar det största ansvaret på bolagen själva att hålla i den etiska riktningen och kompassen. Det blir en utmaning när det handlar om så svåra frågor och komplexa bedömningar. Inte minst när det gäller att förhålla sig till motstridigheten en global utveckling har kontra de nationellt och regionalt begränsade jurisdiktionerna som finns.
Enligt Johanna Näslund får advokater en nyckelroll i utvecklingen framåt.
– Vi arbetar alltid i våra uppdrag mot bra helhetslösningar. Vi är vana att sammanväga vinster mot risker, vi förstår att värna demokratiska värden, kritiskt granska och utgöra etiska kompasser vid olika överväganden. Det är precis vad som behövs i den tid vi nu lever i när lagstiftaren kommer på efterkälken och tekniken inte gör halt.
– Vår bransch har historiskt setts som ganska konservativ. I den här utvecklingen får vi inte vara vare sig rädda eller framtidsfientliga. Tvärtom ska vi våga ta oss an och förstå tekniken och möjligheten, och sätta det i den rättsliga kontext som vi har att utgå ifrån, förklarar hon.
I en färsk undersökning av globala analysföretaget Gartner svarade 45 procent av de drygt 2 500 tillfrågade företagsledarna att de investerar mer i AI i spåren av ChatGPT. 70 procent uppgav att de just nu utforskar generativ AI och 19 procent är redan i gång med piloter eller produktion (gartner.com).
– Just därför ska också vi som affärsjurister våga omfamna tekniken, och prata om både möjligheter och utmaningar för att kunna hjälpa våra klienter på bästa sätt. För näringslivet gäller i sin tur att redan nu i sin utveckling och sitt strategiarbete vara medvetna om lagförslag som ligger för behandling framgent.
– Lagstiftning tar tid, det vet vi. Den snabba tekniska utvecklingen inom AI sker nu, den kommer inte vänta. Därmed behöver både vi som advokater och företagen gemensamt göra vårt bästa för att förekomma lagstiftningen, avslutar Johanna Näslund.