Förvaltningsrätten i Stockholm har i dag meddelat att de upphäver Finansinspektionens beslut om anmärkning och sanktionsavgift mot Svea Bank och Resurs Bank avseende bristande rutiner för kreditprövning.
Finansinspektionen beslutade under förra året att ge de två bankerna anmärkningar förenade med sanktionsavgifter till följd av att inspektionen ansett att bankerna inte i tillräcklig utsträckning beaktat konsumenternas ekonomiska förhållanden vid kreditprövningen. Konsumentkreditlagen (2010:1846) kräver att kreditprövningen ska grundas på tillräckliga uppgifter om konsumentens ekonomiska förhållanden. Krediten får endast beviljas om konsumenten därvid bedöms ha ekonomiska förutsättningar att fullgöra sitt åtagande. Som grund för sina beslut ansåg Finansinspektionen att enbart inhämtandet av en kreditupplysning via UC tillsammans med bankernas score-modeller för bedömning av risken för kreditförlust inte var tillräckliga uppgifter att grunda kreditbesluten på. Inspektionen ansåg att faktumet att UC:s register inte är heltäckande - exempelvis saknas uppgifter om skatteskulder, skulder till CSN och vissa högkostnadskrediter i UC:s register - tillsammans med att bolagen inte beaktade storleken på kredittagarnas bolån eller utgifter för barn, boende och andra krediter, innebar att bankerna inte lade tillräckliga uppgifter om konsumenternas ekonomiska förhållanden till grund för sina kreditbeslut.
Bankerna överklagade besluten och förvaltningsrätten går nu på bankernas linje. Rätten anser att Finansinspektionen inte har visat att de uppgifter som legat till grund för bankernas kreditprövningar varit otillräckliga. Som skäl hänvisar förvaltningsrätten bland annat till att bankerna visat att de tar hänsyn till de faktorer som statistiskt är relevanta för bedömningen av konsumenternas kreditvärdighet. Förvaltningsrätten konstaterar även att bankerna har redovisat små kreditförluster och haft få inkassoärenden vilket talar för att kreditprövningen grundar sig på tillräckliga uppgifter, en slutsats som följer av tidigare praxis. Förvaltningsrätten upphäver därför Finansinspektionens beslut.