I slutet av april kom ytterligare ett EU-beslut som tydligt visar att EU i snabb takt avser att implementera hållbarhetsregler och att trenden rör sig från krav på rapportering och datainsamling till skarpt handlingsdirigerande lagstiftning. Denna gång är det European Parliament’s legal affairs committee. som med bred majoritet har röstat för det föreslagna Corporate Sustainability Due Diligence Directive (”CSDD”). Införandet av CSDD kommer att innebära ett ökat hållbarhetsansvar för företagen i hela värdekedjan. Europaparlamentets omröstning om CSDD är planerad till början av sommaren.
Det föreslagna CSDD-direktivet innebär att berörda företag ska vara skyldiga att identifiera och vid behov förebygga, förhindra, upphöra med eller mildra de negativa effekter som deras verksamhet och även deras affärspartners verksamhet, orsakar på mänskliga rättigheter och/eller miljön. Läs mer om CSDD i vår tidigare artikel här.
Det förslag som legal affairs committee röstat om är en skärpning av det förslag som tidigare lades fram av EU-kommissionen och innebär i huvudsak att:
- Fler företag ska omfattas av reglerna. Tillämpningen av reglerna föreslås att även omfatta EU-baserade företag med mer än 250 anställda och en världsomspännande omsättning om över 40 miljoner euro samt moderbolag med över 500 anställda och en världsomspännande omsättning högre än 150 miljoner euro. Reglerna ska enligt förslaget även gälla för företag utanför EU med en omsättning högre än 150 miljoner euro om minst 40 miljoner genererats i EU.
- Tillsyn och sanktioner. Bolag som inte uppfyller kraven enligt CSDD riskerar böter om minst 5 procent av den globala nettoomsättningen. Tillsynsmyndigheter ska kunna införa sanktioner och företag kan även riskera skadeståndsskyldighet. Tredjelandsföretag som inte följer reglerna ska förbjudas att delta i offentliga upphandlingar.
- Lagstiftningen ska omfatta barnarbete, slaveri, arbetskraftsexploatering och föroreningar.
- Företagsledningens skyldigheter. Företagsledningen ska vara skyldiga att genomföra en övergångsplan som är förenlig med den globala uppvärmningsgränsen om 1,5 °C. För bolag med över 1 000 anställda föreslås ledningen vara direkt ansvariga vilket i sin tur kan komma att påverka rörliga delarna av lön såsom bonus.
Att fler företag ska omfattas av reglerna innebär att fler företag kommer att utvärdera sina affärspartners genom due diligence i värdekedjan. Det är inte bara leverantörer som inkluderas utan värdekedjan innefattar även försäljning, distribution, leveranser och transporter.
När Europaparlamentet antagit sitt mandat i plenum kan förhandlingarna med rådet om den slutliga lagstiftningstexten inledas. Det preliminära sammanträdesdatumet för plenarsammanträdet är satt till den 31 maj 2023. Därefter kommer kraven att börja gälla.
Förbered verksamheten inför eventuella förändringar i samband med CSDD
Redan nu bör företag som kommer att omfattas av CSDD utvärdera sina nuvarande hållbarhetsstrategier och riskhanteringsprocesser för att förbereda verksamheten för en omställning till de nya kraven. I det förberedande arbetet är det viktigt att kartlägga eventuella negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter och miljön i hela värdekedjan. Detta räcker dock inte, utan företag som vill säkerställa hållbarhet i hela sin värdekedja måste också se till att dessa frågor hanteras på ett adekvat sätt genom avtal och uppföljningsprocesser. Vi rekommenderar därför att företag redan innan CSDD träder i kraft ser över och uppdaterar sina avtal. Det kan exempelvis ske i samband med att avtal omförhandlas eller förnyas.
Trots att mindre företag inte direkt berörs av kraven i CSDD, måste de både säkerställa att deras verksamhet och värdekedjor uppfyller dessa krav samt säkerställa sin förmåga att rapportera detta pålitligt till större företag. Om de inte gör det riskerar de att utestängas från större företags värdekedjor. Ett aktivt, väl dokumenterat och långsiktigt hållbarhetsarbete blir därmed en ökande konkurrensfördel för företag i alla storlekar.
Lindahl bevakar utvecklingen av lagstiftningen inom hållbarhetsområdet. Har du frågor eller funderingar kring det nya förslaget eller andra frågor relaterade till hållbart företagande och vad din verksamhet redan idag kan göra är du varmt välkommen att kontakta oss.