SCB meddelade i oktober ett inriktningsbeslut som innebar en avveckling av sina indexuppdrag. Enligt inriktningsbeslutet skulle ett formellt beslut om avveckling av indexuppdragen fattas i slutet av 2022. Publicering skulle dock fortsätta under 2023 för att ge berörda branscher en chans att ställa om. Entreprenadindex baseras på data från SCB varför beslutet uppfattades som att en nedläggning av Entreprenadindex var nära förestående. Det skapade oro i byggbranschen och i den här artikeln redogör vi kort för vad Entreprenadindex är och hur dess framtid ser ut.
Vad är Entreprenadindex?
Som en konsekvens av de materialprisökningar som skett på marknaden under de senaste åren ser vi en ökad användning av indexregleringar i entreprenadavtal. De svenska standardavtalen AB 04 och ABT 06 innehåller dock inga regler som anger hur löpande kostnadsreglering ska ske. Om kostnadsreglering ska ske måste parterna därför aktivt avtala om rätten till sådan samt beskriva hur kostnadsregleringen ska gå till. Det vanligaste förfarandet är att ange detta under AFC/AFD.614 i de administrativa föreskrifterna. Där kan parterna antingen själva ange hur indexreglering ska ske alternativt hänvisa till en redan existerande indexmetod.
Det finns flera olika indexmetoder som kan användas i en entreprenad. Den vanligast förekommande indexmetoden är Entreprenadindex för husbyggnads- och anläggningsverksamhet, Entreprenadindex. Entreprenadindex omfattar ca 200 olika indexserier, så kallade littera, som är uppdelade i huvudgrupper, undergrupper och basgrupper. Huvudgrupperna är uppbyggda av undergrupper och basgrupper enligt en på förhand bestämd kostnadsfördelning anpassad för den aktuella huvudgruppen. Huvudgrupperna möjliggör således indexreglering anpassad för varje enskild entreprenad.
Indextalen för varje undergrupp eller basgrupp inhämtas av SCB från företag inom branschen och publiceras i samråd med Byggföretagen och Installationsföretagen på www.entreprenadindex.se. Indextalen publiceras den 15 varje månad och visar på kostnadsutvecklingen som skett jämfört med föregående månad.
Hur kostnadsreglering ska ske i det enskilda avtalsförhållandet beräknas utifrån indextalen med en särskild beräkningsmetod. Beräkningsmetoden som används vid tillämpning av Entreprenadindex har utarbetats av Byggandets Kontraktskommitté, BKK, som även publicerar AB 04 och ABT 06.
Framtiden för Entreprenadindex
SCB kommer fullfölja sitt indexuppdrag under ytterligare tre års tid. Men andra ord kommer SCB fortsätta inhämta och tillhandahålla data under år 2023, 2024 och 2025 varför Entreprenadindex under denna tid kommer att fortsättas att publiceras i sin nuvarande form.
Byggföretagen för även diskussioner med SCB om vidare publicering från år 2026 och framåt. Om SCB omvärderar sitt beslut och fortsätter förse Entreprenadindex med data kommer samarbetet fortsätta som idag. Om SCB däremot står fast vid sitt inriktningsbeslut planerar Byggföretagen att egenhändigt ta över fortsatt datainsamling och publicering alternativt lansera en väl underbyggd ersättningstjänst. Byggföretagen håller i dagsläget månadsvisa möten avseende indexserier och datainsamling tillsammans med SCB.
Sammanfattning
Oavsett om SCB eller Byggföretagen står för datainsamlingen kommer Entreprenadindex sannolikt finnas kvar från år 2026 och framåt. De aktörer som idag planerar upphandla eller ingå entreprenadavtal kan därför känna sig trygga med att även fortsättningsvis kunna tillämpa Entreprenadindex i sina avtalsförhållanden.
Vill du veta mer om indexreglering och hanteringen av ökande materialpriser inför eller under entreprenad?
Lindahl följer utvecklingen kring Entreprenadindex och kan vara behjälpliga vid utformning, bedömning och tillämpning av olika indexklausuler. Vi ger även rådgivning inför och under diskussioner som rör materialprisökningar och ändring av avtalat pris. Om intresse finns har vi även möjlighet att ta fram utbildningar och seminarier rörande Entreprenadindex, AMA AF, AB 04/ABT 06 och kostnadsändringar. Du är varmt välkommen att kontakta oss på nedanstående kontaktuppgifter.