Från och med den 1 februari 2022 ska beräkningsreglerna i 5 kap. LOU gälla för samtliga upphandlingar oavsett värde. Detta innebär att det inte längre kommer finnas en skyldighet att räkna in tidigare direktupphandlingar ”av samma slag” gjorda under räkenskapsåret vid uppskattning av en direktupphandlings värde. I stället ska bestämmelserna i 5 kap. LOU tillämpas.
Trots att lagändringen syftar till att förenkla beräkningen av det uppskattade värdet väcks frågor om hur en upphandlande myndighet egentligen ska avgöra om en upphandling understiger direktupphandlingsgränsen eller inte. Kommer det exempelvis vara fritt fram att direktupphandla så länge varje direktupphandling, var för sig, understiger direktupphandlingsgränsen? Frågan är inte helt enkel att besvara och måste avgöras från fall till fall.
Förbudet mot att dela upp en upphandling i syfte att kringgå bestämmelserna om annonspliktiga upphandlingar kommer alltjämt att gälla. Dessutom finns en särskild bestämmelse i 5 kap. 11 § LOU om hur värdet av ett varu- eller tjänstekontrakt som regelbundet återkommer, eller som ska förnyas inom en viss tid, ska beräknas. Bestämmelsen innebär en skyldighet att räkna in det totala värdet av liknande kontrakt som upphandlats under den föregående tolvmånadersperioden, alternativt räkna in det uppskattade totala värdet av en följd av kontrakt som kommer att upphandlas under kommande tolvmånadersperiod efter den första leveransen. Det ska noteras att såväl annonserade som icke-annonserade upphandlingar ska räknas in i värdet enligt 5 kap. 11 § LOU.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan det konstateras att det även fortsättningsvis, under vissa förutsättningar, kommer finnas en skyldighet att räkna in värdet av andra upphandlingar vid beräkning av en direktupphandlings värde.
Vill du veta mer om det nya förenklade regelverket, eller hur en direktupphandlings värde ska beräknas, är du såklart varmt välkommen att kontakta någon av oss eller din vanliga kontakt på Lindahl.