Den senaste veckans drastiska händelseutveckling med Rysslands invasion av Ukraina har lett till kraftiga reaktioner från omvärlden. EU, USA och Storbritannien har alla i flera steg infört nya och omfattande sanktioner mot Ryssland. I denna artikel summerar vi huvuddragen i de hittills införda sanktionerna med fokus på EU: sanktioner samt vad den som har verksamhet med koppling till Ryssland genom till exempel ryska leverantörer, kunder eller verksamhet i landet, behöver tänka på med anledning av det aktuella läget.
Observera att mot bakgrund av rådande läge sker kontinuerligt uppdateringar av och tillägg till hittills beslutade sanktioner. Texten nedan är uppdaterad per den 11 mars.
Vilka nya sanktioner har införts?
Sanktionerna innebär dels att de sanktioner som redan innan Rysslands invasion var på plats utökats, dels införande av helt nya sanktioner.
EU har hittills infört nya sanktioner mot Ryssland i fem omgångar, genom beslut den 23, 25 respektive 28 februari samt 1 respektive 9 mars. Sanktionspaketet är omfattande men kan i huvudsak sammanfattas enligt följande:
- Ett stort antal individer och enheter har förts upp på sanktionslistan, inklusive president Vladimir Putin, med innebörd att deras tillgångar fryses, att inga medel får göras tillgängliga till de listade personerna/enheterna samt tillträdesförbud mot listade personer inom EU. Listan uppdateras löpande med tillkommande individer och enheter.
- Införande av flera restriktioner mot de delar av regionerna Donetsk och Luhansk Oblast som inte kontrolleras av ukrainska regeringen, däribland importförbud samt exportförbud avseende varor, teknologi och tjänster inom områdena transport, telekommunikationer, energi eller prospektering av olja, gas och mineraler.
- Riktade sanktioner mot den finansiella sektorn, däribland förbud att acceptera insättningar överstigande EUR 100 000 från ryska fysiska eller juridiska personer , förbud mot transaktioner som rör förvaltningen av reserver och tillgångar som tillhör Rysslands centralbank, förbud att investera i projekt som samfinansieras av Russian Direct Investment Fund samt förbud att sälja, leverera, överföra eller exportera sedlar utfärdade i euro till Ryssland. Sju banker utesluts också från och med den 12 mars 2022 från den finansiella meddelandetjänsten SWIFT .
- Riktade sanktioner mot energi- och transportsektorn (inkl. sjöfart) samt utökade restriktioner mot export av produkter med dubbla användningsområden liksom restriktioner mot export av varor och tjänster som kan användas av den ryska militären.
EU har också infört nya sanktioner mot Belarus i form av handelsrestriktioner med varor som används för framställning eller tillverkning av tobaksprodukter, mineralprodukter, kaliumkloridprodukter, träprodukter, cementprodukter, järn- och stålprodukter samt gummivaror. Dessutom förbjuds export av varor och teknik med dubbla användningsområden till Belarus eller för användning Belarus samt export av varor och teknik som kan bidra till Belarus militära, tekniska, försvarsrelaterade och säkerhetsrelaterade utveckling, samt export av vissa maskiner.
USA och Storbritannien har tillfört ett stort antal ryska individer och juridiska personer på sanktionslistorna samt likt EU riktat omfattande sanktioner mot den finansiella sektorn. Därutöver har bland annat USA infört exportförbud mot bland annat vissa teknikprodukter tillverkade i USA samt import- och exportförbud riktat mot regionerna Donetsk och Luhansk.
Vad innebär detta för min verksamhet?
Alla som har verksamhet med koppling till Ryssland, vare sig genom ryska leverantörer, kunder eller genom att ha verksamhet i Ryssland behöver sätta sig in i och analysera de nya sanktionernas tillämplighet. Det är av stor vikt att säkerställa att alla tillämpliga sanktioner följs. Konsekvenserna av att bryta mot sanktioner kan bli stora, såväl ekonomiskt som kommersiellt och för enskilda individer.
Nedan har vi listat några saker att tänka på i den nuvarande situationen:
✓ Genomlys verksamheten efter kopplingar till Ryssland och säkerställ att alla sådana är kända. Gör en riskkarta och en beredskapsanalys.
✓ Sätt er in i de nya sanktionspaketen och utvärdera i vilken mån dessa kan bli tillämpliga. Detta inkluderar bland annat att löpande hålla sig uppdaterad om vilka personer och enheter som är på sanktionslistor och säkerställa att ni har full kännedom om vilka ni gör affärer med och den bakomliggande ägarstrukturen.
✓ Även om exportrestriktioner är riktade mot vissa sektorer omfattas ett stort antal produkter och tjänster. Säkerställ därför att eventuell export inte omfattas av restriktioner genom att veta vad som exporteras och sätt er in i de restriktioner som är på plats.
✓ Avsluta eventuella avtalsrelationer med sanktionerade avtalsparter. Undvik nya avtalsrelationer med ryska personer eller enheter. Detta är särskilt viktigt i nuläget när omfattningen av tillkommande sanktioner är osäkra. Även i övrigt behöver nya avtalsrelationer som kan ha koppling till Ryssland eller Belarus föregås av en prövning mot sanktionerna.
✓ Se över eventuella befintliga avtal med ryska motparter som inte omfattas av sanktioner. Frågor att ta ställning till är bland annat i vilken mån det går att upprätthålla avtalet (t.ex. om betalningsflöden kommer vara möjliga) och om force majeure bör deklareras.
Har du frågor eller funderingar kring sanktionerna och dess påverkan på din verksamhet är du varmt välkommen att kontakta oss.