Riksdagen har nyligen fattat beslut om ändringar i lagen om allmänna vattentjänster. Syftet med ändringarna är att öka förutsättningarna att uppnå hållbara vattentjänster. Det lagstiftningsarbete som ligger bakom detta har pågått sedan 2017. Än så länge är det oklart hur stora förändringar lagändringarna kommer innebära i praktiken. Lagändringarna kommer att träda i kraft 1 januari samt 31 december 2023.
Regeringens lagförslag (prop. 2021/22:208) har beretts av civilutskottet som i sitt betänkande 2021/22:CU29 gav förslag om att delvis anta lagförslaget men även avslå en viss del av lagförslaget. Dessutom föreslog civilutskottet att ett tillkännagivande skulle ske till regeringen. Den 22 juni 2022 fattade riksdagen beslut om lagförslaget där civilutskottets förslag till beslut bifölls i sin helhet. För en mer utförlig beskrivning av lagförslagets innehåll och fler kommentarer hänvisas till den artikel vi tidigare har publicerat som ni hittar här. Nedan behandlar vi riksdagens beslut och överväganden, där vi avslutningsvis ger några korta kommentarer med anledning av de beslutade lagändringarna.
Riksdagens beslut
Första delen av lagändringarna förtydligar möjligheten som redan finns enligt nuvarande lagstiftning för kommunerna att göra en flexiblare bedömning av behovet av en allmän va-anläggning. Den kommunala skyldigheten att ordna allmänna vattentjänster är oförändrad men det förtydligas att enskilda anläggningar, under vissa förutsättningar, kan godtas som alternativ. Det framgår av lagförslaget att det är de lokala förhållandena i den aktuella kommunen som ska vara avgörande vid behovsbedömningen. Detta innebär att den enskilda anläggningen inte får medföra att en miljökvalitetsnorm riskerar att inte uppfyllas och anläggningen ska vara förenlig med god hushållning av naturresurser.
Den andra delen av lagändringarna innebär att varje kommun ska ha en aktuell vattentjänstplan som ska öka förutsebarheten för fastighetsägare. Det pågår idag redan ett arbete i de allra flesta kommunerna med att upprätta va-planer med anledning av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2021–2027. Dessa planer syftar till att säkerställa att miljökvalitetsnormer följs och tillgången till rent vatten. Ett obligatoriskt krav på en aktuell vattentjänstplan bedöms påskynda arbetet och säkerställa att kommunerna är förberedda inför framtidens utmaningar, att ordna allmänna vattentjänster samt säkerställa anläggningarnas funktion vid påverkan av klimatförändringar och lokala förhållanden. Flertalet krav uppställs på att förankra vattentjänstplanen demokratiskt genom att de enskilda och myndigheter som har ett intresse av planens innehåll ska få möjlighet att medverka vid antagandet av planen.
Riksdagen avslog den del av lagförslaget som föreslog att små enskilda avlopp skulle omfattas av utökade krav om kontroll och rapportering. I korthet innebar det att föreskrifter kunde meddelas om att fastighetsägare med enskilda avlopp skulle kontrollera anläggningens funktion samt lämna uppgifter om kontrollen, anläggningens utformning och dess funktion. Civilutskottet ansåg att det fanns risk för att föreskrifterna skulle kunna medföra omotiverade kostnader för fastighetsägare som inte vägs upp av en motsvarande positiv miljönytta vilket riksdagen höll med om och förslaget avslogs.
Slutligen tillkännagav riksdagen, efter civilutskottets förslag, återigen en uppmaning till regeringen om att fortsatt vidta de initiativ som krävs för att få till stånd en ordning som innebär att fastighetsägare som har enskilda avlopp som uppfyller gällande miljö- och hälsokrav som utgångspunkt inte ska kunna påtvingas anslutning till en allmän va-anläggning. Under regeringens arbete med att ta fram lagförslaget fattade riksdagen, den 29 april 2021, beslut om ett tillkännagivande med samma innebörd. Regeringen ansåg att tillkännagivandet var slutbehandlat i och med den beslutade propositionen. Civilutskottet ansåg dock att även om de beslutade lagändringarna är ett steg i rätt riktning, tillgodoser de inte fullt ut riksdagens tidigare tillkännagivande i april 2021. Med tanke på att lagändringen beträffande den flexiblare bedömningen endast är ett förtydligande och att den kommunala skyldigheten att ordna allmänna va-tjänster därmed kvarstår oförändrad är det inte oväntat att riksdagen, till skillnad från regeringen, anser att det tidigare tillkännagivandet inte är slutbehandlat.
Ikraftträdande
Lagändringarna om en flexiblare behovsbedömning träder ikraft den 1 januari 2023 medan lagändringen om att en aktuell vattentjänstplan ska finnas i varje kommun tillämpas första gången den 31 december 2023. Kommunerna ges därmed tid att upprätta vattentjänstplaner. Alla kommuner ska ha en aktuell vattentjänstplan från och med 1 januari 2024.
Kommentarer:
Regeringen och civilutskottet har identifierat behovet av en central tillsynsvägledande myndighet. Den ska ge kommunerna vägledande principer för behovsbedömningen av allmänna va-anläggningar och utformandet av vattentjänstplanerna och bedöms ha avgörande betydelse för att syftet med lagändringarna ska uppnås. Frågan bereds alltjämt av Regeringskansliet och utan en myndighet på plats riskerar lagändringarna att inte få det genomslag som har avsetts. Det återstår därför att se om lagändringarna i praktiken kommer att innebära de avsedda förändringarna eller inte.
Även om lagstiftningsarbetet innehåller lagändringar som kan komma att ändra förutsättningarna vid behovsbedömningen kan vi av riksdagens tillkännagivande konstatera att dessa frågor inte är slutbehandlade och att det finns anledning att fortsatt bevaka regeringens och riksdagens arbete med dessa frågor. I vilken utsträckning hantering av avloppsvatten måste ske genom en allmän va-anläggning eller om enskilda anläggningar i större utsträckning kan godtas även inom samlad bebyggelse är ett aktuellt ämne som har varit, är och alltså fortfarande kommer att vara hett debatterat.
I augusti kommer vi att publicera en fördjupad artikel med anledning av de beslutade lagändringarna i en expertkommentar som kommer att publiceras hos Blendow Lexnova. Johanna Lindqvist kommer även att delta vid ett webbinarium i regi av VA-guiden den 25 augusti 2022. Mer information om detta webbinarium hittar du på vaguiden.se.
Vill du veta mer om hur lagändringarna påverkar just er eller gav artikeln upphov till andra frågor? Du är varmt välkommen att kontakta någon av oss eller din vanliga kontakt på Lindahl.