EU är på frammarsch inom hållbarhetsområdet. Den europeiska gröna given är ett paket med politiska initiativ med syfte att bidra till en grön omställning i EU och med slutmålet att Europa senast 2050 ska vara världens första klimatneutrala världsdel.
Det senaste på lagstiftningsfronten är att rådet i slutet av november gjorde sitt slutliga antagande av det nya direktivet om hållbarhetsrapportering (”CSRD”). CSRD innebär en revidering och skärpning av de befintliga reglerna om hållbarhetsrapportering som syftar till att främja en ökad transparens och jämförbarhet mellan företag samt bidra till påskyndandet av den gröna omställningen.
För att ligga i linje med den gröna givens olika lagstiftningsinitiativ ökar CSRD kraven på innehållet i hållbarhetsrapporterna väsentligt. Exempelvis ska den miljömässiga hållbarheten klassificeras enligt EU:s gröna taxonomi, vilket bl.a. innebär att de rapporterande företagen, för att klassas som miljömässigt hållbara (i) måste bidra väsentligt till ett eller flera av taxonomins sex fastställda miljömål, (ii) inte får orsaka skada för något av de övriga målen, och (iii) måste uppfylla vissa minimikrav från OECD och FN inom hållbarhet.
CSDD är ett annat direktivförslag kopplat till CSRD som EU-kommissionen presenterade i februari i år och som bland annat kommer att öka kraven på företags due diligence-processer i hållbarhetsfrågor. Information om dessa due diligence-processer ska också finnas med i företagens hållbarhetsrapport. Den 1 december 2022 antog rådet sin allmänna riktlinje och är nu redo att inleda förhandlingar med parlamentet avseende CSDD.
Vad händer nu?
CSRD träder i kraft inom kort. Medlemsstaterna har därefter 18 månader på sig att implementera direktivet, vilket kommer att ske genom ny nationell lagstiftning som ska tas fram baserat på CSRD. Räkenskapsåret 2024 blir första året då hållbarhetsrapporter ska redovisas enligt CSRD:s standard och kommer omfatta stora företag av allmänt intresse som under räkenskapsåret haft i genomsnitt minst 500 anställda. För övriga bolag som idag omfattas av Årsredovisningslagens krav på att upprätta hållbarhetsrapport är 2025 första räkenskapsåret som rapport ska redovisas enligt CSRD och för övriga börsbolag samt vissa kreditinstitut och försäkringsföretag gäller räkenskapsåret 2026.
Lindahl bevakar utvecklingen av lagstiftningen inom hållbarhetsområdet. Har du frågor eller funderingar kring det nya förslaget eller andra frågor relaterade till krav på hållbart företagande är du varmt välkommen att kontakta oss.