Den 23 februari publicerade EU-kommissionen förslag till ett nytt direktiv på hållbarhetsområdet. Enligt förslaget ska stora företag aktivt verka för att identifiera, motverka och mildra hållbarhetsrisker genom bland annat genomlysning av leverantörskedjan (due diligence). Förslaget syftar till att skynda på och säkerställa företagens arbete med att agera hållbart i hela värdekedjan och för att säkerställa likartade krav inom EU.
Stora företag såväl inom som utanför EU träffas av direktivet
Kraven föreslås gälla för EU-företag med antingen:
- fler än 500 anställda och en nettoomsättning på mer än 150 miljoner euro globalt (kategori 1), eller
- fler än 250 anställda och nettoomsättning på mer än 40 miljoner euro globalt och vars omsättning till minst 50 procent är hänförlig till vissa särskilda sektorer, däribland textilier, kläder och skor, jordbruk, skog, livsmedel och drycker, mineraler och metall (kategori 2).
Enligt förslaget ska också vissa företag utanför EU omfattas i den mån deras omsättning genereras i EU och ligger i linje med ovan.
Krav på ett stort antal åtgärder
Det föreslagna direktivet uppställer krav på ett stort antal åtgärder som berörda företag måste vidta. Ledningen ska uttryckligen beakta hållbarhetsrisker som en del i bolagsstyrningen och övervaka processerna för due diligence avseende mänskliga rättigheter och miljö. Ledning och styrelsen ska också beakta mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i beslutsfattandet.
Enligt det föreslagna direktivet ska berörda företag bl.a.:
- Genomföra due diligence för att identifiera faktiska och potentiella negativa inverkningar på mänskliga rättigheter och miljö. Skyldigheten omfattar den egna verksamheten, men också dotterbolag och etablerade avtalsrelationer i den egna värdekedjan.
- Upprätta en due diligence-policy och säkerställa att due diligence är integrerat i företagets samtliga övriga policydokument.
- Genomföra åtgärder för att förebygga eller mildra potentiell negativ inverkan på mänskliga rättigheter och miljö samt stoppa eller minimera omfattningen av faktisk negativ inverkan. Som exempel på sådana åtgärder nämns åtgärdsplaner, avtalsvillkor och stöd till samarbetspartners, men också om så krävs att avsluta eller inte ingå avtalsrelationer som bryter mot direktivets krav.
- Införa ett klagomålsförfarande.
- Regelbunden översyn, utvärdering och utveckling av företagets system och rutiner för due diligence.
- Kommunicera såväl vidtagna due diligence-åtgärder som identifierade negativa inverkningar och vidtagna åtgärder på årsbasis.
Företag som tillhör kategori 1 ska också anta en plan för att säkerställa att affärsmodellen och affärsstrategin är kompatibel med omställningen till en hållbar ekonomi och Parisavtalets begränsning av den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
De företag som inte följer kraven ska kunna få omsättningsbaserade böter. Dessutom ska det finnas en skadeståndsskyldighet för företag som orsakar skador som kunnat undvikas genom att uppfylla kraven på due diligence.
Skäl att redan nu anpassa verksamheten
Förslaget kommer nu att behandlas vidare av Europeiska rådet och Europaparlamentet. Det finns dock en stor enighet rörande förslaget i stort även om den vidare processen säkert kommer resultera i vissa justeringar.
Vår rekommendation är att redan nu se över hur ni arbetar med due diligence i leverantörskedjan avseende hållbarhetsrisker, och särskilt mänskliga rättigheter och miljö. Även om de skarpa kraven ligger ett antal år framåt i tiden är de på intågande.
Kraven träffar formellt enbart stora företag. Trots det kommer också små- och medelstora företag att beröras i egenskap av leverantörer och kunder till stora företag. Att ha goda rutiner och processer i detta avseende är därutöver en viktig del för ett hållbart företagande och kommer alltmer bli en hygienfaktor – oavsett företagsstorlek.
Har du frågor eller funderingar kring det nya förslaget eller andra frågor relaterade till krav på hållbart företagande är du varmt välkommen att kontakta oss.