Avfallsregleringen i Sverige är föremål för omfattande ändringar. EU beslutade under 2018 om ändringar i avfallslagstiftningen, genom det så kallade avfallspaketet. Samtliga ändringar i avfallspaketet ska implementeras i medlemsstaterna senast 2025 men det har redan medfört omfattande ändringar i svensk avfallslagstiftning.
Avfallslagstiftningen påverkar en rad olika aktörer såsom kommuner, fastighetsägare, avfallsbolag, verksamhetsutövare inom olika sektorer såsom bygg- och rivning, anläggningsarbeten, jordbruk och industri. Nu beslutade lagändringar och kommande lagändringar och efterföljande praxis innebär olika konsekvenser för olika sektorer. I detta nyhetsbrev fokuserar vi framförallt på de effekter som redan implementerade ändringar i avfallspaketet, samt kommande ändringar, får på kommunernas ansvar att hantera avfall.
Begreppet kommunalt avfall införs
Begreppet kommunalt avfall har införts i miljöbalken. Begreppet har stora likheter med den tidigare svenska definitionen av begreppet hushållsavfall. Ändringen till begreppet kommunalt avfall är enligt Naturvårdsverket inte avsedd att förändra ansvaret för avfallshanteringen. Detta återstår dock att se då det i dagsläget inte är fastställt precis vad begreppet avser.
EU-kommissionen ska utarbeta riktlinjer för definitionen av kommunalt avfall. Riktlinjerna kommer att vara vägledande vid tillämpningen av bestämmelser som innehåller begreppet kommunalt avfall.
Nya regler om bygg- och rivningsavfall
Det har införts nya regler avseende bygg- och rivningsavfall. Regleringen innebär att avfallet ska sorteras i ett antal specificerade fraktioner, krav på källsortering införs och ansvaret för avfall från hushåll tydliggörs.
Detta medför även att kommuner får ansvar för avfallshanteringen avseende bygg- och rivningsavfall som inte produceras i en yrkesmässig verksamhet.
När avfall upphör att vara avfall
Avfallsdirektivets artikel om när avfall upphör att vara avfall är numera införd i miljöbalken. Detta har skett i syfte att kunna tillämpa EU-rättsliga förordningar om när olika avfallsslag upphör att vara avfall. Den återvinning av avfall som görs i Sverige idag bedöms i oftast i det enskilda fallet.
Rapportskyldighet om kommunalt avfall
Kommuner ska årligen lämna uppgifter till Naturvårdsverket om det kommunala avfall som samlas in i kommunen. Det gäller även de aktörer som avser transportera kommunalt avfall utomlands. Första rapporteringen gäller 2021 och ska göras senast den 30 juni 2022.
Naturvårdsverket har tagit fram föreskrifter som reglerar vilka uppgifter som kommunerna ska lämna in. Inför den första rapporteringen ska Naturvårdsverket ta fram vägledning om hur uppgifterna ska lämnas. Vägledningen beräknas vara klar under hösten 2021.
Förbud mot att förbränna separat insamlat avfall
Det har införts ett förbud mot att avfall som samlats in separat för att förberedas för återanvändning eller materialåtervinning går direkt till förbränning eller deponi. Det kan till exempel handla om källsorterade plastförpackningar och bioavfall. Förbudet gäller inte avfall som uppkommit vid behandling av separat insamlat avfall där förbränning eller deponering ur miljösynpunkt är det bästa alternativet.
Ökat avfallsförebyggande arbete i kommunerna
Kommunerna ska informera hushållen om avfallsförebyggande åtgärder för att minska uppkomsten av avfall. Kommunerna ska även, vid behov, informera Naturvårdsverket om avfallsförebyggande åtgärder och åtgärder för att förebygga och begränsa nedskräpning.
Anteckningsskyldighet om farligt avfall
Anteckningsskyldigheten för farligt avfall har utökats och ändrats. Ändringarna innebär framför allt att skyldigheten preciseras vad gäller hur och vad som ska antecknas. För behandlare har till exempel tillkommit krav på uppgifter om resultatet av behandlingen.
Rapportskyldighet om farligt avfall
Det har införts en skyldighet för verksamheter att rapportera in antecknade uppgifter om farligt avfall till ett avfallsregister hos Naturvårdsverket. Skyldigheten gäller den som är anteckningsskyldig för farligt avfall och uppgifterna ska lämnas till Naturvårdsverket senast två dagar efter att anteckningen har gjorts eller sammanställts.
För farligt avfall som har producerats av hushåll finns vissa lättnader i regleringen.
Krav på separat insamling av matavfall från hushåll
Kommunerna ska tillhandahålla ett system för att samla in matavfall från hushåll och transportera bort matavfallet skilt från annat avfall.
Regeringen har beslutat att kommunernas system för separat insamling av matavfall ska vara på plats senast den 31 december 2023.
För kommuner där separat insamling inte anses genomförbar eller inte anses ge fördelar som överväger nackdelarna får Naturvårdsverket meddela föreskrifter om undantag och, i enskilda fall, ge dispens från kravet på separat insamling.
Höjda återvinningsmål
Målen för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall höjs stegvis fram till år 2035. Målen för materialåtervinning av förpackningsavfall såsom de olika materialspecifika materialåtervinningsmålen höjs gradvis fram till år 2030. En första höjning sker år 2025.
Kommande ändringar
Samtliga ändringar i avfallspaketet ska implementeras senast 2025. Det kommer alltså utöver vad som framgår ovan att genomföras ytterligare ändringar i svensk reglering under de närmaste åren. Detta kommer att avse bland annat följande skyldigheter för Sverige, vilket får effekter på kommunerna eftersom ansvaret för avfallshanteringen ligger på kommunerna. Sverige ska:
- Senast den 5 januari 2023 ha säkerställt att alla system för utökat producentansvar som har inrättats före den 4 juli 2018 följer de nya minimivillkoren i avfallsdirektivet.
- Senast den 31 december 2023 ha säkerställt att biologiskt avfall antingen separeras och materialåtervinns vid källan eller samlas in separat och inte blandas med andra typer av avfall.
- Senast den 31 december 2024 ha inrättat system för utökat producentansvar för alla förpackningar.
- Senast den 1 januari 2025 ha infört separat insamling av textilier samt av farligt avfall från hushåll.
Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om avfallsreglering eller vid andra frågor kopplade till miljörätt.