I somras publicerades SOU 2021:53 – En rättssäker vindkraftsprövning. Utredningen innehåller flera förslag till förändringar i syfte att öka rättssäkerhet, förutsebarhet och effektivitet i prövningen av vindkraftsanläggningar.
Kommunernas roll i etableringen av vindkraft diskuteras grundligt och utredningen problematiserar det nuvarande systemet med kommunal tillstyrkan vilket man menar skapat en osäkerhet för projektörer och inverkat negativt på vindkraftsutbyggnaden i Sverige. För att åtgärda problemen föreslås att en särskild lag om lokaliseringsbesked för tillståndspliktig vindkraft införs. Ett lokaliseringsbesked ska enligt förslaget lämnas av kommunen inom fem månader från begäran och vara en förutsättning för att projekt tas upp till prövning. Underlaget för kommunens beslut ska vara begränsat till lokalisering utifrån mark- och vattenanvändning medan exempelvis naturmiljö- och artskyddsfrågor ska prövas av tillståndsmyndigheten. Beslutet ska motiveras och ett positivt besked föreslås vara giltigt i fem år.
Utöver förändringarna rörande kommunens roll föreslår utredningen också att de svenska reglerna gällande hinderbelysning anpassas till internationella riktlinjer. Enligt dessa anses ett medelintensivt rött ljus godtagbart upp till 315 meter, att jämföra med dagens svenska gräns på 150 meter. Över höjdgränsen övergår belysningen i ett högintensivt vitt sken vilket anses mer störande för omgivningen. En höjd gräns bör därför enligt utredningen vara positiv för vindkraftsopinionen.
En välkommen utveckling
Sammantaget lämnar utredningen förslag som, om de blir verklighet, sannolikt skulle ha positiva effekter för vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Kommunerna ska enligt förslaget fortfarande ha möjlighet att stoppa etableringar, men deras roll tydliggörs och processen effektiviseras. Det skulle inte längre vara möjligt för kommunen att låta en förfrågan ligga obehandlad, att lämna negativa besked utan motivering eller att ändra sig under processens gång. Att ett bindande besked ges tidigt innebär att projekt som ändå inte skulle gått att genomföra kan avslutas istället för att kostsamma processer under lång tid drivs i onödan – en välkommen utveckling för svensk vindkrafts framtid.
Vill du veta mer om utredningen eller gav artikeln upphov till andra frågor? Du är varmt välkommen att kontakta någon av oss eller din vanliga kontakt på Lindahl.