Efter regeringens beslut den 16 april har den nya förordningen om hyresrabatter i utsatta branscher, med anledning av coronavirusutbrottet, nu publicerats. Här redogör Lindahls experter på området för förordningens innehåll. Boverket kommer att ta fram ett formulär för ansökningar som ska användas för ansökningar, men detta har ännu inte publicerats. Förordningens innehåll stämmer i allt väsentligt överens om vad man tidigare kunnat utgå från.
Förordningen om statligt stöd när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran beslutades av regeringen den 16 april 2020 och har fått SFS-nummer 2020:237.
Av förordningen framgår bland annat följande:
- Om en överenskommelse träffas mellan hyresvärden och hyresgästen om en rabatt på hyran under perioden från den 1 april till och med den 30 juni 2020 svarar staten gentemot hyresvärden för en del av den rabatten.
- Stöd får lämnas till hyresvärdar som slutit avtal om hyra av lokal med hyresgäster som under den ovan angivna perioden var verksamma i någon av de branscher som framgår här. Utgångspunkten är att verksamheter inom sällanköpshandel såsom handel med personbilar, varuhus- och stormarknadshandel, specialiserad butikshandel (böcker, kläder, specialiserad livsmedelshandel m m), hotell, restaurang, konferensverksamhet, resebyråverksamhet, tandläkarverksamhet, m m omfattas av stödåtgärden.
Förutsättningar för stöd
I förordningen anges vidare att följande förutsättningar ska vara uppfyllda för att stöd ska kunna lämnas till en hyresvärd:
- Det underliggande hyresavtalet ska vara tecknat senast den 1 mars 2020 med hyran helt eller delvis bestämd till ett fast belopp i kronor.
- Hyresgäst som bedriver verksamhet som omfattas av stödåtgärden (se ovan) ska ha hyrt lokalen under perioden 1 april till 30 juni 2020.
- Överenskommelse om rabatt på hyran ska ha träffats senast den 30 juni 2020. Med rabatt avses att hyran understiger det fasta belopp som skulle ha betalats under samma period enligt avtalet och på i övrigt oförändrade villkor.
Stödet får inte lämnas till Statens fastighetsverk, till statlig myndighet eller till en hyresgäst som per den 31 december 2019 var i ekonomiska svårigheter på sätt som avses i EU:s förordning nr 651/2014 artikel 2.18. Med ekonomiska svårigheter avses därvid bland annat aktiebolag (i) vars tecknade aktiekapital försvunnit till mer än hälften på grund ackumulerade förluster, (ii) som är föremål för kollektivt insolvensförfarande, (iii) som har fått undsättningsstöd eller (iv) haft en för hög skuldsättningsgrad.
Stödets storlek
Stöd får lämnas till en hyresvärd med 50 procent av den rabatt på det fasta hyresbeloppet som hyresvärden och hyresgästen har kommit överens om för perioden 1 april till 30 juni 2020. Stödet får dock aldrig vara högre än 25 procent av den tidigare fasta hyran.
En och samma hyresgäst kan inte beviljas stöd med mer än 800 000 euro oberoende av vem som är hyresvärd. När stödets storlek bestäms ska hänsyn därför tas till de stöd som beviljats andra hyresvärdar med avseende på samma hyresgäst. Här måste således en hyresvärd vara uppmärksam på om hyresgästen beviljats stöd avseende andra lokaler även hos andra hyresvärdar.
Boverket och länsstyrelsernas ansvar
Sju av landets länsstyrelser kommer att ansvara för att pröva frågor om stöd och ansökan ska ha kommit in till ansvarig länsstyrelse mellan den 1 juli 2020 och den 31 augusti 2020 (vilket är en kortare period än vad som tidigare meddelats).
Boverket ansvarar för utbetalning av stödet och det är även Boverket som kommer att fastställa formuläret på vilket ansökan ska ske samt klargöra vilka handlingar som ska bifogas ansökan. Boverket ges även rättighet att meddela föreskrifter om verkställighet av förordningen. Ansökan ska under alla omständigheter omfatta de uppgifter som krävs för att bedöma om sökanden är berättigad till stöd i enlighet med de villkor och förutsättningar som anges ovan i detta nyhetsbrev.
Länsstyrelserna ges ett visst ansvar för uppföljning av stöd som betalats ut och stödmottagare ska på begäran kunna lämna kompletterande uppgifter. Om oriktiga uppgifter lämnats eller stödet av annan orsak bestämts felaktigt innehåller förordningen även regler om återbetalning av stöd.
Förordningen finns tillgänglig i fulltextformat här.
Frågor?
Vill du veta mer eller har du några frågor?
Kontakta någon av våra verksamma advokater inom Lindahls kompetensgrupp för fastighetsrätt, eller din vanliga kontakt på Lindahl.