De krisåtgärder som nu genomförs av regering och riksdag med anledning av coronavirusets spridning påverkar inte skyldigheten att löpande bokföra uppkomna skulder i bolaget. Till exempel medför möjligheterna till anstånd med inbetalning av skatt under tre redovisningsperioder endast en likviditetslättnad; inte en skuldlättnad. Skatten ska alltså skuldbokföras på sedvanligt sätt.
Bestämmelserna om kontrollbalansräkning i 25 kap. 13-20a §§ ABL innebär, i korthet, att styrelsen vid befarad kapitalbrist (det egna kapitalet understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet) är skyldig att genast upprätta en kontrollbalansräkning som ska revisorsgranskas och läggas fram på bolagsstämma. Om styrelsen försummar sina förpliktelser enligt regelverket kan styrelseledamöterna ådra sig personligt betalningsansvar för skulder som uppkommer under den tid som försummelsen består.
I ekonomiskt svåra lägen skärps styrelseledamöternas ansvar för uppföljning av bolagets ekonomiska ställning. I rådande läge gäller det också att vara särskilt vaksam på att fordringar kan sakna värde till följd av motpartens betalningssvårigheter, och därför behöva skrivas ned.
Vi rekommenderar följande som en miniminivå för bolagsstyrelsers handlingsplikt i förhållande till regelverket i 25 kap. ABL:
- Släpa inte med bokföringen. (För mindre företag betyder detta minst månadsvisa – det vill säga: inte kvartalsvisa – överlämningar av bokföring till extern redovisningskonsult.)
- Ha minst månadsvisa uppföljningar av bolagets ekonomiska ställning. Dokumentera dessa uppföljningar; och särskilt då styrelsens överväganden avseende till exempel värdet på osäkra tillgångsposter.
- Upprätta kontrollbalansräkning så snart kritisk kapitalbrist kan befaras.
- Konsultera vid behov er redovisningskonsult, revisor eller advokat.
Frågor?
Vill du veta mer eller har du några frågor? Kontakta någon av nedan angivna advokater, eller din vanliga kontakt på Lindahl.