Vid en presskonferens den 25 mars presenterade regeringen ytterligare ett krispaket för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronavirusutbrottet. Ett av de presenterade förslagen innebär att staten ska bära 50 procent av en eventuell hyresnedsättning av upp till 50 procent av den fasta hyran för sektorer som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Stödet ska kunna sökas i efterhand av hyresvärden.
Regeringens presentation väcker ett stort antal frågor och vi har redan haft ett antal fastighetsbolag som har hört av sig med funderingar kring vad förslaget innebär i praktiken. Detta inte minst då ett stort antal hyresgäster redan har initierat dialoger rörande hyresnivåer, rabatter och hyresnedsättning. De frågor vi har fått rör även vilka sektorer som omfattas av regeringens förslag samt hur eventuella överenskommelser om hyresnedsättning ska utformas för möjlighet att söka och erhålla den aktuella ersättningen från staten.
Informationen från regeringen är så här långt knapphändig och såvitt vi känner till har regeringen ännu inte lämnat något detaljerat förslag kring den tillfälliga rabatten för hyreskostnader till riksdagen (vilket kommer att hanteras som en extra ändringsbudget). En stödordning där utformningen preciseras kommer dock att tas fram.
Regeringen förklarade under pressträffens frågestund att en förhandling måste initieras mellan hyresvärden och hyresgästen, men att det aktuella stödet ska göra det enklare för hyresvärd och hyresgäst att komma överens och att dessa diskussioner behöver komma igång omgående även om formerna för stödet ännu inte är helt fastställda. Regeringen menade vidare att man förutsätter att hyresvärdarna redan nu är generösa mot hyresgästerna och att alla är beredda att agera snabbt i dessa frågor.
Rent juridiskt ska det framhållas att statligt stöd generellt sett inte är förenligt med EU:s statsstödsregler, vilka som utgångspunkt förbjuder statligt stöd. Nyssnämnda bestämmelser är införlivade och giltiga i svensk rätt. Om en medlemsstat önskar lämna statligt stöd ska detta anmälas till EU-kommissionen och stödåtgärderna får inte införas förrän kommissionen har granskat och godkänt åtgärderna. Enligt regeringens uttalanden vid pressträffen har EU-kommissionen initialt gett ett positivt besked kring det nu föreslagna stödet avseende hyresrabatter.
Eftersom den föreslagna stödåtgärden kräver kommissionens godkännande är det inte osannolikt att dess införande kommer att ta längre tid jämfört med åtgärder som ”endast” ska beslutas i riksdagen. Detta är sannolikt också förklaringen till att stödet, i enlighet med vad som anges i regeringens pressmeddelande, ska kunna sökas i efterhand. Vidare anges att stödet lämnas under perioden 1 april – 30 juni 2020.
Frågan om hyressänkningar och hyresrabatter har debatterats intensivt de senaste dagarna och i massmedia har vi kunnat se att flera kommuner har konstaterat att kommunallagens regler om förbud mot stöd till enskilda och krav på likabehandling hindrar hyressänkningar och hyresrabatter i de fall kommunen/ kommunala bolag är hyresvärd. Även SKR (Statens kommuner och regioner) har flaggat för att frågan måste utredas. Frågan berördes inte i samband med pressträffen, men det är en angelägen fråga för de hyresgäster som hyr direkt av en kommun eller ett kommunalt bolag.
Vi bevakar givetvis den vidare hanteringen av ärendet och förslagets utformning.
Frågor?
Vill du veta mer eller har du några frågor?
Kontakta någon av våra verksamma advokater inom Lindahls kompetensgrupp för fastighetsrätt, eller din vanliga kontakt på Lindahl.