Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler för andrahandsuthyrning och överlåtelse av bostad. Ändringarna syftar till att förhindra svarthandel med hyreskontrakt och annat missbruk av hyresrätter, t.ex. andrahandsuthyrning till oskälig hyra.
ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSLÄGENHET
Hyreslagen ger hyresgästen rätt att med hyresnämndens tillstånd byta sin hyresrätt mot en annan bostad. Efter lagändringen omfattar bytesrätten endast byten mellan hyresrätter, till skillnad från tidigare då en hyresrätt kunde bytas även mot villa, bostadsrätt eller annan boendeform. För hyresnämndens tillstånd krävs framöver synnerliga skäl för bytet av hyresrätten om hyresgästen vid tidpunkten för ansökan har bott i lägenheten under en kortare tid än ett år. Det införs dessutom en reglering om att hyresnämnden inte ska lämna tillstånd till bytet om det finns anledning att anta att någon som är delaktig i bytet har begärt, avtalat om eller tagit emot otillåten ersättning.
Genom lagändringen stramas vidare sanktionerna vid otillåten överlåtelse upp. För det första gäller framöver att en hyresgäst som utan erforderligt tillstånd överlåter hyresrätten till sin bostad inte längre undgår förverkande genom att göra rättelse eller ansöka om tillstånd och få ansökan beviljad. Istället måste hyresgästen för att undgå förverkande framöver visa att han eller hon hade en giltig ursäkt för sitt agerande. Ändringen gäller även andrahandsuthyrning utan erforderligt tillstånd.
För det andra införs en uttrycklig bestämmelse om att det utgör grund för förverkande att begära, ta emot eller lämna en otillåten ersättning vid överlåtelse av en hyresrätt. För det tredje skärps straffskalan för att ta betalt för upplåtelse och förmedling av bostadslägenheter till att brottet kan ge fängelse i högst fyra år vid grovt brott. Det blir dessutom straffbart att betala ersättning för en hyresrätt. Även detta brott kan ge fängelse i högst fyra år vid grovt brott.
SKÄLIG HYRA VID ANDRAHANDSUTHYRNING M.M.
Genom lagändringen införs ett tak för när hyran kan anses skälig vid andrahandsuthyrning. Därvid gäller att en hyra som överstiger den hyra som förstahandshyresgästen betalar aldrig anses som skälig. Förstahandshyresgästen får dock ta ut tillägg för möbler och annan utrustning som ingår i andrahandsupplåtelsen, men tillägget får inte överstiga 15 procent av den hyra som förstahandshyresgästen betalar. Tillägg för andra nyttigheter som ingår i andrahandsupplåtelsen får inte överstiga förstahandshyresgästens kostnad för dem. Regeln gäller proportionerligt om en del av bostaden hyrs ut.
Att hyran vid andrahandsuthyrningen inte överstiger den föreskrivna taknivån är framöver en förutsättning för att få hyresnämndens godkännande till andrahandsuthyrningen.
Till regeln om skälig hyra vid andrahandsuthyrning kopplas sanktioner. Om förstahandshyresgästen tar ut hyra som överstiger nämnd taknivå är det för det första grund för förverkande, om förstahandshyresgästen inte kan visa någon giltig ursäkt, och för det andra straffbart, om andrahandsuthyrningen skett utan samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden. Brottet kan ge fängelse i högst två år.
Det införs även en reglering med innebörden att om den lägenhet som hyrs ut av förstahandshyresgästen inte används av denne som bostad i beaktansvärd utsträckning, ska en upplåtelse alltid anses vara för självständigt brukande (och kräver således hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd).
Därtill utökas möjligheten för andrahandshyresgästen eller inneboende att återkräva överhyra från förstahandshyresgästen från ett år till två år.
Om du eller ditt företag behöver hjälp eller har frågor kan vi vara behjälpliga med råd om vad lagändringarna innebär för er. Kontaktuppgifter till alla våra kontor hittar ni längst ner på sidan.