Storbritannien kommer att formellt träda ur den Europeiska Unionen den 29 mars 2019. Med lite mindre än en månad kvar till utträdet kvarstår det fortfarande många frågor om hur Brexit kommer att påverka företag som är aktiva på den brittiska marknaden.
EU-varumärkes- och EU-mönsterregistreringar ger idag rättighetsinnehavare ett skydd i samtliga 28 medlemsländer i EU. Storbritanniens utträde ur unionen innebär att dessa rättigheter sannolikt inte längre kommer att åtnjuta något skydd på de brittiska öarna efter utträdet. I syfte att säkerställa europeiska rättighetsinnehavares intressen, även om inget avtal har träffats vid slutet av mars (en så kallad ”No-deal Brexit”), har den brittiska regeringen meddelat en rad föreskrifter. Bland annat har man garanterat att:
- innehavare av registrerade EU-varumärken eller EU-mönster kommer att beviljas en identisk korresponderande brittisk rättighet till ”en minimal administrativ börda”; samt att
- innehavare av EU-varumärkes- eller EU-mönsteransökningar som ännu inte har registrerats kommer att ha möjligheten att söka skydd för dessa i Storbritannien med bibehållen prioritet.
”Brexit means Brexit”?
Den lösning som presenterats av den brittiska regeringen garanterar att europeiska rättighetsinnehavare bibehåller, eller i vart fall får ett likvärdigt skydd, för sina immateriella rättigheter även vid en ”No-deal Brexit”. I likhet med andra aspekter av Brexit kvarstår dock många frågetecken, bland annat hur den faktiska processen att skapa korresponderande brittiska rättigheter kommer att gå till och om detta kommer att ske kostnadsfritt eller mot en avgift.
Enligt uppskattningar från den Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet finns det idag över 11 miljoner registrerade EU-varumärken. Arbetet med att implementera och skapa korresponderande rättigheter kommer att innebära en stor administrativ belastning för den brittiska immaterialrättsmyndigheten. Detta kommer i sin tur medföra långa handläggningstider.
Framtidssäkra era rättigheter i Storbritannien med Lindahl
Brexit-processen har präglats av stor osäkerhet och med en månad kvar är det svårt att förutspå om parterna kommer att träffa ett avtal innan den 29 mars, om övergångsperioden kommer att förlängas eller om det blir en ”No-deal Brexit”.
Utifrån den informationen som är tillgänglig i dagsläget rekommenderar vi därför att ni så snart som möjligt undersöker vilka av era rättigheter som berörs. Är den brittiska marknaden av vikt för er verksamhet är det befogat att redan i detta skede lämna in en nationell brittisk varumärkesansökan, eller mönsteransökan om så är möjligt, för att säkerställa skyddet för era rättigheter i Storbritannien även vid en ”No-deal brexit”.
Som en av Sveriges ledande juridiska rådgivare inom immaterialrätt är vi självfallet redo att hjälpa er att framtidssäkra era rättigheter.
Lindahls immaterialrättsgrupp biträder med rådgivning om patent, varumärken, upphovsrätt och mönsterrätt. Vi kan hjälpa till med IP-strategier och löpande hantering av klienters varumärken och mönster, såväl vid ansökan, vidmakthållande och försvarande av registrering och rättigheter.