Välkommen till en ny upplaga av Upphandlingsfokus i Syd!
Dagen bjuder bl.a. på föredrag av externa talare från Svenskt Näringsliv, Konkurrensverket och AKC Syd men också senaste domstolspraxis på upphandlingsområdet samt fördjupande kunskapspass från Lindahls upphandlingsrättsliga experter. Självklart finns tid för nätverkande och erfarenhetsutbyte med kollegor inom upphandlingsområdet.
Varmt välkommen!
Program för dagen
08:00-08:30 - Mingel, registrering och frukost
08:30-08:45 - Inledning. Annika Andersson, Lindahl Moderator för dagen
08:45-09:45 - Nio förslag till åtgärder mot korruption
I en ny rapport som publicerades den 4 mars 2024 varnar Svenskt Näringsliv för offentlig korruption i Sverige. Sverige har länge varit ett av världens minst korrupta länder. Men i organisationen Transparency Internationals senaste index över uppfattad korruption sjunker Sverige, och noterade sin sämsta placering någonsin sedan mätningen startade 1995. Vi har bjudit in Ellen Hausel Heldahl, jurist och expert på offentlig upphandling på Svenskt Näringsliv, för att kommentera och lyfta delar av rapporten. Vilka problem och brister är vanliga i offentlig upphandling och hur ska vi göra för att åtgärda bristerna? Ellen kommer presentera de nio förslagen för att bekämpa korruption som sammanställts i rapporten. Ellen har tidigare varit chef för avdelningen för tillsyn över offentlig upphandling på Konkurrensverket, arbetat som kansliråd i Regeringskansliet, huvudsekreterare i flera utredningar och som förbundsjurist på SKR.
09:45-10:15 - Fika
10:15-11:00 - Senaste domstolspraxis på upphandlingsområdet
Hanna Wackå och Erik Rosenberg, Lindahl
11:00-11:45 - Konkurrensverkets upphandlingstillsyn
Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för offentlig upphandling i Sverige, med vad innebär uppdraget i praktiken? Vi har bjudit in Therése Westermark från Konkurrensverket för att berätta om hur tillsyn bedrivs och verkets strategiska satsningar. Therése kommer bland annat att berätta om Konkurrensverkets senaste förslag till ställningstaganden om bland annat ÄTA-arbetens förenlighet med LOU:s ändringsbestämmelser och om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument.
Therése Westermark är jurist och har många års erfarenhet av att av arbeta med offentlig upphandling. Hon har tidigare arbetat som upphandlare och juristchef på Polismyndighetens inköpsenhet. Idag arbetar hon som ansvarig för Konkurrensverkets upphandlingstillsyn.
11:45-12:45 - Lunch
12:45-13:25 - Parallella spår
- Lokalanskaffning – vad gör vi nu?
Linnea Tornberg och Julia Ferdinandsson, Lindahl
Vi har även bjudit in Patrik Adersjö för att delta i en spännande diskussion avseende lokalanskaffning. Patrik jobbar som upphandlare på VA SYD och har tidigare erfarenhet som lokalförsörjare. - Prissättningsfrågor
Hanna Wackå och Zainab Al-Awadi, Lindahl
13:30-14:15 - Parallella spår
- Avtalssamverkan mellan upphandlande myndigheter
Linnea Tornberg och Amela Grgic, Lindahl - Uteslutning och självsanering
Sarah Ottosson och Johanna Olsson, Lindahl
14:15-14:45 - Fika
14:45-15:45 - Arbetslivskriminalitet- ett växande samhällsproblem
Arbetslivskriminalitet kan drabba alla och förekommer i många branscher där både offentliga och privata inköpare upphandlar varor och tjänster. Sedan 2018 samverkar nio svenska myndigheter för att stoppa fusk, regelöverträdelser och ren brottslighet i arbetslivet. Tillsammans planerar, genomför och följer de upp det gemensamma arbetet.
Maria Arp från sekretariatet för myndighetssamverkan, nationella operativa avdelningen (NOA) är jurist och berättar om det arbete som bedrivs på det myndighetsgemensamma centret mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region Syd som öppnades i Malmö i december förra året. Vad fokuserar det myndighetsgemensamma arbetet på? Hur samordnar man detta omfattande arbete? Hur man kan förebygga arbetslivskriminalitet? Vad ska man göra om man misstänker att ett företag bryter mot reglerna.
15:45-16:00 - Summering och avslutning