Lindahl är en av de ledande legala rådgivarna på den nordiska fastighetsmarknaden. Våra experter erbjuder juridisk fullservice till aktörer inom fastighetsbranschen och kan bistå i allt från de mest komplexa transaktionerna till löpande rådgivning i den dagliga verksamheten.
Lindahl har gedigen erfarenhet inom fastighetsrätt och biträder löpande såväl svenska som internationella bolag, privata och publika fastighetsbolag, fastighetsutvecklare, fonder, kommuner och regioner – vid inhemska och gränsöverskridande fastighetsärenden.
Vårt fastighetsteam samarbetar ofta med byråns övriga specialister, exempelvis inom kapitalmarknad, bank och finans, skatt samt miljö- och entreprenadrätt.
“High competence from juniors to seniors. Full service firm. Availability 24/7.”
Så hjälper vi ditt företag
Lindahls jurister stöttar företag i hela processen mot att genomföra lyckade fastighetsaffärer. Våra tjänster innefattar fastighetsbildning, fastighetspaketering, fastighetsreglering och fastighetstransaktioner - samt markfrågor och markjuridik.
Vi arbetar löpande med såväl stora och komplexa fastighetstransaktioner, som vardaglig fastighetsrättslig rådgivning.
Vi vet att juridiken endast är en av pusselbitarna i en väl genomförd affär och vår ambition är att vi genom vår gedigna kunskap, erfarenhet och ett kontinuerligt engagemang ska leverera raka och tydliga råd av högsta kvalitet för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en lyckad affär.
Det här är fastighetsrätt
Det fastighetsrättsliga området rör alla juridiska frågor kopplade till fastighetsbildning, fastighetspaketering, fastighetsreglering och fastighetstransaktioner. Vilka berör fastighetsägare, fastighetsköpare, hyresvärdar och hyresgäster. Den svenska kommersiella fastighetsmarknaden har växt sig starkare under senare år, vilket gjort den attraktiv för både svenska och internationella investerare. Det har lett till ett ökat behov av nybyggnation och projektering, som ställer högre krav hantering fastighetsrättsliga frågor.
Fastigheter är värdefulla tillgångar, och många fastighetsrättsliga frågor handlar om äganderätt, besittningsskydd, nyttjanderätter och arrenderätt av en fastighet. Det handlar även om markjuridik och markfrågor rörande exploatering, klyvning och avstyckning.
Vid fastighetsbildning, fastighetspaketering och fastighetsreglering kan det uppstå tvister, då det i många fall handlar om fastighetstransaktioner med stora belopp. Lindahls jurister kan därför bistå med viktig fastighetsrättslig kunskap och stöd i områdets alla legala frågor.
Vanliga frågor:
-
Hur strukturerar vi vårt byggnadsprojekt, för att hålla valet om upplåtelse mellan hyres- och bostadsrätt öppet så länge som möjligt?
Det finns flera sätt att åstadkomma detta. Lämplig struktur beror bl.a. på i vilket skede av processen projektet befinner sig i, hur tidplanen ser ut och om projektet innefattar parkering/garage, lokaler eller social omsorg etc. En översikt av eventuella fastighetsbildningsåtgärder är avgörande, och om dessa kan genomföras på ett fastighets- och skattemässigt förmånligt sätt. Det är även nödvändigt att klargöra hur finansieringen kommer se ut, då det påverkar tillämpad struktur för genomförandet.
-
Vad är indirekt besittningsskydd?
En lokalhyresgäst har i regel ett indirekt besittningsskydd, om hyresförhållandet upphör efter att ha varat mer än nio månader i följd. Det innebär att hyresvärden i vissa fall är skyldig att ersätta hyresgästen för den ekonomiska förlust som uppstått som konsekvens av att hyresförhållandet upphör.
-
Vad gäller kring hyressättning för lokaler?
För lokaler gäller fri hyressättning. Om det däremot handlar om att hyresvärden sagt upp hyresavtalet till villkorsändring, måste de begärda villkoren vara skäliga, vilket även omfattar den begärda hyran.
-
Vilken rätt har Trafikverket att, med stöd av järnväg/vägplan, ianspråkta vår fastighet för tillfälligt nyttjande? Vilken rätt till ersättning har vi för markintrånget?
Trafikverket har, med stöd av en järnvägs- eller vägplan, långtgående rättigheter att ta mark i anspråk. Vad Trafikverket har rätt göra för arbete inom det tillfälliga nyttjanderättsområdet ska framgå av järnvägsplanen, och området ska vara utmärkt i plankartan. Trafikverket är skyldig att betala ersättning för det intrång som nyttjandet medför. Ersättningen prövas inte inom ramen för antagande av järnvägsplanen. Det hanteras istället genom överenskommelse mellan Trafikverket och fastighetsägaren, eller genom prövning i domstol.
-
Ett fastighetsbolag vill köpa en fastighet för bostadsändamål. Enligt säljaren har det bedrivits industriverksamhet på fastigheten, men sanering har genomförts och marken är redo för exploatering. Vilken risk löper fastighetsägaren till ytterligare sanering från tillsynsmyndigheten? Kan denna risk avtalas bort i fastighetsöverlåtelseavtalet?
En fastighetsägare kan bli ansvarig för utredning och eventuell sanering om fastighetsägaren inför köpet kände till detta, eller bör ha känt till det. Fastighetsägarens ansvar gäller i den mån verksamhetsutövaren, som givit upphov till föroreningen, inte kan utkrävas ansvar. Vid en fastighetsöverlåtelse råder full avtalsfrihet om vem, av köpare och säljare, som bär ansvar för utredning och sanering av föroreningar. Parternas avtal binder däremot inte till miljömyndigheterna, vilket gör att en fastighetsägare kan bära ansvar om det inte går att ställa krav mot verksamhetsutövaren som givit upphov till föroreningen.
-
Ett fastighetsutvecklingsbolag planerar att, tillsammans med ett annat bolag, förvärva ett markområde. Ett markområde som är tänkt att delas upp i flera separata fastigheter, och bebyggas med bostäder som ska upplåtas med bostadsrätt. Finns det något särskilt att tänka på i ett sådant projekt?
Detta projekt rymmer flertalet legala frågor som noga behöver övervägas. En viktig aspekt att utreda är lämplig struktur för projektet. Vid bedömning av lämplig struktur för projektet behöver flertalet frågeställningar övervägas. Vilka innefattar parternas samarbete i ett gemensamt bolag, fastighetsbildningsåtgärder samt rättsliga frågor om skatt, plan- och bygg och entreprenad. För att skapa förutsättningar för kostnadseffektivt genomförande av projektet, bör legala förutsättningar och handlingsalternativ utredas i ett tidigt skede av processen.