Obeståndsrätt

Advokatfirman Lindahls arbete med obeståndsrätt och avveckling av företag innefattar konkurser, rekonstruktioner och likvidationer. Vi åtar oss uppdrag som konkursförvaltare och företagsrekonstruktörer efter förordnande från domstolar. Likvidationsuppdrag erhåller vi antingen från företagets aktieägare eller av Bolagsverket. Därutöver arbetar vi även som ombud och rådgivare för bolag i ekonomiska svårigheter, liksom för fordringsägare.

Två personer som diskuterar ett dokument

Så kan våra experter bistå

Lindahls experter inom obeståndsrätt har lång erfarenhet av att bedöma vilka åtgärder som är lämpliga i det enskilda fallet. Det kan exempelvis handla om att föra förhandlingar med fordringsägare om ett frivilligt ackord (dvs. skuldnedsättning), att rekonstruera verksamheten genom en formell företagsrekonstruktion, eller att försätta bolaget i konkurs.

Om rätt åtgärd vidtas i rätt tid kan ofta konkurs undvikas och bolaget komma ur sina ekonomiska svårigheter och återfå sin lönsamhet. Vid bedömningen att konkurs är det enda realistiska alternativet finns även möjligheten att begära oss som konkursförvaltare.

Vi biträder även fordringsägare vid t.ex. förhandlingar med skuldtyngda bolag, i frågor om separationsrätt till viss egendom, och vid bevakning av fordringar i konkurser och företagsrekonstruktioner. Därutöver agerar vi som ombud i obeståndsrelaterade tvister, t.ex. vid krav på återvinning enligt konkurslagens regler eller krav på återbäring av olovliga värdeöverföringar enligt reglerna i aktiebolagslagen.

Vi åtar oss även uppdrag som likvidator för företag som ska avvecklas. En likvidation av ett bolag förutsätter att bolaget kan reglera alla sina skulder, vilket alltså skiljer situationen från konkurs där fordringsägarna inte får (fullt) betalt. Likheterna består i att det är fråga om en lagreglerad avveckling av ett företag och dess verksamhet. Lindahls specialister inom obeståndsrätt åtar sig uppdrag som likvidatorer och säkerställer att avvecklingen sker i enlighet med regelverket.

De flesta obeståndsärenden avser aktiebolag, men Lindahl hanterar och bistår återkommande vid konkurser, rekonstruktioner och likvidationer av även andra juridiska personer såsom handelsbolag, ekonomiska och ideella föreningar m.fl.

Det här är obeståndsrätt

Obeståndsrätten aktualiseras när ett företag eller en fysisk person (i fortsättningen även ”gäldenär”) kommit, eller riskerar att komma, på obestånd. Med obestånd (detsamma som ”insolvens”) menas att gäldenären inte kan betala sina skulder när de förfaller till betalning och att denna oförmåga inte är endast tillfällig.

När ett företag är solvent råder ingen konkurrenssituation mellan dess fordringsägare; alla får ju då betalt. Vid obestånd aktualiseras regler vars syfte är att i god ordning hantera den konkurrenssituation om gäldenärens tillgångar som då uppkommit mellan fordringsägarna. Bestämmelserna i bland annat förmånsrättslagen, konkurslagen och lagen om företagsrekonstruktion syftar till att säkerställa en likabehandling av fordringsägarna, och därigenom motverka en kapplöpning om gäldenärens tillgångar. Även brottsbalkens bestämmelser om borgenärsbrott fyller samma funktion.

Vissa slags betalningar och andra rättshandlingar som företas i en obeståndssituation kan i en efterföljande konkurs leda till återbäringskrav mot de fordringsägare och andra intressenter som härigenom blivit gynnade på andras bekostnad. Sådana krav enligt framför allt konkurslagens regelverk om återvinning är förhållandevis vanliga i konkurs. Att på ett otillbörligt sätt betala skulder till vissa utvalda fordringsägare kan i vissa situationer rentutav aktualisera straffansvar.

I en obeståndssituation ställs höga krav på företagsledningens agerande. Om styrelsen t.ex. är passiv vid kritisk kapitalbrist och inte iakttar skyldigheten att upprätta en s.k. kontrollbalansräkning, kan följden bli ett personligt ansvar för de nya skulder som uppkommer i företaget. Och om skatteskulder inte betalas till Skatteverket senast på förfallodagen är risken stor att företagsledningen ansvarar personligen för dessa genom det s.k. skatterättsliga företrädaransvaret. 

Vanliga frågor om konkurs och företagsrekonstruktion

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna kopplat till konkurs och företagsrekonstruktion.

Konkurs

Vad innebär en konkurs? Här kan du läsa om möjliga vägar framåt när ditt bolag inte kan betala sina skulder. Våra jurister har hanterat några av de största konkurserna i svensk historia.

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs när ditt bolag inte kan betala sina skulder. Här kan du läsa om möjliga vägar framåt.