Upphovsrätt

Med digitaliseringen ökar vikten av att ha en genomtänkt strategi för skydd och hantering av immateriella rättigheter, och behovet av att skydda verk mot intrång. Lindahls experter erbjuder högkvalitativ rådgivning gällande samtliga upphovsrättsliga frågor.

Två kvinnor tittar på ett papper och diskuterar

Lindahl har gedigen erfarenhet av att bistå klienter inom samtliga upphovsrättsliga områden och hjälper både små, medelstora och större bolag inom en rad olika branscher. Vi finns tillgängliga för alla upphovsrättsliga frågor som kan uppstå, exempelvis i samband med utveckling av nya koncept och produkter, vid licensiering eller vid en eventuell tvist. Våra jurister följer den senaste rättsutvecklingen noga, och hjälper till att utforma konkreta strategier som är helt skräddarsydda utifrån klientens aktuella behov och verksamhet. 

Tveka inte att ta kontakt med oss om du har behov av rådgivning inom upphovsrätt eller andra immaterialrättsliga områden.

Upphovsrättens möjligheter och utmaningar 

En av fördelarna med upphovsrätt är att du som upphovsperson aldrig behöver ansöka om skyddet. I avsaknad av andra registrerade skydd kan upphovsrätt därför vara betydelsefullt. Nackdelen är att du som upphovsperson inte vet om skyddet gäller eller inte förrän en domstol har avgjort frågan. Frågan huruvida ett alster omfattas av upphovsrätt eller inte kan därför vara en komplicerad fråga, men våra experter inom området kan tack vare sin långa och breda erfarenhet ge kvalificerad vägledning.

Upphovsrätten har blivit mer komplex och svårhanterlig i takt med digitaliseringen. Intrång kan ske på väldigt många ställen samtidigt och i stor omfattning, ibland utan att upphovspersonen är medveten om det. De senaste årens importtryck framför allt från e-handelsplattformar påverkar upphovspersoners möjligheter att hävda sina rättigheter och upptäcka intrång. Det är därför viktigare än någonsin att ha en genomtänkt strategi för hur dessa frågor ska hanteras. Alster och produkter kan besitta stora kommersiella värden och intrång kan därför få betydande ekonomiska konsekvenser.

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande och reglerar upphovspersoners rättigheter. Det kan handla om till exempel konstverk, musik, film eller litteratur men även saker som datorprogram, möbler, kläder och annan brukskonst – funktionella föremål som används i vardagen och som kanske inte alltid förknippas med upphovsrätt.

Om det som ska skyddas av upphovsrätt är originellt nog, uppstår skyddet automatiskt i samma stund som upphovspersonen skapar verket. Skaparen av ett verk får genom upphovsrätten en ensamrätt att förfoga över verket.  Vid rätt förutsättningar, gäller skyddet under upphovspersonens livstid och ytterligare 70 år efter dennes död.