Vanliga frågor om arbetsrätt vid konkurs samt lönegaranti

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som kan uppstå hos anställda vid konkurs. 

  • Om du har frågor om dina lönegarantibeslut, dvs. frågor om de belopp som framgår av ditt/dina beslut, avslag som gjorts, beräkningar av din lön m.m. så går det bra att vända sig till konkursförvaltaren. Utöver konkursförvaltaren finns i varje konkurs alltid en konkurshandläggare samt en assistent. Du får kontaktuppgifter till den som är ansvarig för lönegaranti i ditt ärende av konkursförvaltaren.

    Har du frågor om utbetalningar, exempelvis frågor om när dina pengar kommer att utbetalas efter att ett lönegarantibeslut fattats, om hur mycket skatt som dragits eller om vad en specifik utbetalning avser, vänder du dig till Skatteverket. I samband med utbetalningen från Skatteverket får du en utbetalningsspecifikation från Skatteverket. Skatteverket redovisar lönegarantibeloppet och den avdragna skatten i en individuppgift för dig. Du kan se uppgifterna på Mina inkomstuppgifter när du är inloggad på Mina sidor via Skatteverkets hemsida.

    Mer information om lönegaranti, hur du försäkrar och hur pengarna betalas ut finns att hitta på Skatteverkets hemsida.

  • På webbsidan www.garantiportal.se har du möjlighet att logga in med bank-id. Där ligger sedan alla de lönegarantibeslut som fattats för dig samlade. Observera att konkursförvaltaren kan fatta flera beslut om lönegaranti – om du anser att du har rätt till ytterligare lön än den som omfattas av dina lönegarantibeslut kan det vara så att konkursförvaltaren ännu inte hunnit fatta beslut om alla dina lönefordringar.

    Observera att dina lönegarantibeslut inte kommer att skickas till dig. Du ansvarar själv för att logga in och ta del av dina lönegarantibeslut.

  • I samband med att bolaget försätts i konkurs begärs av konkursförvaltaren samtliga underlag som kan komma att ligga till grund för de anställdas beslut om lönegaranti in från konkursbolaget. Detta gäller även sådant som komptidssaldon och ATF-saldon. Därefter utreds huruvida exempelvis din intjänade komptid omfattas av lönegaranti. Huvudregeln är att komptid och ATF omfattas av lönegarantin förutsatt att den intjänats tidigast tre månader innan konkursansökan lämnades in till tingsrätten.

  • Skatteverket gör avdrag enligt utmätningsbeslutet, precis som din arbetsgivare tidigare gjort.

  • Trots att bolaget försatts i konkurs är det fortfarande din arbetsgivare, dvs. det företag du anställde av innan konkursen, som är skyldig att utfärda ett arbetsgivarintyg. Konkursförvaltaren har ingen möjlighet att ge dig något sådant. Det är en god idé att be din arbetsgivare om ett arbetsgivarintyg så snart som möjligt efter att konkursen inträffat, för att säkerställa att du får det.

  • Den del av din fordran som av olika anledningar inte omfattas av lönegarantin (exempelvis på grund av att lönen intjänats tidigare än tre månader innan konkursansökan lämnades in till tingsrätten eller för att du uppnått maxbeloppet för hur mycket lönegaranti som kan utgå) avslås och blir till en fordran i konkursen som du potentiellt har rätt att få delvis betalt för om det blir utdelning i konkursen. I sådant fall är du själv ansvarig för att bevaka din fordran. Skulle detta bli aktuellt får du en underrättelse om detta från tingsrätten. Om någon del av din lönefordran avslås framgår det, tillsammans med skälen för avslaget, av ditt lönegarantibeslut.

  • Ja, de belopp som framgår av ditt lönegarantibeslut är bruttolön, dvs. lön innan skatt. Inför varje utbetalning drar Skatteverket av skatt på hela beloppet.

  • Då du inte fått ett nytt arbete som ersätter det arbete du haft hos konkursbolaget sker i vanliga fall ingen avräkning från din uppsägningslön.

  • Om du får ett nytt arbete under den period då du uppbär uppsägningslön genom lönegarantin, avräknas den lön du tjänat hos din nya arbetsgivare från din lönegaranti. Detta då syftet med reglerna om lönegaranti inte är att du ska uppbära dubbel ersättning.

    Via Skatteverkets hemsida ska du löpande under din uppsägningstid försäkra din inkomst under hela perioden. Du kommer att få svara på om du fått ett nytt arbete och om du uppburit ersättning från någon annan inkomstkälla, under angiven period. Det vanligaste är att du får fylla i flera sådana försäkran under din uppsägningstids gång, då försäkran är uppdelade på olika perioder. I försäkran får du fylla i om du fått ett nytt arbete och i sådant fall när du anställdes samt vad du har för lön hos din nya arbetsgivare.

    Försäkra ska fyllas i digital på Skatteverkets hemsida. När du loggar in i www.garantiportal.se finns en länk att följa när det blir aktuellt för dig att fylla i en försäkran.

    Något som är viktigt att känna till är att för det fall du får ett nytt arbete med en lägre lön än den du hade hos konkursbolaget, kommer lönegaranti att utbetalas till dig för mellanskillnaden mellan din nya lön och din gamla lön. Om du får ett nytt arbete med en högre lön än den du hade hos konkursbolaget räknas all din lönegarantin för den aktuella perioden av.

    Exempel:
    Din arbetsgivare, Bolag A, försätts i konkurs. Du tjänade innan konkursen 25 000 kr i månaden hos Bolag A. Beslut om lönegaranti fattas där du beviljas en uppsägningslön om 25 000 kr/mån. Under din uppsägningstid får du ett nytt arbete hos Bolag B med en månadslön på 20 000 kr/mån. 

    Notera att Skatteverket inte kommer att utbetala någon uppsägningslön till dig alls innan du digitalt fyllt i försäkran. Det är därför mycket viktigt att den fylls i.

  • Om du har en lönefordran avseende sådan lön som du tjänat in under tiden du arbetat innan konkursen, får du samma lön du skulle ha fått utbetald från arbetsgivaren via lönegarantin. Konkursförvaltaren begär i det inledande skedet av konkursen alltid in information om samtliga anställdas arbetade timmar, timlöner, månadslöner, rörliga tillägg osv. från arbetsgivaren. Konkursförvaltaren begär även in en semesterskuldlista som ligger till grund för upprättande av lönegarantibeslut avseende semesterersättning.

    Vad gäller uppsägningslön så ska den motsvara den lön du skulle ha haft om du arbetat kvar hos konkursbolaget. Har du månadslön baseras din uppsägningslön på den. Om du har haft timlön och arbetat olika mycket under olika månader, räknas en snittlön baserad på dina senaste månaders löner ut och används som uppsägningslön. Även rörliga delar som OB-tillägg, övertidsersättning och ATF ingår i din uppsägningslön och omfattas av lönegarantin.

  • Konkursförvaltarens ambition är alltid att du ska få din lön utbetald samma dag som du skulle ha fått lönen utbetald om din arbetsgivare inte försatts i konkurs. Det kan emellertid vara bra att känna till att detta beror på när konkursförvaltningen tillställs underlag för beräkning av din lön, samt på Skatteverkets handläggningstider.

  • Som nämnts ovan är du skyldig att fortsätta gå till jobbet och arbeta som vanligt tills du hör något annat från konkursförvaltaren.

    För att ha rätt till uppsägningslön via lönegarantin är du skyldig att stå till arbetsmarknadens förfogande. Det gör du genom att antingen arbeta på som vanligt enligt ovan. Så snart konkursförvaltaren informerar dig om att du inte längre behöver arbeta ska du skriva in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Gör detta så snart som möjligt efter att du arbetsbefrias för att inte riskera att förlora din rätt till lönegaranti.

    Skyldigheten att skriva in sig så som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen gäller givetvis inte om du studerar, är föräldraledig, är sjukskriven eller dylikt. Kontakta konkursförvaltaren om du är osäker på vad som gäller för dig.

  • Ja. Konkursförvaltaren informerar dig om när ditt arbete upphör. Du har arbetsplikt under hela den tid du får ersättning genom lönegarantin. Även om konkursförvaltaren har arbetsbefriat dig, dvs. sagt åt dig att du ej längre behöver arbeta, så kan du vid ett senare tillfälle bli kontaktad av konkursförvaltaren och ombedd att åter träda i tjänst. Om du säger nej till att komma tillbaka och arbeta kan det påverka din rätt till lönegaranti.

  • För att lön som du tjänat in innan konkursen ska omfattas av lönegaranti krävs att den har intjänats tidigast tre månader innan konkursansökan ingavs till tingsrätten. Det vanligaste är att ett beslut om konkurs fattas samma dag som konkursansökan lämnas in till tingsrätten, men det händer att ansöknings- och beslutsdag skiljer sig åt.

    Dessutom omfattas din uppsägningslön av lönegarantin under hela uppsägningstiden (förutsatt att du ej uppnår maxbeloppet, se nedan).

    Även fordringar på semesterersättning omfattas av lönegarantin. Sådan semester som du tjänat in under innevarande semesterår, semester som du tjänat in under närmast föregående semesterår samt maximalt fem sparade dagar från semesteråret dessförinnan omfattas av lönegarantin.

    Lönegaranti kan maximalt utgå för ett belopp motsvarande fyra prisbasbelopp. År 2024 innebär det att lönegaranti kan utgå för maximalt 229 200 kr (innan skatt) och för år 2025 är maxbeloppet 235 200 kr (innan skatt). Om din totala lönefordran (avseende innestående lön, uppsägningslön samt semester) överstiger maxbeloppet kommer den överskjutande delen avslås. Detta kommer i sådant fall att framgå av ditt lönegarantibeslut.

  • Lönegaranti innebär att staten träder in och betalar en arbetstagares löne- och semesterfordringar. Det är konkursförvaltaren som fattar beslut om lönegaranti och Skatteverket som betalar ut pengarna till dig. Pengarna betalas ut till ditt vanliga lönekonto.

Business people wakling in stairs

Konkurs

Vad innebär en konkurs? Här kan du läsa om möjliga vägar framåt när ditt bolag inte kan betala sina skulder. Våra jurister har hanterat några av de största konkurserna i svensk historia.