Nyheter på miljörättens område
I början av 2025 kom förslag på lagändringar inom två viktiga områden inom miljörätt – miljötillståndsprocessen och strandskyddet. Nedan presenteras i korthet vilka förändringar som är på väg och hur företag påverkas.
Förslag om effektivisering av miljötillståndsprocess
Regeringen har den 21 januari 2025 mottagit Miljötillståndsutredningens förslag för att förenkla och effektivisera miljötillståndsprocesserna i Sverige (SOU 2024:98, En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess). Utredningen har särskilt syftat till att säkra näringslivets konkurrenskraft, öka investeringsviljan och främja en effektiv industriell klimatomställning.
Förslagen fokuserar på att minska byråkratin och förkorta handläggningstiderna genom att en ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess införs tillsammans med två tillståndsspår. Granskningsspåret ska vara snabbt och enkelt för de verksamheter och åtgärder som inte medför betydande miljöpåverkan. Prövningsspåret gäller för de verksamheter och åtgärder som kräver bedömning eller medför betydande miljöpåverkan, och liknar dagens tillståndsprövning där samråd är obligatoriskt. Utredningen föreslår även att en ny miljöprövningsmyndighet inrättas som övertar ansvaret från dagens miljöprövningsdelegationer i första instans.
Dessa reformer har potential att inte bara förbättra effektiviteten utan också stärka rättssäkerheten i tillståndsprocesserna. För företag inom sektorer som energi, bygg och industri kan detta innebära betydande fördelar och möjligheter till snabbare projektstart. Miljötillståndsutredningens förslag ska beredas av Regeringskansliet och har skickats ut på remiss till över 200 remissinstanser (KN2025/00288). Sista dag för att svara på remissen är den 15 juni 2025.
Regeringen har även beslutat att ge tilläggsdirektiv till Miljötillståndsutredningen (Dir. 2025:2). Tilläggsutredningen ska utreda möjligheterna att i tidigt skede lämna besked om det allmännas syn på lokalisering av viss verksamhet samt hur handläggningstiden i plan-och byggprocesser och för miljötillståndsprövning kan förkortas. Därtill ska utredningen föreslå hur industriutsläppsdirektivet bör genomföras i miljöprövningen samt analysera hur regelverket kan förändras i syfte att inte ställa högre krav än ramdirektivet för vatten kräver. Tilläggsutredningen ska redovisas etappvis den 1 juli respektive 31 december 2025 samt slutligen den 31 mars 2026.
Förslag om lättnader i strandskyddet
Regeringen presenterade den 20 januari 2025 en lagrådsremiss som föreslår lättnader i strandskyddet, vilket markerar en ny inriktning för hur markområden nära vatten kan utvecklas. Den 6 februari 2025 överlämnade regeringen propositionen (prop. 2024/25:102 Lättnader i strandskyddet – ett första steg) till riksdagen.
Förslagen innebär i korthet att generellt strandskydd inte längre ska gälla vid små insjöar och smala sträckor av vattendrag och inte heller vid vatten som anlagts efter den 30 juni 1975. Detta innebär att fler områden kan bli tillgängliga för byggnation och utveckling som tidigare varit strikt reglerade. Det ska dock vara möjligt att i enskilda fall införa strandskydd i ett område upp till 100 meter från strandlinjen vid små insjöar och smala sträckor av vattendrag om det är av särskild betydelse för att säkerställa något av strandskyddets syften
Kommunerna föreslås få större inflytande över strandskyddet. Kommunerna får möjlighet att besluta om att strandskyddet ska fortsätta vara upphävt när en ny detaljplan antas, vilket kan leda till mer lokalt anpassade beslut. I propositionen föreslår regeringen även lättnader och förtydliganden i undantaget från strandskyddet för areella näringar inklusive vattenbruk. Även en ny möjlighet för dispens från strandskyddet för förvärvsverksamheter med begränsad påverkan föreslås, vilket kan underlätta för småföretagare att etablera verksamheter i strandnära områden.
De föreslagna lagändringarna är planerade att träda i kraft den 1 juli 2025. De nya reglerna kan ha stor betydelse för fastighetsägare och företag som verkar i närheten av vattenområden, då de syftar till att lätta upp strandskyddet.
Lindahl bevakar noggrant utvecklingen av dessa reformer och står redo att hjälpa företag att navigera de förändringar som kommer.

Prenumerera på Lindahls nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om aktuella nyheter, juridiska insikter och kommande seminarier med våra experter.
Carousel items
-
Event
2025-10-16
Algoritmer & annonser – säkerställ ansvarsfull marknadsföring med AI
Välkommen på ett webbinarium som utforskar de juridiska och etiska utmaningarna kring AI-drivna marknadsföringskampanjer. Vi ses den 16 oktober klockan 10.00 - 10.45.
-
Porträtt
2025-04-09
Viktor Wihlstrand: från praktikant till delägare
Går det att arbeta som soldat och elitfotbollsspelare samtidigt som man klättrar i karriären som nyexaminerad jurist? Möt Viktor Wihlstrand, som idag är en stolt delägare på Lindahl.
-
Insikter
2025-04-08
”Deckarserien” – så ska upphovsrättsliga avtal tolkas
Att ett ingånget avtal ger upphov till tolkning av dess innebörd är inte ovanligt. Eftersom få avtal är fullkomliga, både till sin ordalydelse och omfattning, kan parter ha olika uppfattning om vad som har överenskommits, exempelvis när leverantör...
-
Nyheter
2025-04-07
Axel Hedberg ny CIO på Lindahl
Advokatfirman Lindahl fortsätter sin utvecklings- och digitaliseringsresa genom att slå samman IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.
-
Uppdrag
2025-04-07
Lindahl rådgivare till Amplex vid två förvärv
Lindahl har varit legal rådgivare till Amplex i samband med förvärvet av samtliga aktier i det tyska bolaget Filtertechnik Jäger GmbH och det danska bolaget GMV A/S.
-
Fler nyheter, event & insikter?